DOCENTEN: Jacqueline Heeren & Jeroen Saris.
INHOUD: Hoe je via lichaamstaal kunt werken aan goed contact met je cliënt met een verstandelijke beperking en / of autisme.
ACCREDITATIE: was toegekend door Register Vaktherapie.
DOELGROEP: een training voor vaktherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, leerkrachten, begeleiders en andere professionals die werken met kinderen of volwassenen met een ontwikkelingsbeperking (zoals een verstandelijke beperking of autisme).
Professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking of autisme weten uit ervaring dat een goed contact bij cliënten niet altijd vanzelf ontstaat. Vooral niet als een cliënt moeite heeft met verbale communicatie. Het kan dan bijvoorbeeld voorkomen dat het contact stroef verloopt omdat die cliënt nauwelijks reageert op wat je zegt. Ook een gebrekkige emotionele en sociale ontwikkeling kan leiden tot problemen in het maken van contact. Professionals proberen contact vooral verbaal aan te gaan, maar gaan vaak voorbij aan de mogelijkheden van lichaamstaal. Het bewust inzetten van lichaamstaal kan dit soort situaties doorbreken en zorgen voor een verbetering van contact en communicatie. We moeten teruggaan naar de babyfase van een kind om ons te realiseren dat (beginnend) contact verloopt via ritmische bewegingen, mimiek, vocalisaties, even wachten en verder gaan na de reactie van de baby. Het doel van communicatie via lichaamstaal is aandacht vragen, reactie verkrijgen en samen plezier hebben.
Door rekening te houden met lichaamstaal in de communicatie met je cliënt, kun je je cliënt beter ondersteunen bij zijn ontwikkeling en het voeren van zijn eigen regie. Bovendien kun je je goed afstemmen op de emotionele ontwikkeling van je cliënt. Je cliënt leert bijvoorbeeld vaardigheden die hij nodig heeft voor communicatie en sociale interactie.
Ontdek tijdens deze studiedag hoe je lichaamstaal kunt inzetten in de communicatie met cliënten die moeilijkheden ervaren in het contact met anderen. Er zijn technieken beschikbaar die professionals kunnen helpen de communicatie op gang te brengen en te onderhouden via lichaamstaal. Tijdens de studiedag laten Jeroen Saris en Jacqueline Heeren je ervaren hoe je deze technieken kunt toepassen.
Tijdens de studiedag over lichaamstaal worden de begrippen Gewaar-zijn en Meebewogen- zijn uitgebreid behandeld.
Meebewogen-zijn betekent dat je je afstemt op de lichaamstaal van een persoon die bij je in de buurt is. Dit is iets anders dan het weloverwogen nadoen van iemands houding (zoals bij spiegelen). Bij Meebewogen- zijn neem je onbewust elkaars houding of ritme over waardoor interactie ontstaat. Maar tegelijkertijd breng je ook “iets” van jezelf in.
Als je in contact wilt komen via Meebewogen-zijn dan is het heel belangrijk je je het gevoel van de ander Gewaar bent. Hoe voelt het om op een bepaalde manier te zitten of te bewegen? Gewaar-zijn is iets anders dan bewustzijn.
Tijdens de studiedag laten de docenten je via een aantal oefeningen voelen wat je met Gewaar-zijn en Meegewogen zijn kunt doen.
De begrippen lichaamstaal en non-verbale taal worden nog wel eens door elkaar gehaald. Beide begrippen hebben echter een andere betekenis. Non-verbale taal bestaat vaak uit gebaren of signalen waarmee je een boodschap kunt overbrengen die alleen in een specifieke cultuur wordt begrepen. Denk hierbij aan het opsteken van een duim of het wenken van iemand.
Lichaamstaal is universeel en wordt in elke cultuur begrepen. Het gaat bij lichaamstaal niet zozeer om het overbrengen van een concrete boodschap. Bij lichaamstaal gaat het om het laten ontstaan van contact en interactie tussen mensen.
Deze studiedag gaat over hoe je via lichaamstaal het contact en de interactie met je cliënt kunt verbeteren. (Je leert geen concrete gebaren waarmee je een boodschap kunt overbrengen aan je cliënt.)
De begrippen Gewaar-zijn en Meebewogen- zijn komen uit de methode Emerging Body Language (EBL) die werd ontwikkeld door Marijke Rutten-Saris.
Het doel van de studiedag is dat deelnemers aan het eind van de dag de begrippen Gewaar-zijn en Meebewogen-zijn kunnen toepassen in hun werk met cliënten met een ontwikkelingsbeperking. De gecertificeerde EBL-trainers Jacqueline Heren & Jeroen Saris zullen de theorie achter deze begrippen uitleggen en daarnaast worden er veel oefeningen gedaan.
Deze studiedag is zonder voorbereiding te volgen. Als je dat wenst kun je vooraf de aanbevolen literatuur lezen.
De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 5,5 uur.
Accreditatie was toegekend door Register Vaktherapie
De studiedag over lichaamstaal is bedoeld voor vaktherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, leerkrachten, begeleiders en andere professionals die werken met kinderen of volwassenen met een ontwikkelingsbeperking (zoals een verstandelijke beperking of autisme).
Jacqueline werkt ruim 27 jaar in observatie- en behandelcentrum De Hondsberg te Oisterwijk, in diverse functies van groepsleidster tot gezinscoach. Zij is gespecialiseerd in het diagnosticeren en opzetten van behandeling voor kinderen met onbekende diagnoses in heel Nederland. Zij geeft presentaties en workshops over eetproblematiek bij kinderen met een verstandelijke beperking in combinatie met bijvoorbeeld: autisme, boulimia en anorexia. Vanuit haar grote liefde voor mensjes en mensen met het Prader Willi Syndroom, is zij nu landelijk deskundige op gebied van hun behandeling. Jacqueline werkt ook vanuit haar eigen praktijk: “Spel en Ouderbegeleidingspraktijk J. Heeren”. Hier speelt ze met bijzondere kinderen om ze vanuit zichzelf weer te laten ontwikkelen met behulp van de EBL methodiek. Jacqueline is gecertificeerd EBL trainer.
Bekijk de docent
Jeroen Saris heeft een eigen praktijk als energetisch therapeut, docent en EBL consulent & trainer. Hierin werkt hij met kinderen, jongeren en volwassenen met een diverse problematiek. Onder andere vanuit zijn eigen verleden met epilepsie is hij altijd geïnteresseerd geweest in hoe interactie met dingen en mensen (de wereld om je heen op fysiek niveau) verloopt en wat dit met je doet. In gesprek hierover met zijn tante Dr. Marijke Rutten-Saris bleek dat de EBL-methode een antwoord had op die vraag. In de opleiding tot consulent en trainer heeft hij geleerd hoe dit proces van interactie op fysiek niveau verloopt en van welke waarde het is in ons dagelijks bestaan. En hoe door middel van lichaamstaal interventies dit proces te stimuleren.
Bekijk de docent
Ochtend | |
Introductie |
|
Uitleg over termen Gewaar-zijn en Meebewogen-zijn |
|
11:00 | Pauze |
11:15 | Algemene verdieping van begrippen Gewaar-zijn en Meebewogen-zijn d.m.v. diverse oefeningen |
12:30 | Lunchpauze |
Middag | |
13:00 | Mogelijkheden en doelgroepen |
14:15 | Pauze |
14:30 | Mogelijkheden en doelgroepen – vervolg |
15:45 | Uitwisseling en afsluiting |
16:00 | Afsluiting |
Bosman, A.M.T. (2009‐2010) Dictaat Daniel Sterns Ontwikkeling van het Gewaarzijn van Zelf
Dit document ontvang je enkele weken voor de studiedag in pdf-vorm per e-mail.
Heijligers, C., Van Veen-Graafstaal, S., Bosman, A.M.T. (2010) Emerging Body Language. document geschreven in het kader van Symposium Ontdek, Durf, Groei. Dit document ontvang je enkele weken voor de studiedag in pdf-vorm per e-mail.
Heijligers, C., Van Veen-Graafstaal, S., Bosman, A.M.T. (2012) Onderzoek naar de methodiek Emerging Body Language. Een eerste verkenning. Gratis te downloaden op www.annabosman.eu
Bosman, A.M.T. (2008) Pedagogische wetenschap. Koordansen tussen kunst en kunde. Gratis te downloaden via: www.annabosman.eu
Schweizer, C. et al. (red.). (2009). Handboek Beeldende therapie. Uit de verf. Bohn Stafleu van Loghum (ISBN 9789031352531), pag. 264-272. bestel dit boek hier>>
Rutten-Saris, M. (1990). Basisboek Lichaamstaal. Maastricht-Assen: Van Gorcum en Assen: Dekker & van de Vegt (ISBN 9789023225260). Dit boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar