Blog

sensorische informatieverwerking bij mensen met autisme

Problemen in sensorische informatieverwerking: Wat kun je doen?

15 februari 2024
Sensorische informatieverwerkingsproblemen omvatten meer dan alleen overgevoeligheid voor prikkels. Ze beïnvloeden hoe prikkels worden waargenomen, verwerkt en gereageerd, wat vaak voorkomt bij mensen met autisme of een verstandelijke beperking. Diagnostiek, SI-therapie, begrip van professionals en ouders, en een afgestemde benadering kunnen helpen bij het reguleren van prikkels en bevorderen de ontwikkeling en het welzijn.
Lees verder

Hoe zinvol is het om te denken in (emotionele) ontwikkelingsfasen?

5 februari 2024
Het model voor Emotionele Ontwikkeling van Anton Došen biedt inzicht in de fasen van emotionele rijping, met praktische waarde voor begeleiding van mensen met beperkingen. Hoewel het model didactisch nuttig is, zijn er ook risico’s, zoals verkeerde interpretaties en de vergelijking met kinderen. Kritiek richt zich op het rigide fase-denken en pleit voor een dynamisch, multidimensioneel model dat meer aansluit op individuele behoeften.
Lees verder

Hoe vertaal je de uitkomsten van de SEO-R² naar het model en methode van “De Draad”

20 januari 2024
Het model van De Draad richt zich op de dynamiek en verbondenheid tussen cliënt en begeleider, in plaats van vaste ontwikkelingsfasen zoals bij de SEO-R². Het ziet emotionele ontwikkeling als flexibel en onderzoekt sterke en kwetsbare punten in de cliënt. Verschillen in invulling door ouders en begeleiders worden als waardevolle informatie gebruikt om zorg te optimaliseren.
Lees verder

Hoe kun je een team helpen weer de regie terug te krijgen bij uitdagend gedrag van cliënten?

5 januari 2024
Arno Willems, GZ-psycholoog, benadrukt dat uitdagend gedrag van cliënten professionals dwingt tot actie en ontwikkeling. In plaats van probleemgedrag ligt de focus op interactie en onderstroom, waarbij zelfreflectie en emotieregulatie van begeleiders cruciaal zijn. Hij ontwikkelde de SIG-B, een schaal om interactiestijlen binnen teams te verbeteren en onderlinge samenwerking te versterken bij het omgaan met uitdagend gedrag.
Lees verder
groepsdynamiek en groepsklimaat

Groepsdynamiek en groepsklimaat in (L)VB groepen

5 december 2023
Mandemaker benadrukt het belang van een positief groepsklimaat voor welzijn en groei van cliënten. Groepen doorlopen vier stadia volgens Tuckman: forming, storming, norming en performing. Een gunstig groepsklimaat bevordert sociale cohesie en vermindert gedragsproblemen. Begeleiders kunnen door inzicht in groepsdynamiek en passende interventies bijdragen aan een gezonde dynamiek en een sociaal veilig klimaat voor cliënten met verstandelijke beperkingen.
Lees verder
verstandelijke beperking uitleggen

Hoe leg je een verstandelijke beperking op een effectieve manier uit?

18 november 2023
Voorlichting over verstandelijke beperkingen is cruciaal om misverstanden en negatieve oordelen te voorkomen. Anna Boom's methodiek helpt ouders en cliënten door het juiste moment te kiezen, concrete problemen te koppelen aan theoretische kennis, en visuele hulpmiddelen te gebruiken, zoals de normaalverdeling en kettingmetaforen. Eenvoudige taal en betrokkenheid van de cliënt zijn belangrijk voor effectieve communicatie en begrip.
Lees verder

Samenwerken in de verstandelijk gehandicaptenzorg vraagt om specifieke kennis en vaardigheden

15 november 2023
Samenwerking tussen cliënten, hun naasten en zorgprofessionals is cruciaal voor goede zorg en een hoge kwaliteit van leven. Ervaringskennis van naasten verbetert de zorg, vooral bij personeelstekorten. Goede samenwerking vereist een vertrouwensrelatie, openheid en specifieke vaardigheden, die vaak onvoldoende worden behandeld in zorgopleidingen. Het betrekken van naasten en het investeren in communicatie zijn essentieel voor effectieve zorg.
Lees verder

Hoe kan je cliënten met ingrijpende jeugdervaringen ondersteunen en behandelen?

3 november 2023
Kinderen met een verstandelijke beperking ervaren vaker ingrijpende jeugdervaringen (ACE’s), wat leidt tot toxische stress en probleemgedrag. Dit wordt vaak niet herkend door hulpverleners. Trauma Informed Care (TIC) biedt een raamwerk om deze ervaringen te begrijpen en te behandelen, met focus op het creëren van een veilige omgeving en het erkennen van de impact van trauma om herstel te bevorderen.
Lees verder

Hoe kun je omgaan met agressie van cliënten zonder zelf geweld te gebruiken?

15 oktober 2023
In de gehandicaptenzorg wordt regelmatig te maken met agressie en geweld. De methode Gentle Teaching biedt een alternatief door agressie te verminderen zonder geweld te gebruiken. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen tantrums en meltdowns en om een goede relatie met cliënten op te bouwen. Bij oplopende spanning kan de techniek van oprekken helpen. Bij uitbarstingen is het cruciaal om geweldloos te handelen en de agressie op te vangen. Daarnaast moeten begeleiders en managers zorgen voor zelfregulatie en een ondersteunende omgeving.
Lees verder

Hoe kun je cliënten helpen bij het reguleren van stress?

6 oktober 2023
Erik De Belie's concept van "Wederzijdse emotionele beschikbaarheid" benadrukt de noodzaak van sensitieve responsiviteit, structuur, en persoonlijke ruimte voor cliënten. Mentaliseren, het emotioneel begrijpen van jezelf en anderen, is cruciaal voor effectieve begeleiding. Mensen leren mentaliseren via veilige, verbonden relaties. Voor begeleiders is het belangrijk om stress te reguleren en nieuwsgierig te blijven naar de binnenwereld van cliënten.
Lees verder
">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen