Terug naar het overzicht

Online terugkombijeenkomst: uitwisselen over het praktisch toepassen van het model van De Draad

08 feb 2024
Afgelast
Online

DOCENT: Gerrit Vignero
INHOUD: Tijdens deze interactieve bijeenkomst overlopen we het model en de methodiek van de draad kort. Er is ruimte om de vragen te stellen die je nog hebt. Je kan je manier van werken toetsen. Er is mogelijkheid om met mekaar de ervaringen uit te wisselen. Casussen waar je het model op hebt toegepast en vragen die je daar rond hebt, worden besproken. We gaan in op het werkschema en hoe je dat toepast.
DOELGROEP: Deze bijeenkomst is bedoeld voor professionals die al werken met De Draad en die van gedachten willen wisselen met Gerrit Vignero.
TIJDSDUUR: een online bijeenkomst op 8 februari 2024 van 9:30 tot 12:30
ACCREDITATIE: voor deze bijeenkomst wordt geen accreditatie aangevraagd
INVESTERING: 112,50 p.p. Hierover wordt geen BTW berekend omdat FORTIOR een CRKBO registratie heeft.

Inschrijven nieuwsbrief

Enkele jaren geleden ontwikkelde Gerrit Vignero De Draad. In deze methode wil hij de ontwikkelingspsychologie vertalen in eenvoudige en bruikbare woorden voor begeleiders en ouders. Teambegeleiders, psychologen en orthopedagogen krijgen met De Draad een stap voor stap methode die ze in hun begeleiding kunnen gebruiken. De Draad bevat een aantal praktische beelden die direct door begeleider en ouders begrepen kunnen worden.

Inmiddels werken al veel Nederlandse en Vlaamse professionals met het model en methode van De Draad. Ben jij een van deze professionals en heb je nog vragen over hoe De Draad in de praktijk kan worden gebruikt? Of ben je benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen? In deze terugkom bijeenkomst kan je nog eens met Gerrit Vignero van gedachten wisselen over de toepassing van De Draad in jouw eigen werksituatie. Daarnaast is er ruimte om de vragen te stellen die je nog hebt. Ook brengt Gerrit je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rond De Draad.
Tijdens deze bijeenkomst wordt het model van De Draad als bekend verondersteld.

Online bijeenkomst

De bijeenkomst is online en wordt gegeven in het programma Zoom. Om de bijeenkomst te kunnen volgen is het van belang dat je beschikt over een snelle internetverbinding, laptop of PC met geluidsboxen, microfoon en camera.

Inhoud

De dag wordt vormgegeven op basis van de vragen van deelnemers, de methodiek en intervisie. Er wordt onder andere stil gestaan bij:

  • het model,
  • de methode,
  • het werkschema,
  • de coaching van medewerkers
  • psycho-educatie naar ouders en cliënten.

Voorbereiding en studiebelasting

De docent wil graag je vragen op voorhand ontvangen. Wie een werkschema wil bespreken kan deze ook voorafgaand aan de bijeenkomst insturen.

De studiebelasting bestaat uit 3 contacturen en het eventueel voorbereiden/insturen van vragen of een casus.

Doelgroep

De terugkombijeenkomst is bedoeld voor professionals in de gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs die al werken met het model en methode van De Draad.

 

Cliëntgroep

De inhoud van de terugkombijeenkomst is van toepassing op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige tot ernstige verstandelijke beperking of met een ontwikkelingsproblematiek.

Accreditatie

Voor deze bijeenkomst wordt geen accreditatie aangevraagd. Indien gewenst ontvang je een certificaat waarmee je zelf accreditatiepunten kunt aanvragen.

Gerrit Vignero

Gerrit Vignero werkt sinds 1986 als orthopedagoog in het Medisch Pedagogisch Centrum (MPC) Terbank in Heverlee. MPC Terbank is een residentiële voorziening voor jongens en meisjes van drie tot 21 jaar met een lichte of matige verstandelijke beperking, gedragsstoornissen en/of emotionele problemen. Al heel vroeg in zijn werk als orthopedagoog ontdekte hij het belang van de ontwikkelingspsychologie voor het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking.

Gerrit is geschoold in de methode Heijkoop. De vraag waar hij zich op richtte was: Hoe vertaal je ontwikkelingspsychologisch denken naar het orthopedagogisch handelen? Voor het antwoord op deze vraag maakte Gerrit gebruik van het werk van Jacques Heijkoop en van Anton Došen. Hij ontwikkelde een eigen model waarbij hij het beeld van de draad gebruikt om de relatie tussen cliënt en professional die bij de verschillende ontwikkelingsfasen hoort, weer te geven. Over zijn methode heeft Gerrit inmiddels drie boeken geschreven. ‘De draad’ werd oorspronkelijk vooral opgepikt in voorzieningen voor cliënten met een verstandelijke beperking. Inmiddels wordt het ook als werkvorm gebruikt in scholen zowel in buitengewoon onderwijs als gewoon onderwijs.

Gerrit geeft scholing in België en Nederland over zijn model en begeleidt (in België) casusbesprekingen.

 

 

 
Bekijk de docent

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen