Biografie Tina Bellemans

Dr. Tina Bellemans is bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut. In 2021 verdedigde ze met succes haar proefschrift getiteld “Psychomotor therapy for people with mild intellectual disabilities or borderline intellectual functioning: What do you feel when you are angry?” aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel is ze werkzaam als docent bij de masteropleiding psychomotorische therapie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en is ze als postdoc onderzoeker verbonden aan het lectoraat Gezondheid, Bewegen en Welzijn. Daarnaast heeft ze een kleine aanstelling aan de Universiteit van Hasselt (B) bij de opleiding kinesitherapie.

Haar huidige onderzoek is hoofdzakelijk gericht op psychomotorische therapie (PMT) bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), met name wanneer er ook sprake is van problemen met het reguleren van boosheid en agressief gedrag.

 

Emotieregulatie en bewegen

Bewegen is goed voor de gezondheid, dat wordt rijkelijk aangetoond door literatuur. Niet enkel voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid.

Zo wordt regelmatig bewegen geassocieerd met groter emotioneel welbevinden, minder depressieve gemoedstoestand en minder angst.  Daarnaast leidt regelmatig bewegen tot minder vaak ontwikkelen van emotionele problemen en stoornissen in vergelijking met niet-bewegers. Er lijkt beter om te kunnen gegaan worden met stressoren. Kortom, bewegen lijkt mensen te helpen veerkrachtig in het leven te staan.

In deze presentatie zal de bijdrage van bewegen aan een effectieve emotieregulatie dan ook centraal staan. Met beweeginterventies wordt een context gecreëerd waarin mogelijkheden ontstaan om tot leren te komen. Hierbij kan gedacht worden aan het leren van sociale omgangsvormen en normen door deelname aan sportactiviteiten of aan het vergroten van het zelfvertrouwen door het vaardiger worden op sociaal en emotioneel gebied.  Ook wordt aandacht besteed aan het lichaamsbewustzijn in het kader van emotie(h)erkenning en -regulatie.

De deelnemer zal aan het eind van deze presentatie op de hoogte zijn van het nut van bewegingsinterventies in het kader van emotieregulatie. Ook worden richtlijnen meegegeven waaraan deze interventies dan moeten voldoen.

 

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen