De Capability benadering en Kwaliteit van Bestaan

 De Capability benadering is van oorsprong een macro-economische theorie die de kwaliteit van het leven als doel stelt voor de ontwikkeling van de samenleving in plaats van zuiver economische parameters zoals productie-, groei- en winstcijfers. Uitgangspunt is dat de mens fundamenteel is ingebed in een gemeenschap en al­leen zijn leven vorm kan geven in relatie tot medemensen en een maatschappij die om hem geeft.

Deze theorie wordt gebruikt om de positie van minderheidsgroepen waaronder mensen met een beperking te versterken. Omdat ook de Capability benadering streeft naar een goede Kwaliteit van Bestaan is het de moeite waard om beide concepten naast elkaar te zetten en te kijken wat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kan leren van de Capability benadering.

 

Biografie

Dr. Wil Buntinx is gezondheidszorgpsycholoog/FAAIDD met een brede ervaring in zowel praktijk (als psycholoog en directeur van zorginstellingen) als onderzoek (Maastricht University en INSERM). Hij is thans werkzaam als zelfstandig onderzoeker en adviseur op het terrein van kwaliteit in de zorg voor mensen met een beperking (ontwikkelde het VGN Waaier-instrument QualityQube.nl). Wil heeft de handleiding van de Support Intensity Scale (SIS) vertaald en verzorgt cursussen over de SIS.

Sedert 1997 is hij lid van de AAIDD commissie die het standaardwerk ‘Intellectual Disability’ samenstelt. In die hoedanigheid werkte hij mee aan eerdere edities van dit handboek en publiceert samen met Robert Schalock, Ruth Luckasson, Marc Tassé, Jim Thompson en Mike Wehmeyer.

 

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen