Terug naar het overzicht

Contactgericht Spelen en Leren

Contactgericht Spelen en Leren Aantal keer bekeken: 866 views

Anneke Groot vertelde op 9 maart 2012 een dag lang energiek en boeiend over Contactgericht Spelen en Leren. Haar pakkende presentatie en sprekende voorbeelden zetten deelnemers aan het denken over de manier waarop ze de kinderen in hun gezin, klas of groep beter zouden kunnen ondersteunen. Het is niet zo zinvol om hier de lezing van Anneke weer te geven. Op de website van Horison en Parel in de Oester vind je alle informatie over Contactgericht Spelen en Leren. Drie punten uit haar lezing wil ik graag in deze post noemen, omdat ze over het algemeen helaas niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben.

 

Om te beginnen de sensorische over- en ondergevoeligheid (in het algemeen de sensorische informatieverwerking) die bij mensen met autisme een grote rol speelt, ook al hebben we dat vaak niet in de gaten. Anneke noemde in dit verband het boek va Olga Bogdashina. Deze gevoeligheid maakt het leven voor mensen met autisme vaak heel moeilijk en kan ook tot sociale problemen leiden, b.v. omdat je steeds op je hoede moet zijn, dat anderen je niet aanraken. Bovendien komt dyspraxie regelmatig bij mensen met autisme voor en dat heeft weer invloed op het Executieve Functioneren (Executive Functioning).

 

Het tweede punt is het grote belang van de attitude van de ouder of beroepskracht. Hoe meer ontspannen de ouder of professional met het kind of de volwassene om kan gaan, des te gemakkelijker en soepeler gaat het contact. Het is belangrijk je cliënt onvoorwaardelijke te accepteren en niet te bepalen wat hij moet doen. Op deze manier kun je een ontspannen houding te realiseren. Op die manier kun je je cliënt effectief ondersteunen. De boodschap van Anneke, dat de juiste attitude een essentiële voorwaarde is voor het goed uitvoeren van de cliëntondersteuning, komt overeen met wat Petri Embregts daarover zegt in haar intreerede “Menslievende professionalisering in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking” (juni 2009).

 

Tot slot het derde punt: leren is leuk. Contactgericht Spelen en Leren biedt een aantal technieken om contact te maken en kinderen te helpen vaardigheden te leren, waarmee ze verder komen in hun ontwikkeling. Uitgangspunt is, dat ze het leuk vinden vaardigheden te leren. Vandaar dat in het leerproces gebruik gemaakt wordt van wat kinderen leuk vinden. Contactgericht Spelen en Leren is een methode die ook heel goed in combinatie met andere methoden zoals de Floortimemethode van Greenspan gebruikt kan worden. De methoden Growing Minds Autisme Programma en SonRise zijn methoden waar Contactgericht Spelen en Leren elementen van gebruikt.

 

Meer leren over contact en ontwikkeling bij mensen met een ontwikkelingsbeperking?

FORTIOR organiseert trainingen voor professionals in de gehandicaptenzorg rond de thema’s emotionele ontwikkeling, relatie en communicatie. Bekijk hier de scholingsagenda van FORTIOR>>

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen