In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt het methodisch werken gezien als een heel belangrijk aspect van professionaliteit en vakmanschap. Daarnaast staan zeggenschap en betrokkenheid van de cliënt hoog in het vaandel binnen de zorg. Opvallend is dat de begrippen “zeggenschap” en “methodisch werken” doorgaans min of meer los van elkaar besproken worden, terwijl ze meer met elkaar te maken hebben dan je misschien zou denken. Persoonsgerichte zorg kan niet zonder methodisch werken en omgekeerd. Het effect van methodisch werken hangt namelijk mede af van de ruimte die de cliënt voelt om invloed op de ondersteuning uit te oefenen. Samenwerking tussen cliënt, zijn omgeving en de zorgverlener is belangrijk voor de effectiviteit van methodisch werken. In deze blog lees je daar meer over.
Nog even dit vooraf: in deze blog geen genuanceerde uitleg van wat methode is en wat methodiek of interventie. In de praktijk worden deze begrippen door elkaar gebruikt. Met methode wordt elk (stappen)plan, protocol, instrument, programma, behandelmodel of reflectietool en elke methodiek, interventie of richtlijn bedoeld waarmee een bepaald doel bereikt kan worden.
Methodisch werken is het gericht, systematisch en procesmatig toewerken naar het ondersteuningsdoel, dat voor de cliënt van belang is. Deze omschrijving geeft een bepaalde manier van zorg verlenen aan, waar op zich niets mis mee is, maar waar wel een fundamenteel element aan ontbreekt: de zeggenschap van de cliënt in zijn eigen ondersteuning!
Eigen regie, keuzevrijheid, zelf mogen bepalen wat hij wil is een essentieel onderdeel van kwaliteit van zorg. Zolang de cliënt wilsbekwaam is, dient hij in te stemmen met de behandeling of het ondersteuningsplan. In de medische wereld wordt dit informed consent of shared decision making genoemd: de patiënt weet wat de behandeling inhoudt, wat de kans op succes is en welke risico’s er zijn. De behandeling gaat pas door als hij daarmee instemt.
Eigenlijk is dit niets bijzonders. Het is al lang bekend, dat eigen regie het fundament van zorg verlenen is. Dit fundament en het methodisch werken zelf worden door het begrip alliantie of (werk)relatie onder één noemer gebracht. Het begrip geeft aan, dat beide aspecten even belangrijk zijn voor persoonsgerichte zorg.
Volgens Lange et al. bestaat een (werk)relatie of alliantie uit twee componenten:
Er is niet alleen een principiële reden om de zeggenschap van de cliënt naar voren te halen. Ook voor de effectiviteit van methodisch werken is het goed, dat de cliënt bij het methodische werken betrokken wordt. Onderzoek op het gebied van psychotherapie en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking heeft aangetoond, dat een sterke alliantie de beste voorspeller is van positieve behandelingsresultaten en hogere cliënt tevredenheid.
De Wit, Moonen en Douma hebben een richtlijn ontwikkeld voor methoden die voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking gebruikt kunnen worden.
Enkele aandachtspunten daaruit die voor de samenwerking tussen cliënt en zorgverlener nuttig kunnen zijn:
FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod
Bekijk hieronder een filmpje van Matthijs Heijstek waarin hij uitlegt waarom methodisch werken zo leuk is:
Bronnen