Bij het inschatten van ondersteuningsbehoeften van personen met een verstandelijke beperking vormt de emotionele ontwikkeling een bijzonder aandachtspunt. De Schaal voor Emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking – Revised (SEO-R) biedt hiertoe zeer concrete mogelijkheden. De SEO-R werd ontwikkeld door een team van professionals (binnen het Steunpunt ExpertiseNetwerken vzw – SENvzw) in samenwerking met Prof. Anton Došen. Er is desondanks nog maar weinig bekend over de psychometrische eigenschappen van de SEO-R. In deze lezing worden de resultaten gebracht van een tweetal studies met betrekking tot de betrouwbaarheid en validiteit van de schaal.
De eerste studie was gericht op het in kaart brengen van de interne consistentie en de inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid van de SEO-R bij 67 personen met een verstandelijke beperking (deze studie werd gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en uitgevoerd door de Hogeschool Gent, Faculteit Mens en Welzijn in samenwerking met ‘SEN-SEO een werkgroep rond emotionele ontwikkeling bij personen met een verstandelijke beperking’). De tweede studie onderzocht de correlaties tussen de SEO-R en de Vineland Adaptive Behavior Scales (VABSII) bij 24 personen met een verstandelijke beperking.
De SEO-R heeft, blijkens studie 1, een hoge interne consistentie (Cronbach’s Alpha: .95). De totale score van de SEO-R vertoont een goede interbeoordelaarsbetrouwbaarheid. Bij 10 van de 13 domeinen is er een goede tot matige interbeoordelaarsbetrouwbaarheid. Het onderzoek naar de validiteit is momenteel lopend. De resultaten zullen tijdens de lezing worden gepresenteerd. Daarnaast zullen de implicaties voor praktijk en verder onderzoek worden besproken.
De presentatie is gebaseerd op de volgende literatuur:
Vandevelde, S., Morisse, F., Claes, C., Poppe, L., Riské, L., Verduyn, A., Jonckheere, B. & Došen, A. (2014). The assessment of emotional development in persons with ID: Psychometric properties of the Scale for Emotional Development – Revised (SED-R). IASSIDD Europe Congress 2014 / 4th – International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities (IASSID), Vienna (14-17 July 2014).
Prof. dr. Stijn Vandevelde is sinds 1 oktober 2013 aangesteld als tenure track docent orthopedagogiek bij de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent. Tot dan was hij als docent verbonden aan de Hogeschool Gent, Faculteit Mens en Welzijn, opleiding Bachelor in de Orthopedagogie (sinds 2005). Zijn onderzoek en onderzoeksinteresses richten zich onder meer op de ondersteuning van personen met verstandelijke beperkingen en bijkomende gedrags- en emotionele stoornissen vanuit een krachtengerichte visie. Zie Website Vakgroep Orthopedagogiek >>