Paulien heeft social work gestudeerd, VO supervisie en coaching en de postacademische opleiding seksuologie gedaan. Ze werkt nu bij Lunetzorg. Als seksuoloog NVVS heeft ze zich gespecialiseerd in het seksuologisch behandelen en begeleiden van mensen met een beperking en hun systeem, in deskundigheidsbevordering met betrekking tot seksualiteit, intimiteit en relaties en het superviseren en coachen van professionals op seksuologisch gebied of met betrekking tot persoonlijk functioneren. Specifieke ervaring heeft ze met beleidsontwikkeling rondom seksualiteit in de zorgsector, het begeleiden van crisissituaties t.a.v. seksueel misbruik op organisatie- en teamniveau en in persoonlijke gesprekken en het adviseren rondom kinderwens, zwangerschap en ouderschap bij mensen met een beperking.
Ze is trainer methode Vat van Zelfwaardering.
Mensen zijn seksuele wezens. We kunnen, in principe, allemaal seksueel functioneren. Dus ook mensen met een verstandelijke beperking. Elke cultuur en elke maatschappij heeft systemen bedacht om seksueel gedrag te reguleren. Met deze systemen wordt er druk uitgeoefend op mensen om hun impulsen en wensen te gieten in de vorm die hun sociale omgeving voorschrijft. En dit gedurende het hele leven.
Zelfregulatie is van belang bij seksuele opwinding, seksuele beleving en seksueel gedrag. Het maken van een besluit, nadenken over wat je wilt, emoties reguleren (zowel teleurstelling als opwinding), hierover communiceren, waar nodig je impulsen beheersen, het tonen van empathie etc. Wanneer je als persoon met een beperking moeite hebt met zelfregulatie in het algemeen, heb je dat waarschijnlijk ook op het gebied van seksuele gezondheid. Dan heb je recht op ondersteuning hierbij door de professionals om je heen. Hoe ziet deze ondersteuning eruit en wat vraagt dit van professionals?
In deze workshop komt aan de orde: