Drs. Marieke Weijburg is sinds 2005 werkzaam binnen Bartiméus. Bartiméus is een instelling voor mensen met een visuele beperking, die daarnaast zorg verleent aan mensen met o.a. een verstandelijke beperking. Zij is als orthopedagoog jarenlang verbonden geweest aan de woongroepen. Marieke werkt nu als gezondheidszorgpsycholoog bij de afdeling psychotherapie van Bartiméus. Ze verricht diagnostiek, verzorgt indicatiestelling en geeft behandeling. Tevens werkt zij voor het expertisecentrum Gehechtheid en sociale relaties. Ook geeft ze les over het diagnosticeren en behandelen van gehechtheidsproblematiek bij mensen met een visuele en/ of verstandelijke beperking. Tevens is zij zich meer gaan richten op Mentaliseren Bevorderende Begeleiding.
Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, gevoelens en bedoelingen die je eigen gedrag of het gedrag van anderen bepalen. Cliënten met een verstandelijke beperking hebben meer moeite met het reguleren van stress en emoties dan cliënten zonder een verstandelijke beperking. Zij kunnen minder goed over zichzelf nadenken, gevoelens herkennen en uiten. Hun mentaliserend vermogen is hierdoor niet of minder goed ontwikkeld, dit kan psychische problemen tot gevolg hebben.
In de presentatie wordt stil gestaan bij het begrip ‘mentaliseren’, het belang hiervan en komt naar voren hoe het mentaliserend vermogen bij cliënten bevorderd kan worden. Daarbij wordt er aandacht besteed hoe men een mentaliserende basishouding aan kan nemen om het mentaliserend vermogen te stimuleren bij deze cliënten. Aan de hand van videobeelden worden verschillende dimensies getoond en leert men het mentaliseren kennen en herkennen. Ook worden er interventies besproken die ingezet kunnen worden bij cliënten die zelf nog niet goed kunnen mentaliseren.