Gebruik van het ontwikkelings-dynamisch kader binnen brede beeldvorming rond de cliënt of cliëntsysteem. Dit vanuit het “niet- weten” en actieve participatie van actoren. Ontschuldigend in gesprek gaan rond dynamieken en gedrag. Inzetten op verbinding, gedeeld eigenaarschap op maat en maximale participatie van het kind/de jongere zelf.
We kijken naar emoties en emotieregulatie, naar hechting, prikkelverwerking en omgaan met agressie. Ook de spreidstand in sterke en nog zwakkere draden worden bekeken, we zoomen in hoe we hiermee systemisch kunnen omgaan binnen verschillende contexten. Verschillende hulpmiddelen waaronder een zelfgemaakt overzichtsschema, de toolkit ’Mijn Draadjes ‘doen zien’ en ‘zien doen’’ en andere materialen worden hierbij gebruikt.
De workshop heeft betrekking op kinderen en jongeren met een normale begaafdheid of LVB en uitdagingen in hun ontwikkeling. De workshop is interessant voor (vak)therapeuten, coaches, gezinsbegeleiders, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, leerondersteuners, leraren.
Karen Van Dyck is psychomotorisch therapeute (kiné), psychotherapeute met privépraktijk en leerondersteuner in leersteuncentrum Expant.
Anja Hamaekers is gedragsdeskundige en sociaal verpleegkundige, psychotherapeute in de interactionele vormgeving (i.o.) en leerondersteuner in Leersteuncentrum Expant