Terug naar het overzicht

Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling

emotionele ontwikkeling Aantal keer bekeken: 1174 views

Een interview met Paula Sterkenburg
“Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling” is de titel van het nieuwe werkboek van Paula Sterkenburg. Dit boek komt deze maand uit bij Bartiméus, een zorginstelling voor mensen die slechtziend of meervoudig beperkt zijn. In haar werkboek geeft Paula handreikingen voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie bij mensen met ernstig verstandelijke of meervoudige beperkingen. Naar aanleiding van dit boek organiseert FORTIOR een studiedag in samenwerking met Bartiméus.

Vanwege haar nieuwe werkboek en de studiedag “Bouwstenen voor een vertrouwensrelatie” interviewde FORTIOR Paula Sterkenburg.

Beste Paula, met welke reden heb je jouw werkboek “Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling” geschreven?

Mijn belangrijkste doel is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor mensen met ernstig verstandelijke of meervoudige beperkingen. Het boek is bewust heel toegankelijk gemaakt voor mensen die werken met deze doelgroep, zoals begeleiders. Er staat in het boek beschreven hoe je een vertrouwensrelatie kunt aangaan. Ook vind ik het belangrijk dat praktijkmensen gaan nadenken over relaties en het opbouwen ervan. Daarnaast hoop ik dat mensen – naar aanleiding van mijn boek – ook aan het doen gaan.

 

Waarop ligt in jouw boek de nadruk, op vaardigheden of attitude ten aanzien van de cliënt?

Een combinatie van attitude en vaardigheden is belangrijk, deze beïnvloeden elkaar. In mijn boek geef ik tips voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Maar altijd voeg ik hier achtergrond informatie aan toe. Ik leg uit waarom het belangrijk is om het zo te doen.

 

Zelf heb ik ervaren dat de methode, die ik in mijn boek beschrijf, de manier is om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Dit hoor ik ook van mijn collega´s.

 

Zijn de handreikingen, die je in jouw boek beschrijft, ook van toepassing op mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking?

Bepaalde elementen kunnen begeleiders ook bij cliënten met een matige of lichte verstandelijke beperking toepassen. Ik denk hierbij aan: herhalen, emoties benoemen ook al betwijfel je of je cliënt deze begrijpt en in je planning de tijd nemen voor je cliënt.

 

In het algemeen is het ook bij cliënten met een matige of lichte verstandelijke beperking van belang werk te maken van een goede relatie.

 

Wat is jouw belangrijkste tip voor professionals in de zorg?

Een relatie is de basis voor ontwikkeling van de cliënt en voor de wijze waarop deze kan omgaan met stress. Daarom is het zo belangrijk om aan een vertrouwensrelatie te werken.

 

Ik wens professionals toe dat zij plezier beleven aan de relatie met hun cliënt en dat ze door de reacties van de cliënt meer voldoening uit hun werk halen. Dit kan dan weer nieuwe energie geven.

 

Werkboek “vertrouwensrelatie voor ontwikkeling” bestellen?

Het boek “Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling” van Paula Sterkenburg is te bestellen in de webshop van Bartiméus

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

 

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen