Terug naar het overzicht

Haptonomie in de ondersteuning van mensen met LVB en hechtingsproblemen

19 sep 2023
Afgelast
Fysiek

DOCENT: Yvonne Harbers-Govers
INHOUD: Hoe kun je inzichten en technieken uit de haptonomie inzetten om cliënten met LVB en hechtingsproblematiek beter te ondersteunen.
TIJDSDUUR: Een studiedag op 19 september 2023 van 10:00 tot 17:00 uur.
LOCATIE: Doorn
ACCREDITATIE: Accreditaties kunnen worden aangevraagd in overleg.
INVESTERING: 255,00 p.p. inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Binnen de sector mensen met een verstandelijke beperking komt veel hechtingsproblematiek voor. Dit geeft gedrag als: snel boos worden, klampen, aantrekken en afstoten, opzoeken van grenzen en agressie (zowel op zichzelf als op de ander gericht). Voor begeleiders is het heel moeilijk om hier goed mee om te gaan. Eigen kwetsbaarheden en emoties doen snel mee. Vaak is er wel enige kennis over hechtingsproblemen, maar vertaling naar de dagelijkse ondersteuning is lastig.

Haptonomie kan aanknopingspunten bieden voor de ondersteuning van mensen met LVB en hechtingsproblematiek. Haptonomie heeft als uitgangspunt ons lichaam. Hiermee laat je zien wie je bent en hoe je jezelf voelt. Dit is voelbaar voor de ander, net zoals het ook zichtbaar en hoorbaar is. Haptonomie maakt je bewust van jezelf, de ander en de omgeving en de onderlinge wisselwerking. Het is niets nieuws, maar het voegt wel wat toe. Want haptonomie gaat vooral over voelen en contact. Iets wat we allemaal kunnen, maar waar we ons meestal niet zo bewust van zijn.

Tijdens deze studiedag kun je zelf ervaren hoe je met behulp van Haptonomie cliënten met LVB en hechtingsproblematiek (beter) kunt ondersteunen door te kijken naar de betekenis van gedrag en de invloed van je eigen houding. Tijdens de studiedag zal veel gewerkt worden met oefeningen en zelf ervaren.

Inhoud

Tijdens deze studiedag laat docent Yvonne Harbers-Govers je zien hoe je met behulp van inzichten en technieken uit de haptonomie cliënten met LVB en hechtingsproblemen beter kunt ondersteunen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is echt contact (= voelen)
  • Afstand en nabijheid
  • Ruimte bewaren/ grenzen/ zacht blijven
  • Bevestigen en hoe belangrijk dat is (zicht krijgen op gevoeligheid cliënten en eigen gevoeligheid gebruiken)
  • In het midden blijven (cliënten zoeken bevestiging en zijn daar bang voor— aantrekken/afstoten)

 

Leerdoelen:

  • Hoe je rustig kunt blijven tijdens moeilijke situaties
  • Betrokken zijn bij en afstand te houden van de cliënt/situatie
  • Emotioneel neutraal zijn
  • Voorspelbaar en accepterend zijn
  • Er onvoorwaardelijk zijn voor de cliënt
  • Grenzen leren aangeven
  • Leren stevig te staan
  • Contact houden onder druk

Voorbereiding en studiebelasting

De studiedag is te volgen zonder voorbereiding.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. In dit geval is dit 6 uur.

Cliëntgroep

Deze studiedag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte verstandelijke beperking en hechtingsproblematiek.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor:

  • Gedragskundigen: Kennis van haptonomie en zelf hebben ervaren wat haptonomie inhoudt en wat haptonomie kan toevoegen aan de begeleiding van cliënten, zodat zij teams workshops/thema’s kunnen aanraden en weten wanneer haptotherapie is in te zetten bij cliënten.
  • Vaktherapeuten: Invloed eigen houding en lichaamstaal en hoe aspecten van de tast (ruimte, uitnodigen, naderen, plaatsbepaling) in de eigen therapie in te zetten.
  • Begeleiders: Zelfbewustwording over eigen houding en invloed en hoe jezelf in te zetten, zodat de begeleiding makkelijker en met meer wederkerigheid verloopt.

Accreditatie

Accreditaties kunnen in overleg worden aangevraagd.
Stuur een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Yvonne Harbers-Govers

Sinds 1992 ben ik werkzaam bij Sherpa, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Eerst als fysiotherapeut, de laatste 12 jaar als haptotherapeut. Bij Sherpa zie ik cliënten voor individuele therapie en geef ik training aan begeleiders. Daarnaast werk ik in mijn eigen haptotherapiepraktijk en ben ik docent aan de Academie voor Haptonomie.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening

10:05

Voorstellen, waar loopt een ieder tegen aan

Intro hechting en haptonomie met oefeningen

11:15

Pauze

11:30

Contactmodel, oefenen met spanning reguleren, het midden zoeken, stevig staan

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

Oefenen met afstemmen, afstand en nabijheid

15:00

Pauze

15:15

Eigen triggers en gevoeligheden onderzoeken

Oefenen met grenzen aan geven, eigen ruimte bewaken

Terugkoppeling punten ochtend

17:00

Afsluiting

Aanbevolen literatuur

Dijkstra, P. (2012). Omgaan met hechtingsproblemen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Stor, P., Strorsbergen, H. (2010). Onveilig gehecht of een hechtingsstoornis: Het onderkennen van hechtingsproblematiek bij mensen met een verstandelijke beperking. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.

Hornain, K., Meijer, I. en Barnhard, I. (2011). Hechting en LVG, een handreiking voor begeleiders. Ons Tweede Thuis, Aalsmeer.

Zaal, S. Boerhave, M. en Koster, M. (2009). Hechting, Basisveiligheid, Basisvertrouwen, Begeleiden en Behandeling, een handreiking voor begeleiders en behandelaars. Cordaan en Amstra.

 

Locatie

De studiedag vindt plaats in:

Academie voor Haptonomie
Jan Ligthartlaan 1
3941 BG Doorn

De locatie is goed bereikbaar met de auto, naast de locatie is voldoende gratis parkeergelegenheid. De locatie is ook bereikbaar met het OV, vanaf station Driebergen-Zeist kun je de bus of OV fiets nemen.

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen