In deze workshop gaan we dieper in op het vertalen van een inschatting van de emotionele ontwikkeling naar ondersteuningsadviezen. We vertrekken vanuit de dagelijkse praktijk van het ondersteunen van mensen met een soms complexe zorgvraag en staan stil bij werkzame factoren en mogelijke valkuilen. Anton Došen wist als geen ander dat geestelijke gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking door de omgeving wordt vormgegeven in de dagelijkse praktijk. De focus van deze workshop ligt dan ook op wat een omgeving kan betekenen.
Lien is orthopedagoge bij het mobiel team Ampel WINGG (CGG Prisma, België). Ze ondersteunt de (professionele en natuurlijke) omgeving van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en bijkomende geestelijke gezondheidsproblemen. Ze deed een doctoraatsonderzoek naar vastgelopen levenstrajecten van mensen met een verstandelijke beperking (Universiteit Gent). Daarnaast is ze van bij de start betrokken bij het Vlaamse SENS-EO netwerk rond emotionele ontwikkeling.
Leen is coördinator van Outreach De Steiger, Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain (Gent, België). Ze ondersteunt vanuit een mobiel team de (professionele en natuurlijke) omgeving van (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en bijkomende problemen met hun geestelijke gezondheid. Daarnaast geeft ze scholing en opleiding aan ondersteuners en is ze reeds jarenlang mede-trekker van de SENS-EO-beweging, voornamelijk rond het thema ‘van inschatting naar ondersteuning’.