Terug naar het overzicht

Speels contact maken met mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking

12 nov 2024
Afgelast
Fysiek

DOCENT: Joscha de Boever
INHOUD: In deze workshop leer je van een CliniClown hoe je spel kunt gebruiken om echt contact te maken met cliënten met EMB en ZEVMB.
TIJDSDUUR: een workshop op 12 november 2024 van 9:30 tot 16:30 uur.
LOCATIE: Amersfoort
ACCREDITATIE: Accreditatie kan in overleg worden aangevraagd
INVESTERING: € 275 p.p inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven nieuwsbrief Informatie download

Zorgverleners die met kinderen en volwassenen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking werken, willen graag persoonlijk contact maken met hun cliënt: contact waarin hij of zij zich echt gezien voelt. Wat kunnen zorgverleners daarvoor leren van een CliniClown?

 

De kunst van oprecht contacmaken 

De vaardigheden van succesvolle interactieve performers, zoals Cliniclowns, bestaan onder meer uit het vermogen om andere mensen te lezen en te reageren op subtiele fysieke en emotionele signalen. Deze vaardigheden vertalen zich rechtstreeks naar de kunst van het maken van oprecht contact met de directe omgeving.

Om een bijzonder moment van contact met cliënten met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking tot stand te brengen, is er tijd, aandacht en speelsheid nodig. Het laten ontstaan van contact vanuit spel of juist andersom: het laten ontstaan van spel vanuit contact, is een boeiend onderzoek dat non-verbaal en zintuigelijk plaatsvindt, waarbij je jezelf vanuit verwondering steeds opnieuw kunt afvragen: Wie ben jij? Wat voel jij? Wat doe jij? Maar ook: Wie ben ik? Wat voel ik? Wat doe ik?

 

Interactieve workshop

De workshop ‘Speels contact maken met mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking’ is een interactieve workshop (zonder rode neus) waarbij de deelnemers zelf de spelmethode van CliniClowns kunnen ervaren. Deze Cliniclownsvaardigheden kunnen direct vertaald worden naar de praktijk van cliënten met EMB en ZEVMB en kunnen in allerlei dagelijkse situaties goed van pas komen.

De workshop is samen met CliniClowns georganiseerd.

Joscha de Boever is de trainer. Ze werkt in deze workshop vanuit de geest van de (Clini)clown met interactieve oefeningen en spelopdrachten, zodat je het potentieel van je waarnemingsvermogen ook echt kunt ervaren. Hoe reageer jij op subtiele en emotionele tekens van het kind of de volwassene met EMB of ZEVMB? Hoe geef je oprechte aandacht en voelt je cliënt zich ook gezien? Hoe kun je in je werk aanwezig zijn in het hier en nu in relatie tot de cliënt?

Leer (opnieuw) je oren en ogen te gebruiken in het contact en de communicatie met de ander.

 

Inhoud van de workshop

Joscha laat je zien en ervaren hoe je spelenderwijs wezenlijk contact maakt met je cliënt, ontspannen en met humor, waarbij je zelf het belangrijkste middel bent.

Leerdoelen:

  • Ervaren vanuit welke methodiek een CliniClown werkt, waarbij de kwaliteit van de relatie tot de ander essentieel blijkt;
  • Oefenen met aangereikte vaardigheden en gereedschappen die nodig zijn om vanuit een open waarneming de cliënt met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking te (kunnen) zien en hun eigen gedrag af te stemmen op de cliënt en zijn omgeving;
  • Bewustzijn aanwakkeren om uit de dagelijkse (werk)routine en communicatiegewoonte te kunnen stappen;
  • Ervaren hoe onderzoekend spelen elkaar kan verbinden en wat daar voor nodig is;
  • Kennis en ervaring opdoen over hoe spel als middel ingezet kan worden;
  • Aan het einde van deze training zijn je spanningen en belemmeringen om speels contact te kunnen maken verminderd en ben je geïnspireerd om die manier van contact maken in de praktijk toe te passen.

Studiebelasting

De studiebelasting van deze workshop bestaat uit het aantal contact uren, in dit geval is dat zes uur.

 

Voorbereiding

De workshop is te volgen zonder voorbereiding.

Cliëntgroep

de inhoud van de training heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een een matige verstandelijke beperking, EVB, EVMB of ZEVMB

 

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor ouders, vrijwilligers, verpleegkundigen en andere geïnteresseerde zorgverleners die werken met mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking.

De groepsgrootte ligt tussen de acht en zestien deelnemers.

Accreditatie

Accreditatie wordt in overleg aangevraagd

Wil je informeren of een accreditatie kan worden aangevraagd? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

Deelnemers krijgen na afloop van de workshop een certificaat als bewijs van deelname. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

 

Joscha de Boever

Joscha de Boever is sinds 2001 CliniClown met als specialisme kinderen en volwassenen met (Z)EMB. Ze raakte vijfentwintig jaar geleden, naast haar werk in het onderwijs, gefascineerd door het creatieve improvisatiespel van de clown. In 2008 opende ze haar eigen theaterwerkplaats: Studio A.A.P. Inmiddels werkt ze bij Cliniclowns, naast haar wekelijkse clownswerk ook als trainingsontwikkelaar en trainer.
Bekijk de docent

Ochtend
09:30

Opening

09:35

Inleiding en kennismaking

11:00

Pauze

11:15

De spelende mens

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:15

De aanwezige mens

14:45

Pauze

15:00

Onderzoekend samenspel

16:30

Afsluiting

Aanbevolen literatuur

Het effect van CliniClowns Het_effect_van_CliniClowns_maart_2020.pdf (d1teq08v563wcm.cloudfront.net)

De training vindt plaats in:

De theaterzaal van CliniClowns Nederland
Soesterweg 300
3812 BH Amersfoort.

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen