DOCENT: Anneke Groot
INHOUD: Met PADEN krijg je nieuwe handvatten om kinderen en leerlingen met onder andere autisme of een verstandelijke beperking op maat te begeleiden zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en hun volledig potentieel kunnen benutten
TIJDSDUUR: een studiedag op 23 november 2023 van 9:30 tot 16:15 uur
ACCREDITATIE: Is toegekend door het SKJ voor jeugd- en gezinsprofessionals en aangevraagd bij register vaktherapie
INVESTERING: 255,00 p.p. inclusief koffie, thee, lunch en het boek “Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden”
Neurospeciale kinderen/leerlingen zijn bijvoorbeeld kinderen met autisme, een verstandelijke beperking of ADHD. Deze kinderen leren en reageren anders, omdat hun hersenen zich anders ontwikkelen. Ze hebben kwaliteiten, zijn sensitief maar ook moeilijk te doorgronden en aan te sturen. Ze aanspreken op hun gedrag werkt dan ook vaak niet goed genoeg. Neurospeciale kinderen gaan vaak hun eigen gang, hierdoor kan het lastig zijn om de goede ingang te vinden om ze te begeleiden of in de klas mee te laten doen.
Er zijn opvallende overeenkomsten tussen neurospeciale kinderen. Ze hebben moeite om zichzelf te ervaren door hun prikkelverwerking. Dat heeft invloed op hun eigen lichaamsbesef, motorische coördinatie (dyspraxie) en executieve functies en gevolgen voor hun sociale, emotionele, communicatieve en cognitieve ontwikkeling.
PADEN is een afkorting voor Prikkelverwerking, Attitude, Dyspraxie en Executieve Functies van wat Anneke Groot Neuro-speciale kinderen noemt. De pijlers van PADEN vormen samen een pad dat je interessante nieuwe handvatten biedt om neurospeciale kinderen te begrijpen en begeleiden.
Tijdens deze praktijkgerichte training laat Anneke Groot je zien hoe je PADEN kunt inzetten in je zoektocht om het beste uit jezelf en je cliënten of leerlingen te halen.
Tijdens deze training geeft Anneke Groot je een introductie van PADEN.
De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:
De verschillende onderdelen van het PADEN-model en hun onderlinge samenhang komen aan bod: de relatie tussen prikkelverwerking en dyspraxie en de effecten daarvan op de executieve functies, maar ook op de communicatie, de cognitie en de sociale interactie. Attitude is een onmisbare toevoeging. Dit alles steeds vanuit het perspectief van de neurospeciale mens.
Leerdoelen:
Inzicht in de diepgaande effecten van prikkelverwerking en dyspraxie op neurospeciale mensen. Je hebt een overzicht van tien bouwstenen die je in kunt zetten om hen vanuit deze inzichten passend te begeleiden.
Voorafgaand aan de studiedag dien je een aantal hoofdstukken te lezen uit het boek “Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden”. Het boek wordt vooraf naar je opgestuurd.
Als je accreditatie nodig hebt van het SKJ maak je een verwerkingsopdracht die door de docent wordt beoordeeld.
De studiebelasting voor deze cursus is 9 tot 10 uur en is als volgt opgebouwd:
De inhoud van de studiedag heeft betrekking op kinderen en jongeren (leerlingen, studenten) met autisme, AD(H)D, DCD en een verstandelijke beperking, TOS of dyslexie
De training is in het bijzonder bedoeld voor: leerkrachten, en andere professionals die werkzaam zijn in het (speciaal) onderwijs, orthopedagogen, psychologen en zorgprofessionals.
Is toegekend door:
Accreditatie wordt aangevraagd bij:
Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.
(Vanwege het praktische karakter van deze studiedag, kan accreditatie niet worden aangevraagd bij het NIP K&J / NVO OG)
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld. Deelnemers die accreditatie nodig hebben van het SKJ, ontvangen het certificaat nadat de verwerkingsopdracht met een voldoende is beoordeeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven. Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!
Het SKJ stelt als voorwaarde dat je ten minste 100% van de contact-uren aanwezig bent om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten.
Anneke Groot (BSW) geeft sinds 2000 trainingen en studiedagen aan ouders, zorgprofessionals en leerkrachten van mensen met autisme (en een verstandelijke beperking). Daarnaast begeleidt ze individuele programma’s van kinderen met autisme, zowel thuis als in professionele settingen. Anneke is ook ervaringsdeskundige. Voor haar jongste zoon met autisme heeft ze een intensief thuisprogramma gehad. Ze heeft diverse trainingen gevolgd van Contactgerichte Methodes, zoals Son-Rise, Growing Minds en Floortime. Daarnaast heeft ze attitudetrainingen gedaan en is ze sociaal pedagogisch hulpverlener.
Anneke heeft de methode Contactgericht Spelen en Leren in Nederland ontwikkeld en stichting Horison opgezet. Anneke heeft haar eigen bureau: Parel in de Oester: ze begeleidt de toepassing van de methode CSL en verzorgt cursussen, lezingen, workshops en de begeleiding van programma’s voor kinderen met autisme.
Anneke Groot is auteur van de volgende boeken:
Ochtend | |
09:30 | Opening |
09:35 | Introductie PADEN-model, prikkelverwerking |
11:00 | Pauze |
11:15 | Dyspraxie |
12:30 | Lunchpauze |
Middag | |
13:15 | Hoe dyspraxie doorwerkt |
15:00 | Pauze |
15:15 | Executieve functies |
16:15 | Afsluiting en invullen evaluatie |
Verplichte literatuur
Anneke Groot (2021) Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden Prikkelverwerking, lichaamsgevoel, dyspraxie en executieve functies bij ASS, AD(H)D, DCD. Amsterdam: uitgeverij SWP. ISBN 9789085600978 Bestel dit boek hier >>
Aanbevolen literatuur
Anneke Groot. (2015). Houvast. Contactgericht spelen en leren met kinderen in het autistisch spectrum. Amsterdam: uitgeverij SWP. ISBN 9789088505973. Bekijk dit boek hier>>