Terug naar het overzicht

Floortime: een effectieve en leuke methode

Floortime Aantal keer bekeken: 2948 views

Een interview met Floortimespecialist Judith Hoevenaars
Floortime wordt vooral ingezet bij jonge kinderen (0 tot 7 jaar) met problemen in hun ontwikkeling of interactie. Bij Floortime spelen ouders (of begeleiders) letterlijk met het kind op de vloer (vandaar de naam).

In dit artikel vertelt Judith Hoevenaars (kinder- & jeugdpsycholoog en speltherapeute) over haar praktijkervaring met Floortime.

 

Beste Judith, hoe ben je met Floortime in aanraking gekomen? Wat was de reden om je er in te gaan verdiepen?

Tijdens mijn afstudeerstage (2003) in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven kwam ik in contact met Guy Couturier. Door hem verdiepte ik mij in de methode van Greenspan: Floortime. In mijn latere werkzaamheden heb ik de toepassing van Floortime verder uitgewerkt.

 

Enkele jaren geleden was er nog niet zoveel bekend over de methode. Floortime kent namelijk geen vast protocol. Daarom was het voor veel zorgorganisaties een uitdaging om Floortime op een goede manier in te zetten. Met mijn kennis kon ik deze organisaties daarbij helpen.

 

Wat is – naar jouw mening – het meest bijzondere aan Floortime?

Het bijzondere aan Floortime is dat ook de ouders erbij betrokken worden. Ouders hebben wel even tijd nodig om de methode onder de knie te krijgen maar daarna kunnen ze zelf aan de slag gaan. Je kunt Floortime eigenlijk de hele dag door doen. Je zit “niet” vast aan therapietijden. Daarnaast kun je de methode ook meenemen in andere therapieën, zoals logopedie of fysiotherapie. Ook begeleiders kunnen Floortime inzetten bij dagelijkse activiteiten.

Sommige methodieken zijn trainingsgericht. Floortime richt zich (eerst) op de communicatie en relatie met kind en werkt van daar uit verder.

 

Wat heeft Floortime betekend voor jouw werk (als psycholoog en speltherapeut) en voor je cliënten?

Op de eerste plaats is Floortime gewoon ontzettend leuk om te doen. Het is boeiend om te zien dat het echt werkt. De methode is leuk en heel eenvoudig. Omdat de methode geen vast protocol kent, heb je creativiteit en doorzettingsvermogen nodig. Dat is uitdagend. Het is daarnaast heel belangrijk om goed te blijven kijken naar de ouder(s) en het kind.

 

Veel ouders willen graag zelf aan de slag met hun kind met autisme of een ontwikkelingsbeperking. Floortime geeft hen die mogelijkheid. Omdat jonge kinderen vaak nog thuis wonen, is het fijn dat je Floortime thuis kunt inzetten bij alle dagelijkse activiteiten, zoals aankleden en eten. De methode helpt ook om de communicatie en relatie tussen de ouder en kind te verbeteren. Dat is voor ouders heel waardevol.

 

Wat is de beste tip die je professionals in de zorg kunt meegegeven?

Als je met een kind werkt – dat autisme of een ontwikkelingsbeperking heeft – let dan niet alleen op het kind maar ook op de omgeving. Zijn er bijvoorbeeld prikkels in de omgeving waar het kind last van heeft. Ook de mensen waarmee het kind omgaat kunnen invloed hebben. Soms kun je met kleine aanpassingen in de omgeving al veel bereiken.

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen