Terug naar het overzicht

(ONLINE TRAINING) Gratis webinar over haptonomie bij mensen met EMB: communicatie is lastig maar hoe vind je een ingang?

Gratis webinar over haptonomie bij mensen met EMB
09 dec 2020
Plaats
Online

DOCENT: Yvonne Harbers- Govers
INHOUD: In dit webinar word je geïnformeerd over de toepassing van haptonomie bij cliënten met EMB. Doormiddel van korte oefeningen en praktijkvoorbeelden kun je zelf ervaren wat de waarde is van haptonomie bij deze doelgroep.
TIJDSDUUR: Een webinar op 9 december van 15:00 tot 16:00.
INVESTERING: gratis

Inschrijven nieuwsbrief

Contact en communicatie met mensen met EMB is moeilijk vanwege zintuiglijke beperkingen en een andere manier van communiceren. Praten en begrijpen van gesproken taal is vaak onvoldoende mogelijk. Opmerken van signalen, afstemmen en contact maken verloopt hierdoor niet vanzelf.

Contact is de behoeftes van de cliënt zien en daarop inspelen. Door kijken, luisteren en voelen in de ruimste zin van het woord ontstaat er affectief contact; een verbinding waarin het gevoel meespreekt, waarin woorden en het non-verbale op elkaar zijn afgestemd. Haptonomie kan helpen om tot affectief contact te komen en/of contact te herstellen.

In de haptonomie gaat het vooral om affectief contact, waarbij je je openstelt voor gevoelens. Hoe maak je contact en wat gebeurt er in dat contact? Uitgangspunt is dat een mens zich met zijn lichaam aan anderen laat zien en door anderen laat kennen. Lichaamshouding, beweging, spanning en ontspanning laten zien hoe iemand in de wereld staat, hoe hij zich voelt en wie hij is. Begeleiders die wezenlijk willen communiceren met hun cliënten, moeten daar gevoel voor krijgen; bij hun cliënten, maar ook bij zichzelf. Communicatie moet nu eenmaal van twee kanten komen. Jouw eigen lichaamstaal en emoties hebben daar net zo veel invloed op als die van je cliënt. Weet jij bijvoorbeeld van jezelf hoe je met ruimte omgaat? Neem je veel of weinig ruimte in, kun je ruimte delen? Ben je er in de omgang met cliënten (en anderen)?

Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker het wordt om je op een ander af te stemmen. Heb je bijvoorbeeld de neiging overal meteen op af te gaan? Doe eerst een stapje terug voor je contact maakt. Geregeld stilstaan bij jezelf is barre noodzaak. Door bewuster naar je eigen lijf te luisteren, voel en begrijp je beter wat er bij een cliënt speelt, en hoe je daar het beste op kan reageren.

Tijdens de workshop doen we met behulp van uitleg, oefeningen en praktijkvoorbeelden ervaringen op het gebied van contact, de manier van aanraken en de plaats in de ruimte. Er is aandacht voor rustig blijven, en het bewegen vanuit ieders eigenheid en autonomie.

 

Webinar

Dit webinar is online te volgen vanaf thuis of kantoor. FORTIOR maakt voor het geven van het webinar gebruik van het programma Webex. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.

Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een camera, microfoon en luidspreker. Een smartphone is vaak minder geschikt voor het volgen van een online training. Voor een optimale verbinding (zonder storing), gebruik je bij voorkeur een computer die niet ouder is dan 2 jaar en die regelmatig is geüpdatet.

Inhoud

Haptonomie is gebaseerd op voelen, aanraken, contact en uitwisseling van gevoelens. De workshop wordt gegeven door Yvonne Harbers-Govers. Zij geeft er geregeld uitleg over in teams, waarbij ze medewerkers laat ervaren hoe ze beter contact kunnen maken met zichzelf, met elkaar en met cliënten.

De volgende onderwerpen komen in deze workshop aan bod:

  • Hoe zorg je dat de cliënt zich gezien en in zijn eigenheid gekend voelt?
  • Hoe zorg je voor jezelf als je zo druk bent met het zorgen voor de ander?
  • Wat is affectief contact? Hoe kan je gevoel voor jezelf én de ander hebben?
  • Hoe kan ADL (dagelijkse verzorging) een contactmoment zijn?

Voorbereiding & studiebelasting

Het webinar is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 1 uur.

Cliëntgroep & doelgroep

Dit webinar is bedoeld voor gedragsdeskundigen, begeleiders en vaktherapeuten die werken met kinderen en volwassenen met EMB of ZEVMB. Ook ouders zijn van harte welkom.

Accreditatie

Voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd. De deelnemers die hebben ingelogd op het webinar ontvangen een certificaat als bewijs van deelname.

Yvonne Harbers-Govers

Sinds 1992 ben ik werkzaam bij Sherpa, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Eerst als fysiotherapeut, de laatste 12 jaar als haptotherapeut. Bij Sherpa zie ik cliënten voor individuele therapie en geef ik training aan begeleiders. Daarnaast werk ik in mijn eigen haptotherapiepraktijk en ben ik docent aan de Academie voor Haptonomie.
Bekijk de docent

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen