Als een kind leerproblemen heeft, dan kun je kijken naar de symptomen en proberen deze op te lossen. Stanley Greenspan (een bekende Amerikaanse psychiater die de methode Floortime ontwikkelde) kijkt liever naar stappen in de ontwikkeling die bij een kind minder goed zijn verlopen. Deze missende stappen in de ontwikkeling van een kind kunnen de symptomen verklaren. Greenspan gebruikt de metafoor van een boom om de ontwikkeling van een mens te visualiseren. Hij beschreef zijn model in het boek “the learning tree”. In deze blog geven we een korte samenvatting.
De basis voor leren is dat een kind in staat moet zijn informatie op te nemen uit de wereld om zich heen. Het is daarbij belangrijk om rustig, georganiseerd en gefocust te zijn en hiervoor is het nodig dat kinderen prikkels uit hun omgeving en hun emoties kunnen reguleren. Kinderen hebben ook goede executieve functies nodig, zodat ze ideeën kunnen bedenken, plannen en uitvoeren.
Kinderen met een ontwikkelingsbeperking (zoals een verstandelijke beperking en/of autisme) hebben vaak door stoornissen in hun sensorische informatieverwerking moeite met het reguleren van hun emoties en hebben ook vaak problemen met hun executieve functies. Dit maakt dat kinderen met een ontwikkelingsbeperking minder of andere informatie opnemen uit hun omgeving en dat ze minder goed in staat zijn de wereld om hen heen te ontdekken.
Greenspan omschreef zes stappen in de ontwikkeling van kinderen die de basis vormen voor ons vermogen om te kunnen leren en ontwikkelen. Hij noemde deze stappen “de zes mijlpalen voor ontwikkeling”:
• Mijlpaal 1: Zelfregulatie en interesse in de wereld 7 tot 9 maanden
• Mijlpaal 2: Hechting (vormen van relaties) 10 tot 12 maanden
• Mijlpaal 3: Wederzijdse communicatie13 tot 18 maanden
• Mijlpaal 4: Gedragsobservatie, oplossen van problemen en internaliseren 19 tot 24 maanden
• Mijlpaal 5: Representatieve capaciteit (emotionele ideeën) 25 tot 35 maanden
• Mijlpaal 6: Representatieve differentiatie (emotioneel denken) 3 tot 4 jaar
In “the learning tree” vormen de zes mijlpalen de stam van de boom.
Als – bij wijze van spreken – de wortels gezond zijn en de stam stevig is, dan kan een kind gaan leren lezen, rekenen, en empathie ontwikkelen. Dus als een kind zichzelf kan reguleren en als de zes mijlpalen voor ontwikkeling succesvol zijn doorlopen, dan is de kans op sociaal en cognitief succes groter. Als er gaten zitten in de wortels of in de stam dan is de kans groot dat het kind zich op sociaal en cognitief gebied minder goed ontwikkelt.
Net als een boom moeten kinderen gevoed worden. Aan de ene kant met gezonde voedingsmiddelen, aan de andere kant hebben kinderen ook liefde en aandacht van hun ouders nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Stanley Greenspan was een van de eersten die zei dat kinderen worden geboren met emotionele systemen. Deze systemen moeten worden gevoed. Positieve en liefdevolle relaties en interacties zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van elk individu. Bij speciale kinderen (kinderen met een ontwikkelingsbeperking zoals een verstandelijke beperking of autisme) vraagt de opbouw van een positieve interactie met het kind meestal meer aandacht.
FloorPlay is gericht op jonge kinderen (0 t/m 7 jaar) met ontwikkelingsproblemen, zoals autisme of een verstandelijke beperking. Ze is gebaseerd op het gedachtegoed van Stanley Greenspan die de Floortime methode ontwikkelde. Daarnaast heeft FloorPlay elementen uit het Play-project van Rick Solomon overgenomen. In dit Amerikaanse programma worden ouders getraind om hun kinderen intensieve spelbegeleiding te kunnen geven.
FloorPlay is er op gericht om ouders en kinderen met ontwikkelingsproblemen met elkaar te laten spelen in dagelijkse situaties. De methode bevat een aantal interventies voor het dichten van de spreekwoordelijke gaten in de stam en wortels van the learning tree.
FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod
Over de learning tree is een Engelstalig boek geschreven. Bestel dit boek hier >>