Blog

Twee manieren om pijn te signaleren bij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking

24 mei 2024
Pijn komt vaak voor bij mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB). Omdat zij hun pijn vaak niet kunnen uiten, zijn hulpmiddelen essentieel. Hulpmiddelen zoals de POSAID (Pain Observation Scale) en fysiologische metingen, zoals de “slimme sok,” helpen pijn te signaleren. De slimme sok meet huidgeleiding om stress en mogelijk pijn te detecteren. Er is meer onderzoek nodig, maar bestaande kennis kan al worden ingezet om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Lees verder
autisme en emoties

Mensen met autisme beleven emoties intenser

15 mei 2024
Mensen met autisme ervaren emoties vaak intenser dan neurotypicals, wat soms overweldigend kan zijn. De Intense Wereld-theorie stelt dat hyperactieve neurale netwerken in hun hersenen zorgen voor overgevoeligheid, waardoor zelfs positieve emoties onaangenaam kunnen worden. Het herkennen, verwerken en reguleren van deze emoties kan een dagelijkse uitdaging vormen.
Lees verder
veilige en onveilige gehechtheid

5 aanbevelingen voor de begeleiding van cliënten met hechtingsproblematiek

7 mei 2024
Mensen met een verstandelijke beperking zijn vatbaarder voor hechtingsproblematiek, wat kan leiden tot gedrags- en emotionele problemen. Onveilige hechting ontstaat door een gebrek aan emotionele beschikbaarheid van zorgverleners. Er zijn drie soorten: onveilig-vermijdend, onveilig-afwerend en gedesorganiseerd. Begeleiding van deze cliënten vereist maatwerk, sensitieve responsiviteit en structuur. Ouders en professionals spelen een cruciale rol in het bieden van emotionele veiligheid.
Lees verder
Het groepsrollenmodel: een relatief snelle interventie waarmee begeleiders het groepsklimaat in (L)VB groepen kunnen beïnvloeden

Het groepsrollenmodel: een relatief snelle interventie waarmee begeleiders het groepsklimaat in (L)VB groepen kunnen beïnvloeden

28 april 2024
In haar boek Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg biedt Aswintha Mandemaker praktische handvatten voor het verbeteren van het groepsklimaat in zorggroepen. Ze introduceert een groepsrollenmodel met 17 specifieke rollen, variërend van Informeel leider tot Zondebok. Het herkennen en beïnvloeden van deze rollen kan helpen bij het bevorderen van een positieve groepsdynamiek en persoonlijke ontwikkeling binnen de groep.
Lees verder

Het Emancipatorisch Methodisch Kader; naast vrijheid ook veiligheid bieden

10 april 2024
Het Emancipatorisch Methodisch Kader (EMK) van Karel De Corte biedt een balans tussen zelfontplooiing en veiligheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Het kader omvat vier pijlers: relationeel, instrumenteel, evaluatief, en strategisch, en richt zich op een gelijkwaardige relatie tussen cliënt en professional. EMK ondersteunt zowel cliënten met lichte als ernstige beperkingen bij hun emancipatie en zelfbeschikking.
Lees verder
Het verband tussen veiligheid en regulatie

Het verband tussen veiligheid en regulatie

23 maart 2024
De Polyvagaaltheorie van Stephen W. Porges legt uit hoe ons autonome zenuwstelsel onze ervaring van veiligheid beïnvloedt. Het benadrukt dat een kalme fysiologische toestand essentieel is voor het aangaan van gezonde relaties en het bevorderen van welzijn. De theorie stelt dat probleemgedrag vaak voortkomt uit chronische dysregulatie en dat co-regulatie, waarbij begeleiders hun eigen kalmte overdragen aan cliënten, cruciaal is voor het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving.
Lees verder

Hoe pas je het model en de methode de draad toe bij mensen met een ernstige (meervoudige) beperking?

10 maart 2024
Het model "de draad" kan op diverse doelgroepen worden toegepast, van baby’s tot ouderen en van cliënten met ernstige beperkingen tot normaal begaafden. Het model richt zich op het opbouwen van emotionele ontwikkeling door middel van vier fasen: spoor, poort, actie-reactie, en samen doen. Voor cliënten met ernstige verstandelijke beperkingen is het essentieel om bottom-up te werken en een persoonlijk afgestemd hechtingstraject te ontwikkelen.
Lees verder
sensorische informatieverwerking bij mensen met autisme

Problemen in sensorische informatieverwerking: Wat kun je doen?

15 februari 2024
Sensorische informatieverwerkingsproblemen omvatten meer dan alleen overgevoeligheid voor prikkels. Ze beïnvloeden hoe prikkels worden waargenomen, verwerkt en gereageerd, wat vaak voorkomt bij mensen met autisme of een verstandelijke beperking. Diagnostiek, SI-therapie, begrip van professionals en ouders, en een afgestemde benadering kunnen helpen bij het reguleren van prikkels en bevorderen de ontwikkeling en het welzijn.
Lees verder

Hoe zinvol is het om te denken in (emotionele) ontwikkelingsfasen?

5 februari 2024
Het model voor Emotionele Ontwikkeling van Anton Došen biedt inzicht in de fasen van emotionele rijping, met praktische waarde voor begeleiding van mensen met beperkingen. Hoewel het model didactisch nuttig is, zijn er ook risico’s, zoals verkeerde interpretaties en de vergelijking met kinderen. Kritiek richt zich op het rigide fase-denken en pleit voor een dynamisch, multidimensioneel model dat meer aansluit op individuele behoeften.
Lees verder

Hoe vertaal je de uitkomsten van de SEO-R² naar het model en methode van “De Draad”

20 januari 2024
Het model van De Draad richt zich op de dynamiek en verbondenheid tussen cliënt en begeleider, in plaats van vaste ontwikkelingsfasen zoals bij de SEO-R². Het ziet emotionele ontwikkeling als flexibel en onderzoekt sterke en kwetsbare punten in de cliënt. Verschillen in invulling door ouders en begeleiders worden als waardevolle informatie gebruikt om zorg te optimaliseren.
Lees verder
">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen