Terug naar het overzicht

Haptonomie in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking en slaapproblemen

02 okt 2023
Afgelast
Fysiek

DOCENT: Yvonne Harbers-Govers
INHOUD: Hoe kun je inzichten en technieken uit de haptonomie inzetten om cliënten met een verstandelijke beperking en slaapproblemen beter te ondersteunen.
TIJDSDUUR: Een studiedag op 2 oktober 2023 van 10:00 tot 17:00 uur.
LOCATIE: Doorn of Utrecht.
ACCREDITATIE: Accreditaties kunnen in overleg worden aangevraagd.
INVESTERING: 255,00 p.p. inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven nieuwsbrief

Slaapproblemen komen vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Slaapproblemen hebben grote gevolgen voor de persoon zelf. Ze kunnen leiden tot gedragsproblemen of wisselende stemmingen. Kinderen met een slaapstoornis kunnen zich hierdoor minder goed ontwikkelen. Daarnaast kunnen de mensen waarmee de persoon woont hinder ondervinden van de slaapstoornis. Het is dus van groot belang om cliënten met slaapproblemen te ondersteunen bij het beter slapen.

Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de cliënt zich rustiger voelt voor het slapen gaan? Hoe laat je het lijntje los, zonder dat de ander zich verlaten voelt en rustig kan gaan slapen? Wat is het belang van de dag rustig opstarten en aandachtig afsluiten, bijvoorbeeld door een slaapritueel? Hoe zorg je voor je eigen regulatie en van daaruit voor die van de ander? De haptonomie kan een antwoord bieden op deze vragen.

Haptonomie heeft als uitgangspunt ons lichaam. Hiermee laat je zien wie je bent en hoe je jezelf voelt. Dit is voelbaar voor de ander, net zoals het ook zichtbaar en hoorbaar is. Haptonomie maakt je bewust van jezelf, de ander en de omgeving en de onderlinge wisselwerking. Het is niets nieuws, maar het voegt wel wat toe. Want haptonomie gaat vooral over voelen en contact. Iets wat we allemaal kunnen, maar waar we ons meestal niet zo bewust van zijn.

Tijdens deze studiedag wordt actief geoefend en kun je zelf ervaren hoe je technieken en inzichten uit de haptonomie kunt inzetten voor cliënten met slaapproblemen. De insteek van de studiedag is heel praktisch en het doel is dat je er de volgende dag meteen mee aan de slag kunt op je werk.

Inhoud van de studiedag

Op deze studiedag laat docent Yvonne Harbers-Govers je zien hoe je met behulp van inzichten en technieken uit de haptonomie cliënten met een verstandelijke beperking en slaapproblemen  beter kunt ondersteunen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Contact maken en afronden, openen en sluiten
  • Eigen spanning
  • Aanraken
  • Afstemmen
  • Lijntje leggen en loslaten
  • Naderen
  • Rituelen
  • casuïstiek

 

Leerdoelen:

  • Weten welke invloed je eigen spanning, emoties en signalen hebben en hoe je jezelf kunt ontspannen, tot rust kan komen
  • Sensitief en responsief kunnen reageren op de ander en op jezelf
  • Het belang kennen van contact maken en weer afronden
  • Weten hoe je het lijntje kan verbreken op een affectieve manier
  • Weten hoe je naar slaapproblemen kunt kijken en welke handvatten je hebt

Voorbereiding en studiebelasting

De studiedag is te volgen zonder voorbereiding.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. In dit geval is dit 6 uur.

Cliëntgroep

Deze studiedag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een ernstige, matige of lichte verstandelijke beperking en slaapproblemen

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor:

  • Gedragskundigen: Kennis van haptonomie en zelf hebben ervaren wat haptonomie inhoudt en wat haptonomie kan toevoegen aan de begeleiding van cliënten, zodat zij teams workshops/thema’s kunnen aanraden en weten wanneer haptotherapie is in te zetten bij cliënten.
  • Vaktherapeuten: Invloed eigen houding en lichaamstaal en hoe aspecten van de tast (ruimte, uitnodigen, naderen, plaatsbepaling) in de eigen therapie in te zetten.
  • Begeleiders: Zelfbewustwording over eigen houding en invloed en hoe jezelf in te zetten, zodat de begeleiding makkelijker en met meer wederkerigheid verloopt.

Accreditatie

Accreditaties kunnen worden aangevraagd in overleg.

Stuur een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Yvonne Harbers-Govers

Sinds 1992 ben ik werkzaam bij Sherpa, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Eerst als fysiotherapeut, de laatste 12 jaar als haptotherapeut. Bij Sherpa zie ik cliënten voor individuele therapie en geef ik training aan begeleiders. Daarnaast werk ik in mijn eigen haptotherapiepraktijk en ben ik docent aan de Academie voor Haptonomie.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening

10:05

Voorstellen, verwachtingen, voorbeelden casuïstiek

Intro haptonomie met oefeningen

11:15

Pauze

11:30

Spanning reguleren, contact en aanraken via oefeningen

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

Naderen, lijntje leggen en loslaten, afstemmen

15:00

Pauze

15:15

Rituelen, casuïstiek

Afronding

17:00

Afsluiting

Locatie

De studiedag vindt plaats in Doorn of Utrecht. De exacte locatie wordt binnenkort bekend gemaakt.

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen