Terug naar het overzicht

W1.2 Ontwikkelingsdynamisch kijken in de psychiatrie – over vooroordelen, ervaringen en kansen

Beschrijving

Anton Došen beoogde met zijn ontwikkelingsdynamische benadering de geestelijke gezondheid en het emotioneel welzijn van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen. In de afgelopen jaren is gebleken, dat die benadering ook van betekenis is voor kinderen, jeugdigen en volwassenen in de psychiatrie met een normale of bovennormale verstandelijke begaafdheid. Wanneer de ontwikkelingsleeftijden worden losgelaten, blijkt de ontwikkelingsdynamische benadering universeel te zijn!

In de workshop wordt besproken wat de implicaties hiervan zijn voor de (therapeutische) relatie tussen cliënt of patiënt en hulpverlener, voor de manier waarop de cliënt beschreven wordt en het therapeutische proces. Hierbij wordt het theoretisch kader van het ontwikkelingsdynamisch model naast de theoretische onderleggers van verschillende vormen van psychotherapie gelegd. Er is ruimte voor het verkennen van de effecten van verschillende beschrijvingen en waarderingen van hetzelfde gedrag, waarmee wordt aangesloten bij de toenemende aandacht voor transdiagnostisch werken. Zie ook: https://www.hogrefe.com/nl/nieuw/transdiagnostisch-wat-is-dat

Biografie Goedele Hoefnagels

Goedele werkt als orthopedagoge in Multiversum, een psychiatrisch ziekenhuis in Mortsel (Antwerpen). Ze werkt ondertussen al twaalf jaar voor het cluster dubbeldiagnose verstandelijke beperking en psychische problemen, in de eerste jaren op de afdeling en momenteel als outreachmedewerker.

Ze geeft ook al verschillende jaren basisopleiding emotionele ontwikkeling in Vlaanderen en in de afgelopen jaren ook specifiek voor mensen die werken in de GGZ.

Biografie Rachel de Groot

Rachel is momenteel als psychotherapeut en Gz-psycholoog werkzaam binnen de GGz bij de afdeling persoonlijkheidsproblematiek van Dimence.

Zij is sinds 2002 geïnspireerd geraakt door het gedachtegoed van Anton Došen. Rachel ontwikkelde op basis van zijn schaal voor emotionele ontwikkeling het SEO-kleurenprofiel, een veel gebruikte werkvorm in Nederland en België, om de omgeving breder mee te nemen in de inschatting van het emotionele ontwikkelingsniveau. Voordat ze in 2020 binnen de GGz kwam te werken, werkte ze in de forensische zorg, kinder-en jeugdpsychiatrie en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Antons gedachtegoed over emotionele ontwikkeling en integratieve diagnostiek en behandeling, bleek in al deze sectoren van meerwaarde in haar dagelijkse werk. Ook nu nog is het gedachtegoed van Anton een belangrijke basis binnen haar werk als psychotherapeut.

Naast haar werk bij Dimence verzorgt ze scholing over emotionele ontwikkeling, hechting en hechtingstrauma voor diverse organisaties.

Biografie Angelique Peters

Angelique is als hoofdopleider verbonden aan de postacademische opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost Nederland (OG-ZON), een samenwerking tussen Radboud CSW en RINO Zuid in Eindhoven. Daarnaast is zij als orthopedagoog generalist en systeemtherapeut werkzaam, ontwikkelt en verzorgt zij scholingen en trainingen en is zij supervisor voor professionals in ontwikkeling. Zij werkt als CCE-consulent en als ZZP-er in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, dagbesteding en de GGZ en brengt in al die werkvelden het contextgerichte kijken samen met het werken vanuit het ontwikkelingsdynamisch model.

Biografie Nele Geladi

Nele is klinisch orthopedagoog en systeemtherapeut. Ze leerde het SEO-kader kennen in 2015, toen ze werkzaam was op de afdeling dubbeldiagnose VB in PZ Asster. Al gauw merkte ze dat het kader van toepassing kan zijn op elke doelgroep en vertaalde deze dan ook naar de ambulante groepspraktijk.

Momenteel werkt ze als eerstelijnspedagoog voor de doelgroep dubbeldiagnose VB en als orthopedagoog/systeemtherapeut in praktijk Manshoven. Dit combineert ze met het geven van SEO-trainingen in de GGZ, bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAHP) en in eerstelijnssettingen.

Het mooie aan het kader is, vindt Nele, dat het perfect past binnen een systemisch kader, aangezien we op zoek zijn naar een passende match tussen cliënt en omgeving. ‘Gras groeit niet harder door er aan te trekken’.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen