Een high tea bijeenkomst over de stand van zaken rond het onderzoek naar achteruitgang bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking die ouder worden.


Academische werkplaats Affect-us

Affect-us is de nieuwe naam van de academische werkplaats ‘sociale relaties en ICT’. De academische werkplaats Affect-us richt zich op het ontwikkelen van methoden om sociale relaties en gehechtheid te verbeteren bij mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking. Affect-us brengt wetenschap en praktijk samen en luistert naar de behoeften van zowel de doelgroep als de professionals die met hen werken. Dit zorgt voor oplossingen die aansluiten bij de dagelijkse praktijk.

Logo van academische werkplaats Affect-us en een logo van het onderzoek 'achteruitgang, en nu?'

Citaat

"Mijn zus is 33, maar heeft het lichaam van een 77-jarige vrouw. Het is belangrijk dat wij, als familieleden en zorgverleners, rustig aan doen. Dat is soms moeilijk omdat haar fysieke verschijning en sociale interacties nog steeds lijken op die van een dertigjarige vrouw."

- Broer van een vrouw met een visuele en verstandelijke beperking -

High-tea bijeenkomst ‘Achteruitgang, en nu?’

DATUM EN TIJD: 28 januari 2025
van 15:45 tot 17:30

ONDERZOEKSGROEP: Astrid Kok, Bert Veneberg, Paula Sterkenburg, Erik Olsman en Aline Honingh

LOCATIE: Kapel, Bartiméus
Oude Arnhemse Bovenweg 3, 3941 XM Doorn

DEELNAME : Is gratis

 

 

Onderzoek naar ouder worden

Met de stijgende levensverwachting worden ook mensen met een visuele en verstandelijke beperking ouder. Bij deze groep start de achteruitgang vaak eerder, met gevolgen voor geheugen, mobiliteit, zicht en gehoor. Ondanks de toenemende aandacht voor zelfredzaamheid en participatie, is er nog weinig onderzoek gedaan naar wat deze mensen specifiek nodig hebben naarmate ze ouder worden. Affect-us onderzoekt deze behoeften, in samenwerking met professionals, verwanten en cliënten. Het doel is om aan het einde van het onderzoek concrete adviezen te kunnen geven over de beste ondersteuning voor ouder wordende mensen met een visuele en licht tot matige verstandelijke beperking.

Wat kun je verwachten?

De high tea bijeenkomst is bedoeld voor zowel professionals als verwanten en cliënten met een visuele en verstandelijke beperking. Verschillende sprekers vertellen over de huidige stand van zaken van het onderzoek. Ze delen hun kennis over de uitdagingen van ouder worden bij deze doelgroep, de behoeften van betrokkenen en de dilemma’s die hierbij komen kijken.

Programma

 

TijdThema
Ontvangst
Waarom een onderzoek naar ouder worden? Wat is er binnen dit project al gedaan en wat zijn de volgende stappen?
Dilemma’s bij het ouder worden
Pauze
Wat betekent ouder worden voor de cliënt zelf?
Afronding
Einde

 

Kom langs, geniet van een inspirerende middag, en laat je informeren over een lopend project over ouder wordende mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking.

Waarom zou je je aanmelden?

  • Krijg inzicht in behoeften van ouder wordende cliënten met een visuele en verstandelijke beperking
  • Bouw aan je netwerk en samenwerking. Ontmoet cliënten, verwanten en professionals met wie je ervaringen kunt delen
  • Hoor meer over onderzoek dat bijdraagt aan de levenskwaliteit van ouder wordende cliënten met een visuele en verstandelijke beperking
  • Ontvang praktische adviezen waarmee je cliënten met een visuele en verstandelijke beperking zo goed mogelijk kunt ondersteunen bij het ouder worden.
  • Geniet van een heerlijke high tea gemaakt door mensen met een visuele en verstandelijke beperking.
Praktische informatie

De high tea bijeenkomst wordt mede georganiseerd door FORTIOR. Heb je vragen over je aanmelding neem dan contact op via inschrijvingen@fortior.info of 030 6586103.

Deelname is gratis. Schrijf je in via onderstaande inschrijfknop.