In deze workshop zullen Jessica en Bente een interactieve toelichting geven op de nieuwe lessenreeks die zij onlangs voor de afdeling Maatschappelijke Zorg van het ROC van Amsterdam hebben ontworpen. Hierin maken de studenten kennis met wat het betekent om met cliënt en verwanten samen te werken. Ze ontdekken, dat iedere cliënt een verwant of naasten heeft, met wie zij ook te maken kunnen krijgen en met wie ze gesprekken moeten voeren. De studenten leren hoe ze het sociale systeem in kaart kunnen brengen en hoe ze hier eventueel gebruik van kunnen maken om optimale zorg aan de cliënt te kunnen bieden.
In de lessenreeks gaat het om bewustwording: Wat voor de ene student vanzelfsprekend een verwant is, blijkt dit voor andere studenten een heel ander verhaal. Door de diversiteit aan culturele achtergronden, is het soms een openbaring te ervaren hoe studenten tegen zaken kunnen aankijken.
Jessica is inmiddels al bijna 20 jaar docent aan de ROC bij de opleiding maatschappelijke zorg niveau 4 (de voormalige SPW-opleiding). Zelf heeft ze opleiding bij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, Pedagogiek en Onderwijskunde gevolgd. Ze geeft vele activiteitenvakken. Daarnaast geeft ze ook graag les over communicatie, beroepshouding en is ze stagecoördinator. Als ze geen les aan het geven is, schrijft ze, is ze bezig met innovaties in het onderwijs of denkt ze graag mee over de inhoud.
Samen met haar collega Bente Jonker is ze gevraagd zich aan te sluiten bij de vakgroep Samen de goede zorg. Samen hebben ze de lessenreeks geschreven voor het vak sociaal systeem, een combinatie van theorie, gastdocenten en rollenspellen. Tot nu toe is deze lessenreeks een groot succes. Dit maakt haar enorm enthousiast om in de toekomst in nog meer projecten te willen participeren.
Bente is actrice, theatermaker, speech-, presentatie- en storytelling trainer. Daarnaast is ze schrijver van verschillende toneelstukken en kinderboeken. Zo schreef zij onder andere voor De Vier Windstreken de kinderboeken ‘Liever dan Lief, een sprookje in het land van Down’ en ‘Kijk, de vogel zingt.’ Vanuit haar ervaring als moeder van een doof kind, beschrijft ze in ‘Kijk, de vogel zingt’ het verhaal over hoe het is als er een kind met een handicap wordt geboren, vanuit het perspectief van het horende oudere zusje.
Sinds twee jaar is Bente verbonden aan het ROC van Amsterdam, afdeling Maatschappelijke Zorg, waar zij naast het lesgeven onder andere de nieuwe leerlijn storytelling heeft ontwikkeld.
Afgelopen jaar heeft zij samen met haar collega Jessica Kamp aan de vakgroep Samen de goede zorg deelgenomen, bij Mirjam Wouda. Met elkaar hebben ze de lessenreeks voor het vak sociaal systeem binnen het ROC opnieuw invulling gegeven. Hierin gaat het over de samenwerking tussen hulpverlener, cliënt en verwant, waarbij de focus ligt op de naasten/verwant.