Deze studiedag is geannuleerd.
Inschrijven nieuwsbriefIn de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking neemt de aandacht voor emotionele ontwikkeling steeds meer toe. Om de begeleiding goed te kunnen afstemmen op de cliënt is het nodig een inschatting te kunnen maken van zijn of haar emotionele ontwikkelingsniveau. Een van de instrumenten die daarvoor gebruikt kan worden, is de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling Revised² (SEO-R²).
Bij orthopedagogen en psychologen leven soms nog vragen over de toepassing van de SEO-R². Ook als deze eenmaal is afgenomen, kunnen er nog vragen zijn, zoals: “Hoe verwoord ik de uitkomsten in een helder verslag?” of “Hoe vertaal ik het ingeschatte emotionele ontwikkelingsniveau van de cliënt in een concrete begeleidingsstijl?” en “Hoe communiceer ik het beste over de uitkomsten van de SEO-R² met de cliënt, zijn ouders en begeleiders?”.
Deze scholing vindt plaats in een informele setting. Hier kun je in een kleine groep (maximaal 8 personen) onder begeleiding van orthopedagoog Hilde Zevenbergen of Ester de Bruijn ervaringen uitwisselen en intensief oefenen met de SEO-R² in je eigen casus. Het wordt als een grote meerwaarde ervaren dat de groep klein is en je aan de slag gaat met je eigen afname en alle vragen die je daar over hebt.
Deze studiedag is bedoeld als verdieping voor gedragsdeskundigen of psychodiagnostisch medewerkers met enige ervaring in het afnemen van de SEO-R². Als je nog geen ervaring hebt met de schaal dan kun je de inleidende studiedag volgen.
Als je wilt deelnemen aan deze studiedag dan is het de bedoeling dat je vooraf een geanonimiseerd SEO-R² verslag inlevert. De docent geeft feedback op je verslag en tijdens de studiedag worden er opdrachten gegeven aan de hand van je verslag. Deelnemen zonder eigen verslag is wel mogelijk, maar het leereffect is dan niet optimaal.
Voor deze studiedag is accreditatie toegekend door Registerplein voor PDW-ers en SKJ voor jeugdzorgwerkers & Jeugd- en gezinswerkers. Accreditatie bij het NIP K&J / NVO OG wordt niet aangevraagd voor bovengenoemde datum. Heb je accreditatie nodig van het NIP K&J / NVO OG, kijk dan bij een latere datum in 2021.
Deze scholing wordt aangeboden als een volledige online training. FORTIOR maakt hierbij gebruik van het programma Webex. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.
Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een camera, microfoon en luidspreker. Een smartphone is minder geschikt voor het volgen van een online training.
Tijdens deze studiedag stemt Hilde Zevenbergen het programma af op de vragen die bij de deelnemers leven.
Onderwerpen die tijdens de studiedag aan bod kunnen komen zijn:
De theorie achter de SEO-R² wordt als bekend verondersteld en zal daarom niet meer uitgebreid worden behandeld. Het doel van deze studiedag is om orthopedagogen, psychologen en psychodiagnostisch werkenden praktisch te ondersteunen bij het werken met de schaal.
Je kunt tijdens de studiedag ook de verslagen van andere deelnemers bekijken en je ontvangt persoonlijke feedback van de docent.
Naar verwachting is de studiebelasting 8 tot 10 uur. De training bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorbereiding
Om deze studiedag te kunnen volgen is het nodig dat je
Online bijeenkomst
De training bestaat uit een online bijeenkomst van 5,5 uur.
De studiedag is bedoeld voor orthopedagogen, psychologen en psychodiagnostisch werkenden in de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking.
Een vereiste voor deelname is dat de deelnemers theoretische kennis hebben over de SEO-R² en met de schaal werken.
Accreditatie is toegekend door:
Overige accreditaties kunnen in overleg met FORTIOR worden aangevraagd. Neem via inschrijvingen@fortior.info contact op voor overleg.
LET OP! voor deze training kan geen accreditatie worden aangevraagd voor NIP/NVO. Heb je deze accreditatie wel nodig, ga dan naar de studiedagen op latere datum
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij het en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven. Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!
Als je accreditatie nodig hebt van het SKJ dan kun je jouw certificaat uploaden in je dossier.
Het SKJ stelt als voorwaarde dat je tenminste 100% van de contact-uren aanwezig bent om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten.
Ester de Bruijn werkt sinds 1999 als orthopedagoog in Amsterdam, eerst bij stichting AGO (arbeidsmatige dagbesteding) en na een fusie bij Cordaan (Ambulant wonen, Behandeling en Leerwerkbedrijf). Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor supervisie, coaching, training en symbooldrama Psychotherapie. Door de Leergang Supervisiekunde kwam zij op het pad van Mentaliseren en vond daarmee een mooie aansluiting in de behandeling en bevordering van de emotionele ontwikkeling. Ester was betrokken bij NEED (het europese samenwerkingsverband rondom de SEO en het ontwikkelingsdynamisch model van Anton Došen), en de samenstelling van de SEO-V, en de doorontwikkeling van de diverse SEO varianten.
Bekijk de docent
Ochtend | |
08:30 | Training wordt open gezet. |
09:00 | Opening |
09:05 | Herkennen van de fasen van emotionele ontwikkeling |
10:15 | Pauze |
10:30 | Afnemen van de SEO-R2 (verdieping) – Verschillende manieren van afnemen – Scoren – Merkwaardige resultaten |
12:00 | Lunchpauze |
Middag | |
13:00 | Verslaglegging van resultaten |
14:15 | Pauze |
14:30 | Advisering en terugkoppeling |
15:30 | Afsluiting en invullen van evaluatie |
Došen, A. (2017). Neurobiologische aspecten van emotionele ontwikkeling. In J. de Bruin, J. Vonk, A. van den Broek & B. Twint (Red.), Handboek emotionele ontwikkeling & verstandelijke beperking. Amsterdam: Boom
Morisse, F., Roskam, S., Neve, De, L., Došen, A. (2017). SEO-R2: een instrument voor assessment. In J. de Bruin, J. Vonk, A. van den Broek & B. Twint (Red.), Handboek emotionele ontwikkeling & verstandelijke beperking. Amsterdam: Boom
Groot, De, G. (2017). Het SEO-R kleurenprofiel. In J. de Bruin, J. Vonk, A. van den Broek & B. Twint (Red.), Handboek emotionele ontwikkeling & verstandelijke beperking. Amsterdam: Boom
Zaal, S., Boerhave, M. Koster, M. (2008) Sociaal Emotionele Ontwikkeling. Beschrijving fasen en bijbehorende begeleidingsstijl
(deze wordt vooraf naar verzonden per e-mail)
Morisse, F., & Došen, A. (red.). (2017). SEO-R². Schaal voor Emotionele Ontwikkeling – Revised². Antwerpen-Apeldoorn. Garant nv. ISBN: 9789044133677
(deze handleiding dien je zelf aan te schaffen)