Terug naar het overzicht

Contact zonder woorden

emerging body language Aantal keer bekeken: 734 views

Emerging Body Language (EBL) is een effectieve methode waarmee je – in een therapiesessies of begeleiding – contact kunt maken met mensen waarbij dit niet als vanzelf ontstaat. Met behulp van EBL maak je contact op het niveau van lichaamstaal. Beatrix Verhofstad is beeldend therapeute. In dit artikel geeft zij een voorbeeld van hoe zij EBL heeft toegepast bij een jongen die moeite had met verbale taal.

Enige tijd geleden kreeg ik te maken met een vijftienjarige jongen die overal “nee” tegen zei. Hij kwam wel naar de therapie (omdat dit niet vrijblijvend was) maar werkte niet echt mee. Wat me opviel was zijn houding. Hij hing achterover in zijn stoel en droeg een pet voor zijn gezicht. De jongen kon het contact niet goed openen en ook niet goed afsluiten. Hij zorgde er ook voor dat ik als therapeut het idee kreeg heel hard te moeten werken.

 

Via taal kon ik geen contact krijgen. Ik zei bijvoorbeeld “pak maar een krijtje” en de jongen zei “nee”. Toen ik zelf een krijtje pakte was hij Meebewogen en pakte ook een krijtje. Nu was het voor mij duidelijk dat deze jongen niet goed overweg kon met de verbale taal. Ik ging afstemmen op het niveau van Lichaamstaal en met hem Meebewegen.

 

In de therapiesessies heb ik Meebewogen met de Lichaamstaal van deze cliënt. Hierdoor kreeg ik inzicht in zijn wereld. Maar ik liet de jongen ook mijn wereld zien via mijn eigen Lichaamstaal. Dit is heel belangrijk omdat de cliënt ook van mijn Lichaamstaal kan leren. Hij leert dat er een ander is. Het is dus belangrijk om afgestemd te zijn op de cliënt maar ook op jezelf.

 

Doordat ik met behulp van Emerging Body Language inzicht had gekregen in de wereld van deze vijftienjarige jongen, kon ik dit ook aan de vader van de jongen uitleggen. Er ontstond zo meer begrip bij de omgeving. Er was een grote kloof in taal en lichaam, dit stond de ontwikkeling van de jongen in de weg. Hij heeft kwaliteiten en is leergierig, door de beperkingen van de jongen kon niemand hierbij komen.

 

Het resultaat van de therapie was dat de jongen thuis meer ging ondernemen. Hij ging naar de sportschool en sleutelde aan zijn brommer. Dit gaf ook meer lucht voor de vader. Want deze was voorheen de hele dag met zijn zoon bezig. De jongen kreeg ook een meer open houding, hij droeg geen petje meer en gaf een hand bij het weggaan.

 

De meerwaarde van Emerging Body Language is dat ik in contact kon komen met de jongen. Dit was anders slechts moeizaam gelukt en de therapie was moeilijker werkbaar geweest. EBL is een nuttige methode, het duurt alleen lang voordat je het helemaal beheerst. Bepaalde elementen uit EBL zijn wel meteen toepasbaar, denk hierbij aan pauzes nemen, afstemmen op jezelf en de ander en de afwisseling daarvan leren inzetten. EBL biedt inzichten om meer bewust je eigen stijl in te zetten.

 

De tip van Beatrix Verhofstad: Het is belangrijk om als professional in de zorg trouw te blijven aan je eigen stijl. Iedereen heeft een eigen stijl, koester deze.

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen