Iedereen die werkt met kinderen of volwassenen met ontwikkelingsproblemen of gedragsproblemen, herkent situaties waarin je het idee krijgt dat je uitleg of verbale correcties weinig resultaat hebben. Mogelijk levert een andere manier van communiceren meer op?
In deze workshop staat communicatie middels bewegingen en vocalisaties centraal. U zult lijfelijk ervaren wat de kracht is van deze manier van communiceren. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de theoretische achtergrond. Vervolgens zal er met behulp van een voorbeeld geïllustreerd worden hoe gedrag kan veranderen wanneer communicatie middels bewegingen en vocalisaties methodisch wordt ingezet. Hierbij wordt u uitgenodigd om ook zelf actief mee te kijken naar wat er verandert in het gedrag dat tot stand komt. Tot slot kunnen we samen discussiëren over wat dit voor de ontwikkeling van de cliënt oplevert.
Voor wie bekend is met de methodiek Emerging Body Language (EBL), is het fijn om te weten dat IMRO zijn wortels vindt bij EBL. Bekendheid met EBL is niet nodig om deze workshop op een prettige manier te volgen.
Onderwerpen:
Dr. Linda Reus deed als kind niets liever dan dansen. In 1999 studeerde zij dan ook af als docent aan de dansacademie. Zij behaalde in 2006 haar master psychologie/cognitiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2014 promoveerde ze op een onderzoek naar de motorische ontwikkeling van jonge kinderen met het Prader‐Willi syndroom. Linda is werkzaam als docent aan de opleiding Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit. Zij is geïnteresseerd in de mechanismen achter ontwikkeling en bestudeert daarvoor ouder-kind interactie en therapeut-kind interactie. Het zijn de kenmerken uit de danskunst zoals ritme, tempo, vlakverdeling, dynamiek die zij in haar onderzoek opnieuw in een ander licht tegen komt. Linda geeft cursussen over relationele ontwikkeling waarin communicatie middels bewegingen centraal staat. Op een methodische wijzen leren cursisten hun eigen manier van reageren (bewegen) aan te passen in relatie tot de manier van reageren (bewegen) van hun cliënt om ander gedrag bij de cliënten te ontlokken en ontwikkeling te stimuleren.