Terug naar het overzicht

(ONLINE WORKSHOP) Motiverende Gespreksvoering bij mensen met een lichte verstandelijke beperking

Online workshop: Motiverende Gespreksvoering bij mensen met een lichte verstandelijke beperking
01 feb 2021
Plaats
Online

TRAINERS: Ellen Honings of Kelly Sonnenschein
INHOUD: Motiverende Gespreksvoering (MGV) helpt de motivatie en zelfeffectiviteit van je gesprekspartner te vergroten. In deze workshop leer je wat de betekenis van MGV is en hoe je enkele MGV-principes in praktijk kunt brengen bij mensen met LVB.
ACCREDITATIE: Is aangevraagd bij SKJ en Registerplein.
INVESTERING: De inschrijfkosten bedragen € 99,00. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven nieuwsbrief

“We hebben vaak goede ideeën en adviezen voor anderen, vanuit vakkennis en ervaring. Hoe kan het dat dit adviseren juist vaak averechts werkt en tegendraadsheid oproept?”

Inleiding

Het komt regelmatig voor dat professionals bij cliënten met een verstandelijke beperking een directieve stijl hanteren. Hoe groter de beperking, hoe groter de neiging om de problemen voor een ander op te lossen.

Dit roept weerstand op bij de ander, waardoor die niet gemotiveerd is om stappen vooruit te zetten. Weerstand ontstaat wanneer autonomie in gevaar komt en mensen merken dat ze de zeggenschap over hun eigen leven kwijt raken. In deze situatie klampen ze zich vast aan het beetje autonomie dat ze nog over hebben.

Motiverende Gespreksvoering (MGV) houdt als gespreksmethode rekening met deze menselijke behoefte aan autonomie en helpt de motivatie en zelfeffectiviteit van de ander te vergroten.

Motiverende Gespreksvoering werkt bij mensen met een cognitieve beperking die doorgaans problemen hebben op een of meer van deze gebieden: aandacht, verwerkingssnelheid, geheugen en executieve functies (waaronder ergens gemotiveerd voor raken).

Wanneer je deze methodiek volledig in de vingers hebt, kun jij:

  • de aandacht van de ander erbij houden;
  • motiverend informatie en advies geven, die de ander ook kan verwerken;
  • voorkomen dat je weerstand oproept en kun je zelfs weerstand laten afnemen;
  • het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen van de ander helpen te laten groeien;
  • de motivatie van de ander vergroten en concrete actieplannen maken voor mensen die moeite hebben om ergens aan te beginnen.

 

Tenslotte is MGV kort en doelgericht, wat helpt oververmoeidheid en overprikkeling te voorkomen.

Inhoud van de studiedag

Tijdens de online workshop gebruiken de trainers breinvriendelijke online werkvormen om de deelnemers te prikkelen én maximaal te laten leren.

Leerdoelen

Aan het eind van de online workshop

  1. Kunnen de deelnemers de definitie en de spirit van Motiverende Gespreksvoering uitleggen aan anderen;
  2. Hebben deelnemers zicht op hun eigen reparatiereflex en weten ze wat het effect hiervan is op anderen;
  3. Zijn deelnemers terughoudend in het geven van informatie en advies;
  4. Kennen deelnemers de methode van motiverend informatie en advies geven;
  5. Begrijpen deelnemers dat het effectiever is om de eigen argumenten voor verandering te onderzoeken.

Voorbereiding en studiebelasting

De training is te volgen zonder voorbereiding.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dit 2,5 uur.

Doelgroep

De online workshop is bedoeld voor professionals die met licht verstandelijk beperkte mensen werken zoals:

  1. Orthopedagogen, psychologen, begeleiders, sociaal agogen, casemanagers en teamleiders die werken in grote en kleine instellingen voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, in de GGZ, in eigen praktijk of onderneming;
  2. Orthopedagogen, psychologen, leerkrachten, interne begeleiders en teamleiders in het speciaal onderwijs.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • SKJ
  • Registerplein

Kelly Sonnenschein

Kelly zit al meer dan 10 jaar in het trainingsvak en werkt al 12 jaar binnen de GGZ en Verslavingszorg. Haar doelgroep bestond aanvankelijk uit gedetineerden en delinquenten. Na enkele jaren heeft ze de overstap gemaakt naar het trainen van professionals in de hulpverlening. Inmiddels heeft ze al heel wat professionals getraind in de Motiverende Gespreksvoering, maar ook Verslaving en Psychiatrie.

Kelly helpt professionals sneller resultaten boeken in verandertrajecten.​​​​​​​ Wie zijn die professionals? Verzuimmakelaars in het onderwijs, professionals in het sociale domein, praktijkondersteuners van de huisarts, behandelaren in de GGZ, begeleiders in de LVB sector en/of GGZ, verpleegkundigen etc.

Ze is lid van Motivational Interviewing Network of Trainers. Een internationale organisatie die zich committeert aan hoge kwaliteit van Motiverende Gespreksvoering.
Bekijk de docent

Ellen Honings

Ellen is trainer Motiverende Gespreksvoering en leert professionals in zorg en welzijn hoe zij cliënt én collega motiveren tot het sneller zetten van stappen naar gedragsverandering.

Hierdoor behalen hulpverleners en coaches sneller resultaten, is er meer doorstroom in organisaties en groeit het werkplezier.

Ellen werkt vanaf 2008 in de geestelijke gezondheidzorg en verslavingszorg. Daar heeft ze met verschillende doelgroepen gewerkt zoals met zorgwekkende zorgmijders, cliënten met chronische psychiatrische problematiek, jongeren en volwassenen met verslavingsproblemen. De overlap in deze functies is haar passie voor Motiverende Gespreksvoering

Sinds 2014 geeft Ellen trainingen aan professionals in de zorg en welzijn in de thema’s Motiverende Gespreksvoering, verslavingen en psychiatrie.
Bekijk de docent

 
Middag
14:00

Opening, programma, spelregels, kennismaking

14:15

Inleiding in Motiverende gespreksvoering

15:05

Pauze

15:20

Een blik op de basistechnieken

15:45

Motiverend informeren

16:45

Hoe houden we het geleerde vast?

17:00

Einde en evaluatie

Literatuur

Miller, W. R., & Rollnick, S. (2018). Motiverende Gespreksvoering. Mensen helpen veranderen.(5e druk). Gorinchem: Theologische uitgeverij Ekklesia.

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen