Door ontwikkelingen in de maatschappij en zorg zien we dat mensen steeds ouder worden. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke (en visuele) beperking. We zien bij deze doelgroep dat het verouderingsproces vaak al eerder begint dan bij mensen zonder beperking. Dit proces gaat veelal gepaard met achteruitgang in bijvoorbeeld cognitie, bewegen, spraak, gehoor en een krimpend sociaal netwerk. Door deze achteruitgang in het functioneren kunnen behoeften veranderen. Op dit moment is de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking grotendeels gericht op het stimuleren van zelfredzaamheid en het vergroten van participatie. De vraag is echter of de ouder wordende cliënt niet iets anders nodig heeft. Het lijkt noodzakelijk dat andere waarden belangrijker worden en dat zorgverleners een andere afstemming ontwikkelen in de relatie met hun ouder wordende cliënten. Echter, hier is tot op heden nog weinig over bekend. De vraag is dus, wat is belangrijk in de zorg voor mensen met een verstandelijke (en visuele) beperking die ouder worden? Hoe moet die afstemming eruit komen te zien, welke dilemma’s/problemen komen daarbij kijken, en bovendien, hoe kunnen we dat doen in samenwerking met elkaar?
In deze workshop willen wij met elkaar hierover in gesprek gaan. Waar lopen we tegenaan en wat zou er nodig zijn in de zorg voor mensen met een verstandelijke (en visuele) beperking die ouder worden? Het zal een interactieve en inspirerende workshop worden!
Astrid is onderzoeker bij de academische werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid van Bartiméus, Ons Tweede Thuis en de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel is zij coördinerend en uitvoerend onderzoeker van het project ‘Achteruitgang en nu? Veroudering bij mensen met een visuele en licht tot matig verstandelijke beperking’. Hiervoor heeft Astrid gewerkt als ambulante gedragsdeskundige bij Bartiméus waarbij zij diagnostisch onderzoek verrichtte en begeleiding bood in de woon- en/of werksituatie van volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking.
Leo is blind, heeft een lichte verstandelijke beperking en woonde vele jaren in een woongroep op een instellingsterrein van Bartiméus. Daarna, 18 jaar geleden, verhuisde hij naar een zelfstandig appartement in het dorp en heeft daarbij semi-ambulante begeleiding. Leo is actief op het gebied van zeggenschap en medezeggenschap en als ervaringsdeskundige direct betrokken bij het onderzoeksproject over het ouder worden: ‘Achteruitgang, en nu?’
Bert interdisciplinair sociaal wetenschapper met brede ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke en visueel verstandelijke beperking. Specifiek de expertisegroepen van Bartiméus, o.a. op het gebied van ouder wordende cliënten maar ook de inzet van ervaringsdeskundigen. Als onderzoeker verbonden aan het onderzoeksproject over het ouder worden: ‘Achteruitgang, en nu?’