Mensen met LVB hebben drie tot vier keer meer kans op psychiatrische stoornissen en gedragsproblemen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat zij veel meer stress ervaren in het dagelijks leven dan mensen zonder verstandelijke beperking.
De laatste jaren komt er steeds meer focus op het ontwikkelen van ervaringsgerichte interventies voor mensen met LVB, onder andere voor het leren omgaan met stress en spanning. Muziektherapie wordt al sinds jaar en dag als interventie ingezet bij stress-gerelateerde klachten. Uit veel verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat specifieke inzet van muziek, stress kan verminderen omdat muziek de arousal kan verlagen, wat betekent dat o.a. de hartslag en bloeddruk verlaagd wordt.Naast deze fysiologische effecten van stress is bekend dat muziek ook de psychologische effecten van stress kan beïnvloeden doordat muziek een sterk appel doet op hersengebieden waar emotieprocessen plaatsvinden.
Het is belangrijk dat muziektherapeuten deze eigenschappen van muziek doelgericht kunnen inzetten bij de behandeling van mensen met LVB. In deze workshop worden resultaten getoond van een recent uitgevoerde meta-analyse, waarbij het effect van muziekinterventies op stress vermindering is onderzocht. Daarna wordt inzichtelijk gemaakt hoe de muziek-specifieke kenmerken van deze muziekinterventies toegepast kunnen worden in muziektherapie aan mensen met LVB, waarbij het doel is stress en spanning te verlagen. Er zal gewerkt worden met audiomateriaal en samen kan ervaren worden welke werkvormen toepasbaar kunnen zijn bij mensen met LVB.
Martina de Witte is HAN-docent bij het Instituut voor Vaktherapeutische en Psychologische Studies (IVPS). Daarnaast is zij als onderzoeker en promovenda verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (Research Institute of Child Development and Education), het lectoraat KenVak (kennisontwikkeling Vaktherapiëen) en het Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (HAN). Naast haar werk als docent en onderzoeker, werkt zij ook als muziektherapeut (senior geregistreerd) bij de instelling STEVIG waar mensen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en ernstige psychiatrische en/of gedragsproblemen worden behandeld.
Haar promotieonderzoek draagt de titel: ‘Arousal Regulation through Music Therapy in People with Mild Intellectual Disabilities (MID) en leidt tot nieuwe kennis over de werkingsmechanismen van muziek op het verlagen van arousal bij stresservaring, wat belangrijke input kan leveren om betere zorg te bieden aan mensen met LVB, maar ook ten gunste komt aan de beroepspraktijk van en het onderwijs in muziektherapie, als ook voor bredere wetenschappelijke kennisdomeinen, zoals muziekwetenschappen en psychologie. Kijk hier voor meer informatie>>
Daarnaast werkt zij als onderzoeker mee aan het onderzoeksproject: “(Be)leef in de Wijk’ wat zich richt op de integratie van vaktherapie binnen wijkgerichte behandelteams voor mensen met LVB (zoals FACT LVB). Dit onderzoek wordt vanuit KenVak uitgevoerd.