In deze presentatie komt het ontwikkelingsdynamische model kort aan bod en hoe deze zich verhoudt tot de emotionele ontwikkeling. In de 50 jaar dat Anton Došen als (kinder-)psychiater heeft gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, is deze benadering ook in andere sectoren van zorg in Nederland bekender geworden. Daarmee werd de urgentie groter om het model en de SEO-schalen uit te breiden met de 6e en 7e fase van emotionele ontwikkeling. Deze twee fasen worden besproken in termen van kenmerken, basisbehoeften en ondersteuningsbehoeften.
Tegelijkertijd werd de vraag groter naar een vragenlijst/instrument om met betrokkenen zélf in gesprek te gaan over hun eigen emotionele ontwikkeling. Hiervoor is recent de Vragenlijst Emotionele Ontwikkeling (VEO) geconstrueerd. Er wordt ingegaan op de aanleiding, inhoud, de eerste ervaringen in de praktijk en stand van zaken in wetenschappelijk onderzoek.
Jolanda werkt als orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog bij Lore behandelcentrum van ORO in Helmond. Daarnaast is zij supervisor LVSC (NVO, SKJ) en seksuoloog NVVS/SH. Ze werkt sinds 35 jaar in de gehandicaptenzorg: haar meeste ervaring ligt bij complexe problematiek bij mensen met LVB (emotionele kwetsbaarheid en seksualiteit). Hiernaast werkt ze als consulent voor het CCE en als docent voor de RINO groep en heeft als coach gewerkt voor gezinshuizen.
Jolanda is auteur van meerdere publicaties rondom emotionele ontwikkeling (2009, 2017 en 2021). Jolanda maakt deel uit van het kernteam van Landelijk Netwerk Emotionele Ontwikkeling (LNEO) en van Network of Europeans Emotional Development (NEED).
Zij verzorgt in-company-trainingen rondom emotionele ontwikkeling en integratieve diagnostiek. Voorts is zij betrokken bij wetenschappelijk onderzoek rondom Schalen m.b.t. de emotionele ontwikkeling (SEO-V en VEO).