Wanneer je mensen met complex gedrag ondersteunt, kan je als ouder, begeleider of gedragsdeskundige ‘emotioneel besmet’ raken door hun emoties en spanningen. Hierdoor staan je eigen stress- en emotieregulatie en je vermogen om te mentaliseren onder DRUK. Mentaliseren is een basishouding waarbij je met ‘buik en hoofd’ aanvoelt en begrijpt welke betekenis gedrag kan hebben, stilstaat bij wat het met je doet en bij de ademruimte die je nodig hebt om te zorgen voor een veilige basis voor emotionele ontwikkeling. Bij het inschatten van de betekenis van complex gedrag maken we dankbaar gebruik van het ontwikkelingsdynamisch model van Anton Došen (= helpende beeldvorming). Dit model inspireert ons om afgestemd zorg te dragen voor een ‘veilige basis en haven’ bij het reguleren van stress en emoties (homeostase), het aangaan van veilige relaties (1ste socialisatie) en de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfbegrip (individuatie).
Tijdens onze workshop wordt het model ‘emotionele ontwikkeling in verbinding’ toegelicht en geïllustreerd aan de hand van praktijksituaties. De centrale vraag in dit model is: “wat hebben begeleiders en ouders nodig om een veilige basis voor emotionele ontwikkeling te vormen?” De deelnemers worden uitgenodigd om stil te staan bij en te mentaliseren over hun eigen ervaringen en deze ervaringen met elkaar te delen.
Erik is opgeleid als klinisch orthopedagoog en psychodynamisch kindertherapeut. Hij heeft meer dan veertig jaar ervaring als orthopedagoog, psychotherapeut, opleider en supervisor. Erik publiceerde over ouderschap, verstandelijke beperking, gehechtheid, complex trauma, emotionele beschikbaarheid en mentaliseren. De workshop is geïnspireerd door het laatste boek: De Belie, E. & Verhasselt, J. (red.) (2022). Emotionele ontwikkeling in verbinding. Mentaliserend coachen van begeleiders van kinderen en jongeren met complexe gedragsproblemen (Garant). Met bijdragen van o.a. Filip Morisse, Leen De Neve & Soetkin Roskam.