Terug naar het overzicht

(ONLINE TRAINING) Hoe voorkom je agressie op de werkvloer?

Online weerbaarheidstraining: Hoe voorkom je agressie op de werkvloer?
14 dec 2020
Plaats
Online

DOCENT: Lilian Braaksma
INHOUD: Een praktijkgerichte psychofysieke training, waarin je leert hoe je agressie kunt voorkomen en wat je kunt doen als het toch mis gaat. De training bestaat uit twee online bijeenkomsten, een Theorie e-book ‘Teaching’ en een Praktijk/ Werk e-book ‘Training ‘ met opdrachten en oefeningen die je thuis of op de werkvloer kunt doen.
TIJDSDUUR: Een online training op 14 december 2020 van 9:00 tot 14:00.
ACCREDITATIE: Is aangevraagd bij V&VN, SKJ en Registerplein.
INVESTERING: Deelnemen aan de training kost 199,00 p.p. inclusief een digitaal theorieboek en werkboek.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Inleiding

Als professional in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijg je waarschijnlijk regelmatig te maken met agressie. Het is niet eenvoudig om hier mee om te gaan. Vandaar dat het belangrijk is om je weerbaarheid te vergroten. Want als je weerbaar bent dan kun je op een passende manier opkomen voor jezelf. Weerbaarheid voorkomt machtsmisbruik of geweldservaringen, je bent beter in staat om effectief te reageren. Een belangrijke voorwaarde voor weerbaarheid is een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen.

Hoe ga je om met deze agressie? Wat is agressie nu eigenlijk? Kun je agressie voorkomen? En wat kun je doen als het echt misgaat? In deze training leer je wat je kunt doen om escalatie te voorkomen.

 

Online interactieve training

Aan deze training kunnen maximaal 10 mensen meedoen. De training is vanuit huis of kantoor te volgen. FORTIOR maakt voor het geven van de workshop gebruik van het programma Webex. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.

Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een camera, microfoon en luidspreker. Een smartphone is vaak minder geschikt voor het volgen van een online training. Voor een optimale verbinding (zonder storing), gebruik je bij voorkeur een computer die niet ouder is dan 2 jaar en die regelmatig is geüpdatet.

Inhoud

De training bestaat voor een gedeelte uit theorie over de achtergronden van agressie. Na de eerste bijeenkomst krijg je een aantal oefeningen mee die je thuis met je huisgenoten kunt uitvoeren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is agressie eigenlijk? Wat gebeurt er in het brein? En wat heeft communicatie te maken met het voorkomen van incidenten?
  • Preventiemogelijkheden; binnen de organisatie (omgeving en faciliteiten), het team (afspraken en samenwerking) en jij als werknemer (zelfkennis en communicatie);
  • Hoe breng je een boodschap over en hoe ontvang je die? Welke signalen vang je op en wat doe je ermee? Wat zijn grenzen en hoe trek je die? Welke communicatiesystemen zijn er en hoe gebruik je die?
  • Tips en weetjes ten aanzien van gespreksvoering.
  • Praktische tips en trucs; wat te doen als het mis gaat?
  • Regels en wetten; wat mag wel, wat mag niet?

Studiebelasting en voorbereiding

De training is te volgen zonder voorbereiding. Indien gewenst kun je vooraf of achteraf het “Handboek weerbaarheid in de zorg; Omgaan met agressie op de werkvloer” van Lilian Braaksma doorlezen.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren (= 4 uur) en het doen van de oefeningen die je tijdens de training meekrijgt (=2 tot 4 uur). De totale studiebelasting is 6 tot 8 uur

Cliëntgroep en doelgroep

De is bedoeld voor professionals die dagelijks werken met jongeren of volwassenen een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking, zoals begeleiders, verpleegkundigen, leraren.

De inhoud van de training kan ook worden toegepast in de ouderenzorg, GGZ of jeugdzorg.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • V&VN
  • Registerplein
  • SKJ

 

Accreditatie bij andere beroepsverenigingen
Als je accreditatie nodig hebt van een andere beroepsvereniging dan hierboven staat vermeld? Neem dan contact op met FORTIOR voor overleg via inschrijvingen@fortior.info

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR stuurt je na afloop van de training een certificaat per mail. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Lilian Braaksma

Lilian is communicatiedeskundige heeft al meer dan 15 jaar ervaring met het geven van psychofysieke trainingen en coachingstrajecten aan zorgprofessionals. Vanuit haar eigen bedrijf “Training & Teaching” verzorgt ze trainingen over hoe je veilig kunt werken in stressvolle situaties, onder andere door het voorkomen van agressie op de werkvloer. Aangezien er een verbinding is tussen lichaam en geest, besteedt Lilian in haar trainingen ook veel aandacht de reacties in het lichaam en welke invloed deze hebben op de verbale en non-verbale communicatie.

Daarnaast werkt Lilian als docent lichamelijke opvoeding op een vmbo school, is ze vechtsportdocent en NLP coach. Als kind van ouders met een hersenziekte is ze ervaringsdeskundige in de zorg.

Lilian is auteur van het boek “weerbaarheid in de zorg”.

Lilian was in het verleden docent bij FORTIOR. Wil je contact met haar opnemen ga dan naar www.trainingenteaching.nl

 
Bekijk de docent

Ochtend
09:00

Opening + doel van de bijeenkomst

09:05

Inventarisatie: wat speelt er op het gebied van veiligheid en weerbaarheid op binnen je eigen organisatie

09:20
  • Wat is grensoverschrijdend gedrag/agressie?
  • Hoe werkt ons brein?

Communicatie Deel 1

10:00

korte pauze

10:10

online oefenen

10:20
  • Het dierenrijk
  • Grenzen
  • Bewust en onbewuste waarneming
11:00

Korte pauze

11:10
  • Communicatie deel II
  • Gespreksvoering
11:50

Terugblik op de ochtend en ruimte voor vragen

12:00

Lunchpauze

 
Middag
12:45

Korte terugblik op de stof over communicatie en gespreksvoering

12:50

online oefenen

13:00
  • Escalatie vechten/vluchten
  • De Wet
13:45

Discussie en vragen

14:00

Invullen evaluatie en vragen

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen