Ouders hebben een belangrijke rol bij het voorkomen van angst, pijn en stress tijdens (para)medische handelingen. Voor een kind met een ernstige meervoudige beperking geldt dit in het bijzonder. Het is dan ook van belang dat zorgverleners met kind en ouders afstemmen welke aanpak het beste bij hen past. Hoe kunnen ouders hun kind ondersteunen en wat kunnen zij daarbij zelf inzetten? Hoe kunnen zij zorgverleners helpen in de zorg voor hun kind? Hoe zit het eigenlijk met de rechten van het kind en gezin? En wat hebben ouders zelf nodig en wat is voor hen belangrijk?
Wat voor ouders geldt, geldt ook voor begeleiders en andere professionals die kinderen (en volwassenen) met een ernstige meervoudige beperking ondersteunen bij het omgaan met pijn.
In haar presentatie neemt Jorien je mee in belangrijke inzichten van andere ervaringsdeskundige ouders en zorgprofessionals en geeft ze voorbeelden van middelen en methodieken die je in kunnen zetten om kinderen te ondersteunen.
Jorien is sinds 2018 werkzaam als projectmanager bij Stichting Kind en Ziekenhuis. Deze stichting is al 45 jaar dé patiëntenorganisatie voor kind en gezin in de medische zorg. Van huis uit is Jorien proces- en bedrijfsanalist en kijkt zij vanuit dit perspectief naar de organisatie van de zorg. Daarnaast is zij trotse moeder van drie kinderen, waarbij haar jongste zoon zorgintensief bleek. Mede door haar eigen ervaringen is zij zich gaan richten op het optimaliseren van processen in de medische kindzorg. Eén van de belangrijke aandachtsgebieden waar zij zich voor inzet is de traumavrije kindzorg.