De workshop bestaat uit twee delen:
Deel 1) De presentatie van de CCE e-learning over Zelfverwonding (getiteld Zelfverwondend gedrag: begrijpen en interveniëren). Deze e-learning is gratis beschikbaar en verkent verschillende verklaringen voor zelfverwondend gedrag bij mensen met een matige of (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Ook het verklaringsmodel van Anton Došen komt aan bod. Daarnaast gaat de e-learning in om mogelijk interventies bij zelfverwonding, waarin de integratieve aanpak ook aandacht krijgt.
Deel 2) De presentatie van de casus van Natascha Albers ‘Samen volgen we Bianca’. In deze casus wordt beschreven hoe een keerpunt in de zelfverwonding van Bianca werd bereikt: haar omgeving ontdekte, dat Bianca emotioneel en communicatief zwakker was dan waar men tot dan toe vanuit ging. De ondersteuning werd op dit niveau afgestemd: samen overgangen maken, ervoor zorgen dat Bianca kan volgen wat er gebeurt en rekening houden met wat ze op een bepaald moment aankan. Ook is een multidisciplinair team gevormd dat het wel en wee van Bianca volgt volgens een vaste systematiek om de kwaliteit van haar leven zo goed mogelijk te laten zijn. In de workshop verkennen we hoeveel van Anton Došens gedachtengoed (impliciet) in deze casus is verwerkt.
Peter Koedoot is ontwikkelingspsycholoog en Master of Science in Health Services Research en heeft ruim dertig jaar ervaring op het grensvlak tussen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen. Bij het Trimbos-instituut deed hij onder meer onderzoek naar de SGLVG-populatie en de prevalentie van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.
Als consultant adviseerde Peter bij zorginstellingen in verschillende sectoren op het gebied van kennis- en verandermanagement en professionalisering van zorgmedewerkers.
Sinds 2005 is Peter projectleider expertisemanagement bij het Centrum voor Consultatie en Expertise. Daar leidt hij kennisprojecten waarmee expertise over probleemgedrag en handelingsverlegenheid in diverse zorgsectoren gedeeld worden met zorgprofessionals. Peter leidde onder meer de CCE-projecten Leren van Casussen, CCE Podium en het implementatieproject Zelfverwonding, een good practice over het begrijpen en interveniëren bij ernstig en aanhoudend zelfverwondend gedrag bij mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking.
Peter is gastdocent in de uitvoering van evaluatief N=1 onderzoek bij de RINO voor de CCE-leergang over de Rol en positie van de gedragsdeskundige.
Natascha is werkzaam als GZ-psycholoog bij ’s Heeren Loo, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast is ze sinds 2019 werkzaam als consulent bij het CCE.