Terug naar het overzicht

Reflecteren op je eigen houding kan heel bevrijdend zijn

Contactgericht ondersteunen Aantal keer bekeken: 1151 views

Volgens de methodiek Contactgericht Ondersteunen is een goede relatie met de cliënt cruciaal voor zijn of haar ontwikkeling. Soms is het leggen van contact moeizaam door de beperkingen bij de cliënt of bij jezelf. Goed contact wordt bijvoorbeeld belemmerd als je je geërgerd voelt door het gedrag van de cliënt. De methode Contactgericht Ondersteunen geeft je handreikingen om hier mee om te gaan.

In de afgelopen jaren liet Dichterbij enkele teams door Anneke Groot scholen in de methode Contactgericht Ondersteunen. Omdat we vanuit FORTIOR heel benieuwd zijn naar de ervaringen, spraken we met woonbegeleider Chantal en dienstverleningscoördinator Ien.

 

Inspirerend en verrijkend

Chantal en Ien volgden een aantal cursussen over Contactgericht Ondersteunen bij Anneke Groot. Beide dames noemen de cursussen inspirerend en verrijkend. Chantal zegt: “Ik heb veel geleerd over autisme. Anneke kon me laten zien hoe mensen met autisme de wereld beleven. Ik kreeg meer inzicht in dingen die ik in de afgelopen jaren niet zo handig had aangepakt. Anneke geeft je daarnaast bruikbare tools om je eigen houding te onderzoeken.”

 

De trainingen hebben Ien vooral aan het denken gezet. Ze zegt hierover: “de insteek van Anneke is niet alleen cliëntgericht, je denkt ook over jezelf na. Het maakt je op verschillende facetten van jezelf alert, niet alleen in mijn werk maar ook mijn privéleven”

 

Niet oordelen

In de methodiek Contactgericht Ondersteunen is het heel belangrijk dat je niet oordeelt over je cliënten. Je hoeft niet alles van je cliënt goed te vinden, het gaat erom dat je hem of haar op fundamenteel niveau respecteert. Om de methodiek van Anneke Groot te kunnen toepassen is het essentieel dat je (voortdurend) aan jezelf als professional werkt.

 

Wij horen bij FORTIOR wel vaker dat er al veel aandacht is voor attitude in de opleidingen voor hulpverleners. Wat is de meerwaarde van Contactgericht Ondersteunen bij het werken aan je eigen attitude? Chantal: “In mijn opleiding is ook veel aandacht besteed aan het reflecteren op jezelf. Dat was heel goed. Met de tools die Anneke Groot je aanreikt, gaat het reflecteren sneller. Je komt sneller tot de kern.”

 

“Niet oordelen” dat klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Heb je dan nooit een baaldag of ergernis over cliënten? Chantal: “Natuurlijk heb ik wel eens een rotdienst en baal ik. Ik ben gewoon een mens gebleven. Het is vooral erg belangrijk dat begeleiders kunnen spuien. Door de cursussen van Anneke gaan we als professionals bewuster om met onze eigen emoties. We bellen elkaar en geven elkaar de ruimte om te uiten wat we voelen als er iets dwars zit.”

 

Veilige relatie

Dichterbij werkt nu al een tijd met de methode Contactgericht Ondersteunen. Wat is het effect op cliënten? Chantal: “Je ziet dat er veel vertrouwen is bij cliënten. Ze hebben meer het gevoel dat iemand met ze meewerkt. Daarnaast ben ik voor cliënten heel veilig geworden. Ik oordeel namelijk niet over ze.

 

Volgens Ien hebben begeleiders vaak de neiging om de controle te houden over hun cliënten. Het is belangrijk om de cliënt te volgen zonder dat deze het gevoel krijgt te verzuipen. Ien “Van een cliënt met een verstandelijke beperking krijg je bij wijze van spreken de touwtjes in handen. Ik zie het als een belangrijke opdracht om die touwtjes terug te geven aan de cliënt. Het is niet relevant wat ik wil voor de cliënt maar wat deze zelf wil met zijn leven en hoe ik hem daarbij kan ondersteunen. De cliënt durft zich dan beter uit te spreken over wat hij echt wil”

 

Rust en vrijheid

Wat betekent het om als hulpverlener met je eigen houding bezig te zijn. Is dat niet confronterend? Chantal zegt hierover:Aan de ene kant is bewustwording confronterend en soms pijnlijk. Maar het kan ook heel bevrijdend werken om beklemmende overtuigingen los te laten. Je helpt hiermee niet alleen je cliënt maar ook jezelf. Door Contactgericht Ondersteunen word je een betere hulpverlener. Ook in je privéleven heb je er profijt van.”

 

Volgens Ien geeft het loslaten van knellende overtuigingen ook veel rust. “Ik vind het steeds minder belangrijk om aardig gevonden te worden. Ik hoef ook niet altijd alles te verbeteren aan mijzelf. Ik merk dat ik niet meer boos word als het resultaat uiteindelijk anders is dan in het ondersteuningsplan is vastgelegd. Inzichten en behoeftes van de cliënt kunnen nou eenmaal veranderen. Het is belangrijk om cliënten dan ook te blijven steunen”

 

Feedback

Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun eigen overtuigingen. Onbewust zijn begeleiders nog te veel bezig met beheersen. Ien benadrukt hierbij het belang van feedback tussen begeleiders onderling. Ze zegt: “Blijf elkaar bevragen, houd elkaar scherp, blijf je bewust van je eigen attitude.”

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen