Terug naar het overzicht

W2.2 Toepassing van het model van emotionele ontwikkeling in het buitengewoon / speciaal onderwijs

Beschrijving

Zowel in België als in Nederland wordt het model van emotionele ontwikkeling in het onderwijs gebruikt. Jacqueline en Stefanie staan al enkele jaren in het werkveld en willen jullie meenemen in hun verhalen. Tijdens deze workshop gaan ze dieper in op hoe het model in het onderwijs gebruikt kan worden. De workshop is vooral praktijkgericht: ze bespreken hoe de inzichten in de emotionele ontwikkeling omgezet kunnen worden in de dagelijkse ondersteuning van de leerlingen en hun leerkrachten. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en verschillende materialen willen Stefanie en Jacqueline jullie inspiratie geven om op zoek te gaan naar de boodschap achter het gedrag.

 

Biografie Stefanie Swyngedauw

Stefanie begon in 2007 haar carrière in GES+ (extreme gedrags- en emotionele problemen) leefgroepen bij volwassenen. Later stapte ze over naar de jongerenwerking. Al van bij het prille begin kwam ze door Filip Morisse in contact met het gedachtengoed van Anton Došen. Filip kwam het team versterken om verder te kijken dan de signalen die de cliënten gaven. Het zoeken naar de ECHTE noden van iedereen rondom haar heeft haar daarna gedurende haar carrière niet meer losgelaten.

In 2014 startte Stefanie in het buitengewoon onderwijs bij jongeren met een type 3 attest (jongeren met gedrags- en emotionele problemen) en jongeren met een type 9 attest (ASS). Daarna stapte ze over naar het gewoon onderwijs om leerkrachten te coachen in het omgaan met kinderen en jongeren.

Stefanie is sinds 2022 directeur van Campus Glorieux Lager en Campus Sint Pieter in Ronse. Daar houdt ze dagelijks een vinger aan de pols om de ECHTE noden van de kinderen en personeelsleden te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan.

In 2020 richtte ze EDUS op en begon ze vormingen te geven rond emotionele ontwikkeling in samenwerking met de SENS-EO groep via de samvzw. Daardoor blijft Stefanie heel betrokken bij de emotionele ontwikkeling en ontwikkelt ze zelf nieuwe tools om de emotionele ontwikkeling in het onderwijs blijvend onder de aandacht te brengen.

In 2023 verscheen haar Franse vertaling van de SEO-R2 en SEO-V. Er loopt een onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de schaal. Daarin werkt Stefanie samen met de universiteit van Mons onder supervisie van Filip Morisse.

 

Biografie Jacqueline Kole

Jacqueline is basis orthopedagoog met een ruime ervaring in de zorg voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking.

Ze is werkzaam als orthopedagoog binnen het special onderwijs en in een kleinschalige woonvorm voor kinderen. Daarnaast begeleidt ze ouders en jongeren in de thuissituatie door middel van de videomethode Marte Meo. Dat betekent zoveel als “op eigen kracht”.

Kijken naar wat iemand kan in plaats van naar zijn of haar beperking. In alle werkgebieden staat het contact tussen mensen centraal. Een belangrijke sleutel daarbij is om samen met ouders, begeleiders en leerkrachten inzicht in de emotionele ontwikkeling van een kind te krijgen. Wat kun je als kind of jongere zelf, wat heb je nodig en hoe kan ik daar als ouder, begeleider of leerkracht zo goed mogelijk bij aansluiten?

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen