Terug naar het overzicht

(ONLINE TRAINING) Gratis webinar: Kennismaking met het model de draad

25 jan 2021
Plaats
Online

DOCENT: Gerrit Vignero
INHOUD: Tijdens dit webinar legt Gerrit in vogelvlucht uit wat het model de draad inhoudt. Wil je meer weten over de toepassing in beeldvorming en ondersteuning? Dan kun je later op de dag een verdiepende workshop volgen.
TIJDSDUUR: Op 25 januari 2021 van 11:00 tot 12:00
INVESTERING: Gratis

Inschrijven nieuwsbrief

De draad is een model rond emotionele en sociale ontwikkeling, nauw gelinkt aan ontwikkelingspedagogiek en uitgewerkt als een vertaalslag van de SEO. Het is de indeling van de ontwikkeling in een aantal stappen, vrij vertaald in type draden. De draad is een metafoor voor hechting en voor de verbinding tussen mensen die groeit doorheen de verschillende ontwikkelingsstappen.

Anders dan in ontwikkelingspsychologie gaat het daarbij niet alleen om de ontwikkelingsfasen van de cliënt, maar om de verbondenheid met zijn zorgfiguren.  Ontwikkeling is universeel zodat het model zowel gebruikt kan worden bij mensen met en zonder beperking, bij kinderen en ouderen, thuis, op school en in de groep.

Met eenvoudige termen wordt  een beeld gemaakt van de emotionele ontwikkeling, de hechting en de sociale ontwikkeling van een cliënt.  Door het zoeken  naar het kwetsbare plek in de draad bij vastlopende begeleidingssituaties wordt gezocht naar een betere afstemming tussen ouder en kind, leerling en leerkracht, cliënt en begeleider.

 

Verdiepende online workshop

Als je na het gratis webinar nog meer wilt leren over de concrete toepassing van de draad, dan kun je op 25 januari in de middag een verdiepende workshop volgen. Bekijk hier de verdiepende workshop

 

Webinar

Dit webinar is online te volgen vanaf thuis of kantoor. FORTIOR maakt voor het geven van het webinar gebruik van het programma Webex of Zoom. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.

Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een camera, microfoon en luidspreker. Een smartphone is vaak minder geschikt voor het volgen van een online training. Voor een optimale verbinding (zonder storing), gebruik je bij voorkeur een computer die niet ouder is dan 2 jaar en die regelmatig is geüpdatet.

Inhoud

Tijdens dit webinar krijg je van Gerrit Vignero een korte uitleg over het model de draad.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is de achtergrond van de draad?
  • Hoe ziet het model van de draad eruit?
  • Hoe kun je het model de draad toepassen?

Studiebelasting en voorbereiding

Je kunt het webinar volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting is 1 uur.

Cliëntgroep

De inhoud van het webinar heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking en probleemgedrag

 

Doelgroep

Het webinar is bedoeld voor alle professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Ook ouders van kinderen met een beperking zijn welkom.

Accreditatie

Voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd.

Mensen die hebben ingelogd op het webinar krijgen achteraf een certificaat per mail.

Gerrit Vignero

Gerrit Vignero werkt sinds 1986 als orthopedagoog in het Medisch Pedagogisch Centrum (MPC) Terbank in Heverlee. MPC Terbank is een residentiële voorziening voor jongens en meisjes van drie tot 21 jaar met een lichte of matige verstandelijke beperking, gedragsstoornissen en/of emotionele problemen. Al heel vroeg in zijn werk als orthopedagoog ontdekte hij het belang van de ontwikkelingspsychologie voor het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking.

Gerrit is geschoold in de methode Heijkoop. De vraag waar hij zich op richtte was: Hoe vertaal je ontwikkelingspsychologisch denken naar het orthopedagogisch handelen? Voor het antwoord op deze vraag maakte Gerrit gebruik van het werk van Jacques Heijkoop en van Anton Došen. Hij ontwikkelde een eigen model waarbij hij het beeld van de draad gebruikt om de relatie tussen cliënt en professional die bij de verschillende ontwikkelingsfasen hoort, weer te geven. Over zijn methode heeft Gerrit inmiddels drie boeken geschreven. ‘De draad’ werd oorspronkelijk vooral opgepikt in voorzieningen voor cliënten met een verstandelijke beperking. Inmiddels wordt het ook als werkvorm gebruikt in scholen zowel in buitengewoon onderwijs als gewoon onderwijs.

Gerrit geeft scholing in België en Nederland over zijn model en begeleidt (in België) casusbesprekingen.

 

 

 
Bekijk de docent

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen