Als professional in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijg je regelmatig te maken met agressie en grensoverschrijdend gedrag van (helaas) niet alleen de cliënt maar vooral ook ouders, verzorgers, mantelzorgers, familie en collega’s. Het is niet eenvoudig om hier mee om te gaan. Vandaar dat het belangrijk is om je weerbaarheid te vergroten. Want als je weerbaar bent dan kun je op een passende manier opkomen voor jezelf. Weerbaarheid begint bij communicatie en voorkomt machtsmisbruik of geweldservaringen, je bent beter in staat om effectief te reageren. Een belangrijke voorwaarde voor weerbaarheid is een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen.
In dit webinar van ongeveer 1 uur krijg je korte indruk van hoe je aan de slag kunt met jouw eigen vaardigheden op het gebied van communicatie en contact. Je krijgt meer inzicht in hoe je kunt werken aan je eigen verbale weerbaarheid. In deze actieve training zul je niet alleen luisteren. Je zult ook uitgenodigd worden om een aantal praktische en fysieke oefeningen te doen.
Dit webinar is de start van een serie online workshops over verbale weerbaarheid in de zorg. Ben je na afloop van het webinar enthousiast geworden dan kun je de online workshops volgen om aan de slag te gaan met je eigen vaardigheden. In deze workshops kun je onder andere leren: Hóe en wánneer je wát zegt. Hoe je voorkomt dat jíj de trigger veroorzaakt. Hoe je écht veilig contact kunt maken. Spiegelen en afstemmen, leiden en volgen, invloed uitoefenen en reflecteren op je eigen rol. En hoe je kunt spelen met invloed zonder dat dit ten koste gaat van de relatie.
Dit zijn de geplande workshops:
Dit webinar is online te volgen vanaf thuis of kantoor. FORTIOR maakt voor het geven van het webinar gebruik van het programma Webex Events. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.
Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een microfoon en luidspreker (een camera heb je niet nodig). Een smartphone is vaak minder geschikt voor het volgen van een online training.
De hand-out wordt achteraf per e-mail verzonden.
Tijdens de webinar ‘Veilige communicatie & contact’ worden de deelnemers bewust gemaakt van de volgende factoren: Wat is het speelveld in de zorg en welke rol speelt communicatie? Wat heeft dat met jouw veiligheid te maken en waar heb jij invloed op? Communicatie: hoe werkt het? En wat kun je doen om deze te verbeteren? In de webinar komen zowel de verbale als de nonverbale vaardigheden van communicatie & contact aan bod.
De volgende modellen en invalshoeken worden besproken:
De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. In dit geval is dat 1 uur.
De workshop is te volgen zonder voorbereiding
De online workshop is bedoeld voor begeleiders, verzorgenden, jeugd- en gezinsprofessionals, leerkrachten en verpleegkundigen in de:
Voor deze training wordt geen accreditatie aangevraagd.
Op verzoek kun je een certificaat als bewijs van deelname ontvangen
Lilian is communicatiedeskundige heeft al meer dan 15 jaar ervaring met het geven van psychofysieke trainingen en coachingstrajecten aan zorgprofessionals. Vanuit haar eigen bedrijf “Training & Teaching” verzorgt ze trainingen over hoe je veilig kunt werken in stressvolle situaties, onder andere door het voorkomen van agressie op de werkvloer. Aangezien er een verbinding is tussen lichaam en geest, besteedt Lilian in haar trainingen ook veel aandacht de reacties in het lichaam en welke invloed deze hebben op de verbale en non-verbale communicatie.
Daarnaast werkt Lilian als docent lichamelijke opvoeding op een vmbo school, is ze vechtsportdocent en NLP coach. Als kind van ouders met een hersenziekte is ze ervaringsdeskundige in de zorg.
Lilian is auteur van het boek “weerbaarheid in de zorg”.
Lilian was in het verleden docent bij FORTIOR. Wil je contact met haar opnemen ga dan naar www.trainingenteaching.nl
Bekijk de docent