De broer-zus relatie is bijzonder en vaak de langste relatie in ons leven. Broers en zussen (brussen) spelen dan ook een belangrijke rol in het leven van personen met een beperking. Zij zijn niet alleen broer of zus, maar ook (jonge) mantelzorger. Bij het wegvallen van ouders nemen zij daarnaast vaak de rol van wettelijk vertegenwoordiger op zich. Uit eerder onderzoek blijkt dat brussen van kinderen met een beperking complexe en tegenstrijdige emoties kunnen ervaren. Zij hebben behoefte aan erkenning van en ondersteuning bij hun bijzondere positie in het gezin met een zorgvraag. Bovendien weten we dat het welbevinden van gezinsleden elkaar wederzijds beïnvloedt en brussen een verhoogd risico hebben op mentale problemen. Als hulpverlener van personen met een beperking is het daarom van groot belang om ook oog te hebben voor hun gezinsleden en in het bijzonder de broers en zussen niet te vergeten.
In deze workshop leer je aan de hand van ervaringsverhalen en onderzoeksresultaten over:
Daarnaast kun je een bijdrage leveren aan het vervolgonderzoek naar deze serious game door mee te denken over de verschillende wijzen waarop deze preventieve interventie ingezet kan worden en de rol die ouders en hulpverleners hierin hebben.
Anjet is jurist, journalist (BNR) en publicist. Ze is initiatiefnemer van en adviseur bij de Brussengame ‘Broedels’.
Vanuit ervarings- en onderzoekskennis en professie, zet zij zich in voor meer bewustwording en kennis bij (zorg- en onderwijs)professionals en managers over de impact op het gezin van een ziekte, beperking en/of andere aandoeningen bij kinderen. Dat doet ze als zelfstandig adviseur (wec-are consultancy), als project- en accountmanager bij Stichting Kind en Ziekenhuis, om de stem van het kind te vergroten in de medische zorg, en als docent bij de Haagse Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam en Fontys over ’Brussen en emoties’.
Toen Anjet 19 jaar was, werd ze door het plotseling overlijden van haar ouders, mentor en bewindvoerder van haar drie jaar oudere, meervoudig gehandicapte broer. Hij woont vanaf zijn zesde jaar in een instelling. Ze is getrouwd en moeder van drie kinderen.
Linda is promovendus bij de Academische Werkplaats ‘Sociale Relaties en Gehechtheid’ van Bartiméus, Ons Tweede Thuis en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is afgestudeerd als orthopedagoog en heeft werkervaring in de Gehandicaptenzorg.
Haar promotieonderzoek richt zich op het welzijn en de ondersteuning van broers en zussen (brussen) van kinderen met een verstandelijke en/of visuele beperking. Hierin is de stem en inbreng van brussen zelf van groot belang.
In 2021/22 ontwikkelde zij met een team van onderzoekers en ervaringsdeskundigen (waaronder een brussenpanel) de serious game ‘Broedels’, om brussen van 6-9 jaar te ondersteunen. De effectiviteit van deze interventie wordt op dit moment internationaal onderzocht (www.brussengame.nl).