Hoe kun je mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen bij hun seksuele gezondheid?
7 juli 2024
Aandacht voor seksuele gezondheid bij mensen met een verstandelijke beperking is essentieel en dient samen te gaan met hun emotionele ontwikkeling. Beide domeinen vervullen basisbehoeften die bijdragen aan een gezonde ontwikkeling. Door te focussen op veilige omgevingen, voorlichting en ruimte voor experimenteren, kunnen begeleiders de seksuele gezondheid van cliënten bevorderen, met respect voor hun seksuele rechten en emotioneel ontwikkelingsniveau.
Lees verderHoe kun je mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen bij hun zintuiglijke prikkelverwerkingsproblemen?
23 juni 2024
Het boek Wiebelen en friemelen voor mensen met een verstandelijke beperking van Monique Thoonsen en Marijenne van der Gaag biedt praktische handvaten voor de begeleiding van cliënten met prikkelverwerkingsproblemen. Het boek legt uit hoe zintuiglijke prikkelverwerking werkt, beschrijft vijf typen prikkelverwerking en benadrukt het belang van zelfregulatie en een passende omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking.
Lees verderHoe begeleid je teams bij het effectief toepassen van het model voor emotionele ontwikkeling?
12 juni 2024
Het Model voor Emotionele Ontwikkeling van Anton Došen is waardevol, maar complex om te integreren in de praktijk. Teams leren het model beter begrijpen door coaching, training en praktische toepassing in het dagelijks werk. Ingewikkeld gedrag kan passend zijn bij de emotionele ontwikkelingsfase van cliënten. Begeleiders moeten ondersteund worden bij het begrenzen en reflecteren op hun eigen handelen. Het model richt zich niet op classificatie, maar op de dynamiek en basale behoeften van cliënten, met als doel een omgeving te creëren die emotioneel afgestemd is.
Lees verderTwee manieren om pijn te signaleren bij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking
24 mei 2024
Pijn komt vaak voor bij mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB). Omdat zij hun pijn vaak niet kunnen uiten, zijn hulpmiddelen essentieel. Hulpmiddelen zoals de POSAID (Pain Observation Scale) en fysiologische metingen, zoals de “slimme sok,” helpen pijn te signaleren. De slimme sok meet huidgeleiding om stress en mogelijk pijn te detecteren. Er is meer onderzoek nodig, maar bestaande kennis kan al worden ingezet om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Lees verderMensen met autisme beleven emoties intenser
15 mei 2024
Mensen met autisme ervaren emoties vaak intenser dan neurotypicals, wat soms overweldigend kan zijn. De Intense Wereld-theorie stelt dat hyperactieve neurale netwerken in hun hersenen zorgen voor overgevoeligheid, waardoor zelfs positieve emoties onaangenaam kunnen worden. Het herkennen, verwerken en reguleren van deze emoties kan een dagelijkse uitdaging vormen.
Lees verder5 aanbevelingen voor de begeleiding van cliënten met hechtingsproblematiek
7 mei 2024
Mensen met een verstandelijke beperking zijn vatbaarder voor hechtingsproblematiek, wat kan leiden tot gedrags- en emotionele problemen. Onveilige hechting ontstaat door een gebrek aan emotionele beschikbaarheid van zorgverleners. Er zijn drie soorten: onveilig-vermijdend, onveilig-afwerend en gedesorganiseerd. Begeleiding van deze cliënten vereist maatwerk, sensitieve responsiviteit en structuur. Ouders en professionals spelen een cruciale rol in het bieden van emotionele veiligheid.
Lees verderHet groepsrollenmodel: een relatief snelle interventie waarmee begeleiders het groepsklimaat in (L)VB groepen kunnen beïnvloeden
28 april 2024
In haar boek Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg biedt Aswintha Mandemaker praktische handvatten voor het verbeteren van het groepsklimaat in zorggroepen. Ze introduceert een groepsrollenmodel met 17 specifieke rollen, variërend van Informeel leider tot Zondebok. Het herkennen en beïnvloeden van deze rollen kan helpen bij het bevorderen van een positieve groepsdynamiek en persoonlijke ontwikkeling binnen de groep.
Lees verderHet Emancipatorisch Methodisch Kader; naast vrijheid ook veiligheid bieden
10 april 2024
Het Emancipatorisch Methodisch Kader (EMK) van Karel De Corte biedt een balans tussen zelfontplooiing en veiligheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Het kader omvat vier pijlers: relationeel, instrumenteel, evaluatief, en strategisch, en richt zich op een gelijkwaardige relatie tussen cliënt en professional. EMK ondersteunt zowel cliënten met lichte als ernstige beperkingen bij hun emancipatie en zelfbeschikking.
Lees verderHet verband tussen veiligheid en regulatie
23 maart 2024
De Polyvagaaltheorie van Stephen W. Porges legt uit hoe ons autonome zenuwstelsel onze ervaring van veiligheid beïnvloedt. Het benadrukt dat een kalme fysiologische toestand essentieel is voor het aangaan van gezonde relaties en het bevorderen van welzijn. De theorie stelt dat probleemgedrag vaak voortkomt uit chronische dysregulatie en dat co-regulatie, waarbij begeleiders hun eigen kalmte overdragen aan cliënten, cruciaal is voor het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving.
Lees verderHoe pas je het model en de methode de draad toe bij mensen met een ernstige (meervoudige) beperking?
10 maart 2024
Het model "de draad" kan op diverse doelgroepen worden toegepast, van baby’s tot ouderen en van cliënten met ernstige beperkingen tot normaal begaafden. Het model richt zich op het opbouwen van emotionele ontwikkeling door middel van vier fasen: spoor, poort, actie-reactie, en samen doen. Voor cliënten met ernstige verstandelijke beperkingen is het essentieel om bottom-up te werken en een persoonlijk afgestemd hechtingstraject te ontwikkelen.
Lees verder