DOCENT: Aswintha Mandemaker
INHOUD: In dit webinar stipt Aswintha Mandemaker het belang van groepsklimaat in (L)VB groepen aan. Ze geeft een indruk van de mogelijkheden die je hebt om aan groepsklimaat te werken.
TIJDSDUUR: Een webinar op 17 mei van 10:00 tot 11:00
INVESTERING: Het volgen van dit webinar is gratis
Mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking wonen en werken vaak in een groep. Het klimaat binnen een groep is van grote invloed op het welzijn van cliënten. Daarnaast biedt een groep ook ontwikkelkansen. In een groep kan een cliënt namelijk in alledaagse situaties leren en groeien. Het is een gemiste kans om de groep niet als middel te benutten in de zorgverlening.
Professionals in de gehandicaptenzorg kunnen meer doen aan het groepsklimaat dan zij vaak denken. Regelmatig wordt er pas bewust aandacht besteed aan het groepsklimaat als de dynamiek in de groep moeilijk wordt. Het is juist van belang om structureel en methodisch aan groepsklimaat te werken. Er is al lange tijd veel kennis beschikbaar over groepsdynamiek en groepsklimaat. Het is echter niet eenvoudig om deze kennis toe te passen in (L)VB groepen. Aswintha Mandemaker heeft deze beschikbare kennis vertaald naar de dagelijkse praktijk binnen de gehandicaptenzorg. Ze is auteur van het boek “Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg”.
Tijdens dit webinar geeft Aswintha je een korte indruk van wat professionals kunnen doen om structureel en methodisch aan groepsklimaat te werken. Als je daarna geïnteresseerd bent geraakt, dan kun je twee uitgebreidere trainingen volgen:
Webinar
Voor dit webinar gebruiken we het programma Webex. Je hebt een PC / of laptop nodig met microfoon en speakers (een camera is niet persé nodig). Daarnaast is een snelle internetverbinding noodzakelijk.
Het webinar is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting is 1 uur.
Het webinar is bedoeld voor professionals die werken in woongroepen of dagbestedingsgroepen voor cliënten met een lichte tot matige verstandelijke beperking.
Voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd.
Als je dat nodig hebt dan kun je bij FORTIOR een certificaat als bewijs van je aanwezigheid opvragen.
Aswintha Mandemaker heeft een sociaalpedagogische achtergrond en is (team)coach, trainer en auteur van het onlangs verschenen boek ‘Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg’. Aswintha werkt ruim 20 jaar binnen de gehandicaptenzorg. Ze werkte 11 jaar als groepsbegeleider, persoonlijk begeleider en ambulant (gezins-)begeleider; op dagbesteding, woongroepen en in gezinnen. Sinds 2009 coacht en traint ze medewerkers binnen Profila Zorg, om hen vakinhoudelijk en persoonlijk toe te rusten voor hun werk. Ook houdt zij zich bezig met het ontwikkelen en beschrijven van praktisch toepasbare zorgethiek en methodiek. Daarnaast coacht en traint ze individuen en teams op kleine schaal als ZZP-er.
Bekijk de docent