DOCENT: Chris Van Dam
INHOUD: Een aantal coachingstechnieken uit het Brugse model voor oplossingsgerichte coaching die nuttig zijn voor zijn voor iedere coach. Deze studiedag is vooral gericht op coaches die werken met teams in de gehandicaptenzorg, speciaal onderwijs, GGZ of maatschappelijke ondersteuning. De inhoud is ook toepasbaar op coaches van individuele professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking.
TIJDSDUUR: Deze studiedag vond plaats op 17 september 2019 van 10:00 tot 17:00.
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: Is toegekend door NIP K&J/NVO OG (geldt ook voor SKJ).
Blijf op de hoogte van ons aanbod en meld je aan voor de nieuwsbrief.
Inschrijven nieuwsbriefEen belangrijk uitgangspunt in de gehandicaptenzorg is dat teams en begeleiders zich afstemmen op de ondersteuningsbehoefte van een cliënt met een verstandelijke beperking. Dit stelt behandelaars en begeleiders regelmatig voor een ingewikkelde opdracht. Zeker als er sprake is van een verstandelijke beperking in combinatie met probleemgedrag of psychiatrische stoornissen. Het komt vaak voor dat professionals niet helemaal zijn toegerust om de ondersteuning “goed genoeg” te bieden. In deze situatie dreigt handelingsverlegenheid en ligt er een burn-out op de loer.
Als het gaat om faciliteren van begeleiders in het afstemmen op bijvoorbeeld emotionele ontwikkeling zouden orthopedagogen, psychologen en managers van rol kunnen veranderen. In plaats van zich op te stellen als deskundige of baas zouden ze zich kunnen ontwikkelen tot een coach. Een coach die in samenspraak met het team of een hulpverlener naar oplossingen zoekt. Dit maakt het team of die hulpverlener juist sterker. Oplossingen die een team zelf bedenkt, zijn vaak effectiever dan tips en tricks van een expert.
Hoe kun je een team of individu op een goede manier coachen? Tijdens de studiedag Oplossingsgericht coachen naar verandering heb je kennisgemaakt met het Brugse model voor oplossingsgerichte coaching zoals ontwikkeld door het Korzybski Instituut. Dit model richt zich op de uitzonderingen in het probleem(gedrag). Hierdoor worden begeleiders (individueel of in teamverband) op het spoor gezet van het oplossingsgericht ondersteunen en leren ze hun eigen krachtbronnen te gebruiken om een gewenst doel te bereiken.
Deze studiedag gaat een stap verder in de richting van de praktijk: je krijgt een aantal methoden aangereikt die je kunt gebruiken in het kader van je coaching. Deze methoden zijn gebaseerd op het Brugse model.
De docent Chris Van Dam behandelt tijdens deze studiedag een serie technieken, die tot doel hebben de coachee of het team te coachen in de richting van de gewenste situaties. Tools zijn als het ware hulpmiddelen die nuttig zijn omdat ze het proces luchtig en speels houden en daarnaast een structuur of houvast bieden voor de coachee of het team. Aan het eind van de dag beschik je dan over een groter arsenaal aan tools die je kunt toepassen tijdens een personal of teamcoaching.
De volgende technieken en oefeningen komen aan de orde:
De studiedag Tools voor de oplossingsgerichte coach is in principe zonder voorkennis te volgen. Basiskennis over het oplossingsgericht metamodel betekent een meerwaarde, toch is geen vereiste om deze training te volgen. Het volgen van de workshop ‘Coachen naar verandering’ is een mooie voorbereiding op deze workshop.
De studiebelasting van deze studiedag bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 5,5 uur.
De studiedag is bedoeld voor:
Accreditatie is toegekend door:
Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven wordt vermeld? Dan kun je met FORTIOR overleggen of de accreditatie kan worden aangevraagd. Neem voor overleg contact op via inschrijvingen@fortior.info
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.
Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!
Chris Van Dam heeft ondertussen al meer dan twintig jaar ervaring als personal coach, teamcoach, workshopbegeleider en auteur van vakliteratuur. Hij raakte vertrouwd met het oplossingsgerichte gedachtegoed door het volgen van de therapieopleiding in het Korzysbski Instituut, een coachingsopleiding in het Centrum Progressiegericht Werken én deelname aan internationale congressen. Dankzij de staffunctie die hij jarenlang opgenomen heeft in het Korzybski Instituut én de samenwerking met dr. Luc Isebaert, dr. Myriam Le Fevere de Ten Hove en de andere stafleden, kon hij zich verder bekwamen in het oplossingsgericht denken. Momenteel werkt hij als praktijklector aan Hogent en is directeur van het Centrum Oplossingsgericht Coachen.
‘De oplossingsgerichte coach’ is Chris zijn best verkochte boek (derde druk – meer dan 4.000 exemplaren). In september 2023 verschijnt zijn nieuw boek ‘Oplossingsgerichte intervisie’ en in 2024 verschijnt het boek ‘Omgaan met lastige mensen’.
In België is Chris een veelgevraagd spreker en workshopsbegeleider. Kenmerkend voor de workshops is: focus op de praktijk in plaats van de theorie, het vlotte contact met de deelnemers en oefeningen waarbij de deelnemers in een co-expertenrol geplaatst worden en toch de nodige feedback en sturing krijgen. Ontdek de website Centrum Oplossingsgericht Coachen: https://www.centrumoplossingsgerichtcoachen.be/.
Bekijk de docent
Ochtend | |
10:00 | Opening |
10:05 | Positieve alliteratie & verbindende oefeningen |
11:15 | Pauze |
11:30 | Schaalvragen: schaal van voldoening & multiscaling |
12:30 | Lunchpauze |
Middag | |
13:30 | Zeven houdingen uit de theaterwereld & de cirkeltechniek |
14:30 | Pauze |
14:45 | Tools en technieken op vraag van de deelnemers |
17:00 | Afsluiting |
Van Dam, C. (2017). De oplossingsgerichte coach. Een praktisch boek met een focus op de oplossingsgerichte visie, de coachingscompetenties en het Brugse model. Antwerpen – Cambridge: Intersentia
Je kunt dit boek bestellen bij je inschrijving.
Kom je niet naar de studiedag? Bestel dit boek dan hier >>
Vergadercentrum Vredenburg
Vredenburg 19
3511 BB Utrecht
De locatie ligt op vijf minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.
Voor de locatie kan niet worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn La Vie, Paardenveld of Vredenburg.