Terug naar het overzicht

De MATCH tussen emotionele ontwikkeling en begeleidingsstijl

18 nov 2021
Plaats
Fysiek

DOCENT: Floor Koreman
INHOUD: de MATCH-training. Dit is een training voor teams en/of ouders die zich richt op de sensitiviteit bij het zich afstemmen op de emotionele ontwikkeling van een persoon met een verstandelijke beperking. De training bevat een handige job-aid die ervoor zorgt dat de opgedane kennis ook na de training in het bewustzijn van de begeleiders blijft.
TIJDSDUUR: 18 november 2021 van 9:30 tot 12:30
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: wordt aangevraagd bij NIP K&J/NVO OG (geldt ook voor SKJ).
INVESTERING: 155,00 p.p. inclusief koffie en thee. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven nieuwsbrief

Een veelgehoorde vraag bij FORTIOR is: “Het emotionele ontwikkelingsniveau van deze cliënt is in kaart gebracht. Maar hoe krijg ik nu het team mee? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de begeleiders hun begeleidingsstijl afstemmen op de emotionele ontwikkeling van deze cliënt?” In Nederland en België kennen we al het SEO-R Kleurenprofiel. Dit is een nuttig instrument op basis waarvan professionals en ouders met elkaar kunnen discussiëren over het emotionele ontwikkelingsniveau van hun kind of cliënt.

Het Kleurenprofiel heeft veel bijgedragen aan de bewustwording binnen teams en bij ouders als het gaat om emotionele ontwikkeling bij cliënten met een verstandelijke beperking. Sinds enige tijd er een nieuwe methode die voortborduurt op het SEO-R Kleurenprofiel: De MATCH-training. Deze training bevat een aantal kant en klare beelden en materialen waarmee je de theorie over emotionele ontwikkeling toegankelijk kunt maken voor begeleiders. De MATCH-training bevordert de sensitiviteit van de begeleider in het zich afstemmen op de emotionele ontwikkeling van de persoon met een verstandelijke beperking.

 

Wat houdt de MATCH-training in

De MATCH-training is een actieve training voor begeleiders en leerkrachten die werken met mensen met een verstandelijke beperking. De training kan worden gegeven door de gedragsdeskundige, teamleider of coach van het team. In de training kunnen ook ouders worden betrokken.

De training start met de plaatsbepaling van de emotionele ontwikkeling ten opzichte van andere functioneringsgebieden. Vervolgens gaan deelnemers zelf aan de slag met de opeenvolgende fasen van de emotionele ontwikkeling. Tijdens de MATCH-training ervaren de deelnemers zelf hoe het is als hen een aanbod wordt gedaan dat niet aansluit bij hun emotionele ontwikkelingsniveau en basale emotionele behoeften. Daarnaast voelen de deelnemers zelf wat een verschil het maakt als je wel gehoord wordt door de ander. Door dit participerend leren én coöperatief leren ontdekken deelnemers wat iemand beleeft vanuit een fase van de emotionele ontwikkeling en welke match hiermee te maken valt in begeleidingsstijl.

Aan het eind van de training krijgt het team een praktische job-aid (een vijfhoekig doosje). Hierin kunnen de belangrijkste inzichten – die tijdens de training zijn opgedaan – bewaard worden. Dit geldt zowel voor de individuele cliëntdiagnostiek als voor de afgestemde begeleidingsstijl. Door de Job-aid er af en toe weer eens bij te pakken (in bijvoorbeeld een teambespreking), blijft de opgedane kennis in het bewustzijn van de begeleiders aanwezig (en zakt de kennis niet weg zodra de training is afgelopen).

 

Covid -19

FORTIOR houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM die op dat moment gelden. We vragen van jou als deelnemer dat jij je ook aan deze richtlijnen houdt.

Uiteraard blijft de situatie rond corona onzeker. Als fysieke bijeenkomsten in november 2021 niet mogelijk zijn, dan zal de workshop worden verplaatst.

 

 

 

 

De inhoud van de workshop

De workshop over de MATCH tussen emotionele ontwikkeling en begeleidingsstijl is een train-de-trainer workshop. Het is de bedoeling dat je na het volgen van de workshop zelf de training kunt geven aan teams binnen je eigen organisatie. De docent Harmke Bodewitz gaat tijdens de workshop in op de volgende thema’s

  1. Inversief Conusmodel: wat is de plaatsbepaling van emotionele ontwikkeling ten opzichte van andere functioneringsgebieden?
  2. Hoe je kunt aansluiten bij de (impliciet) aanwezige kennis en (soms verkeerde) aannames van begeleiders rond emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking
  3. Didactiek: over de verschillende manieren waarop je kunt leren en hoe dit in de MATCH-training verwerkt zit
  4. De MATCH-training zelf: de beschikbare materialen, de opbouw van de training, tips voor het geven van de training

Studiebelasting & voorbereiding

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 3,5 uur.

 

Materialen aanschaffen

De materialen van de MATCH-training zijn niet in de deelnemersprijs inbegrepen. De docent neemt enkele MATCH boxen voor de verkoop mee naar de workshop. De investering voor de MATCH-training is: €100,- U kunt de MATCH-box ook via internet bestellen Bestel de MATCH-training hier >>

De doelgroep

De workshop is bedoeld voor psychologen, orthopedagogen, teamleiders, coaches, interne begeleiders en anderen die begeleiders, verpleegkundigen en leerkrachten ondersteunen en coachen.

 

Benodigde voorkennis

Om deel te kunnen nemen aan de workshop over de MATCH-training is het noodzakelijk om basiskennis te hebben over emotionele ontwikkeling. De fases in emotionele ontwikkeling (volgens Anton Došen) worden als bekend verondersteld.

Accreditatie

Accreditatie wordt AANGEVRAAGD bij:

  • NIP K&J / NVO OG (geldt indien toegekend ook voor het SKJ)

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

 

 

Floor Koreman

Floor Koreman is orthopedagoog en werkt vanuit haar eigen praktijk Buitengewoon. Ze wordt regelmatig door het CCE gevraagd voor beeldvorming, advies en coaching in complexe hulpvragen in zorg en onderwijs.

Tijdens haar studie ‘Sociaal pedagogische Hulpverlening’ (1997-2001) deed Floor werkervaring op als hulpverlener in gezinnen met een complexe zorgvraag. Met haar toenemende ervaring in de praktijk, groeide ook de behoefte aan meer theoretische diepgang. Die vond ze in de studie orthopedagogiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (2005-2008).

Floor heeft zich uitgebreid verdiept in het model voor emotionele ontwikkeling en de ontwikkelingsdynamische benadering. Ze heeft hiertoe diverse trainingen gevolgd bij onder andere Anton Došen. Met haar studie- en werkervaring heeft ze de waardevolle koppeling weten te maken tussen praktijk en theorie.
Bekijk de docent

Aanbevolen literatuur

Bodewitz, H. (2016) De MATCH-training. Graviant Doetinchem. Bestel de MATCH-training hier>>

Morisse, F., & Došen, A. (red.). (2016). SEO-R². Schaal voor Emotionele Ontwikkeling – Revised². Antwerpen-Apeldoorn. Garant nv. ISBN: 978904413367 Bestel dit boek hier>>

Došen, A. (2014). Psychische stoornissen, probleemgedrag en verstandelijke beperking. Een integratieve benadering bij kinderen en volwassenen. Assen: Koninklijke Van Gorcum BV. (vijfde herziene druk). ISBN 9789023252498. Bestel dit boek hier>>

Groot, R. de. (2019). SEO-R2 Kleurenprofiel revised 2. Handleiding. Doetinchem: Graviant
Bestel de kleurenprofiel en handleiding hier>>

Zaal, Boerhave en Koster (2008) Handreiking sociaal-emotionele ontwikkeling, Cordaan Amsterdam
Download de publicatie hier>>

Deze studiedag wordt gehouden in:

Vergadercentrum Vredenburg
Vredenburg 19
3511 BB Utrecht

De locatie ligt op vijf minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.

Voor de locatie kan niet worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn La Vie, Paardenveld of Vredenburg. Let op! Parkeren in Utrecht is duur op deze website vindt tips voor goedkoper parkeren in Utrecht

 

 

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen