Terug naar het overzicht

Tweedaagse cursus emotionele ontwikkeling in de ouderenzorg: theorie en praktische toepassing

datum in overleg
Fysiek

TYPE: Dit is een in company training
DOCENTEN: Anke Marsman en Jannet van Klaveren
INHOUD: in deze in company training leer je hoe je het model voor emotionele ontwikkeling en de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling kunt toepassen in de ouderenzorg. Je leert zowel over de theoretische achtergrond en vertaalslag naar de praktijk.
ACCREDITATIE: Kan worden aangevraagd bij het NIP K&J / NVO OG
INVESTERING: Prijs op aanvraag

Offerte aanvraag

Het belang van aandacht voor emotionele ontwikkeling

Emotionele ontwikkeling speelt een cruciale rol in het begrijpen en ondersteunen van mensen, vooral in de ouderenzorg. Het ontwikkelingsdynamischmodel van Anton Došen biedt een flexibel kader om gedrag te begrijpen door onderscheid te maken tussen iemands cognitieve capaciteiten, emotionele draagkracht en aangeleerde vaardigheden. Dit model helpt professionals om aan te sluiten bij de basisbehoeften van bewoners, wat leidt tot een diepere verbinding en een verbetering van de kwaliteit van leven.


Emotionele ontwikkeling in de ouderenzorg

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt dit model al veel toegepast. In de ouderenzorg is hier nog weinig ervaring mee, maar juist bij bewoners met cognitieve achteruitgang, dementie of onbegrepen gedrag kan het een waardevolle aanvulling zijn. Het biedt zorgteams een extra perspectief om gedrag te begrijpen en bewoners beter te ondersteunen. Dit is belangrijk omdat het niet alleen gaat om de fysieke zorg, maar ook om het creëren van een veilige en begripvolle omgeving waarin bewoners zich emotioneel ondersteund voelen.

Het gebruik van dit model in de ouderenzorg vereist een open houding, samenwerking en reflectie binnen het zorgteam. Door de focus te leggen op emotionele behoeften, kunnen zorgverleners beter inspelen op gedragsuitdagingen en bijdragen aan meer gepersonaliseerde en passende zorg.

Schaal voor Emotionele Ontwikkeling

Om aan te kunnen sluiten bij het basale emotionele behoeften van een bewoner, is het belangrijk om in te schatten wat het emotionele ontwikkelingsniveau is. Om meer inzicht te krijgen in het emotioneel functioneren van een persoon is de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling (SEO) ontwikkeld. De SEO kent verschillende varianten, waaronder de SEO-R² en de SEO-verkort. Er bestaat ook een SEO-R² Kleurenprofiel. Dit instrument is bedoeld als werkvorm.


Docentenpool

FORTIOR heeft twee docenten in haar netwerk die verstand het toepassen van het model emotionele ontwikkeling in de ouderenzorg.  Deze docenten zijn Anke Marsman en Jannet van Klaveren. Afhankelijk van de vraag en locatie wordt bekeken welke docent de training het beste kan geven.

 

Teamscholing op locatie

De training vindt plaats op een locatie van de organisatie die de training heeft aangevraagd. De (technische) faciliteiten en catering dient door de opdrachtgever te worden verzorgd.

FORTIOR kan zorgen voor een stukje organisatie, zoals het maken van mappen, versturen van mails en het aanvragen van accreditatie.

 

Groepsgrootte

FORTIOR vindt het belangrijk dat de training interactief is en dat er veel ruimte is voor vragen en inbreng van de deelnemers. Daarom is het belangrijk dat de groep niet te groot is. De training is bedoeld voor maximaal 15 deelnemers en minimaal 8 deelnemers.

 

Aanpassen aan wensen

Het is altijd mogelijk de inhoud van de training en het programma aan de wensen van de opdrachtgever aan te passen. Voordat de training wordt gepland vindt er een (telefonisch) gesprek plaats met de docent waarin de wensen en vragen van het team worden geïnventariseerd.

De inhoud van de training

Tijdens de in company training neemt de docent je mee in ontwikkelingsdynamische benadering en het model voor emotionele ontwikkeling. Vervolgens laten ze zien hoe deze benadering en model kunnen worden toegepast in de ouderenzorg.

De volgende thema’s komen in de scholing aan bod:

  • De ontwikkelingsdysnamische benadering
  • Het model voor emotionele ontwikkeling, het bespreken van de fasen in emotionele ontwikkeling
  • De toepassing van het model voor emotionele ontwikkeling in de ouderenzorg bij de achteruitgang in functioneren
  • De diverse schalen die beschikbaar zijn om de emotionele ontwikkeling in kaart te brengen, zoals: de SEO-R² en de SEO-V. Ook komt de toepassing van het
    SEO-R² Kleurenprofiel aan de orde.
  • Het oefenen met het afnemen van de SEO-V en SEO-R² Kleurenprofiel
  • Hoe sluit je aan bij de basale emotionele behoeften van mensen die achteruit gaan door het ouder worden

Studiebelasting en voorbereiding

De training is te volgen zonder voorbereiding. Indien gewenst kan literatuur te voorbereiding met de docent worden afgesproken.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 12 uur.

Accreditatie

Accreditatie kan in overleg worden aangevraagd.

Anke Marsman

Sinds 2008 werkt Anke Marsman als Orthopedagoog en sinds 2014 als Orthopedagoog-Generalist. Anke heeft vele jaren ervaring in de gehandicaptenzorg, sinds 2020 heeft ze de overstap gemaakt naar de ouderenzorg.

Aandachtig, veelzijdig en toegankelijk zijn enkele woorden die Anke goed omschrijven. Ze houdt  ervan om met mensen te werken. Te puzzelen, vragen te stellen, de tijd te nemen voor de ander en vooral samen te werken.

Anke heeft in de gehandicaptenzorg veel kennis en ervaring met het Model voor Emotionele Ontwikkeling en de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling (SEO). Deze kennis weet ze ook te vertalen naar de ouderenzorg. Ze is medeauteur van de praktische handreiking “emotionele ontwikkeling in de ouderenzorg”.
Bekijk de docent

Jannet van Klaveren

Jannet is GZ-psycholoog en systeemtherapeut en werkt sinds 2006 in de ouderenzorg, waarvan de eerste jaren binnen de ambulante ouderen GGZ en sinds 2009 werkt ze in het verpleeghuis.

Jannet is iemand met veel energie en passie voor haar vak. Aan de ene kant ze sterk in de inhoud (altijd op zoek naar de kern van het probleem en echt begrijpen hoe iets in elkaar zit), maar aan de andere kant is ze ook gericht op processen en het grote geheel. In het contact is ze authentiek en kan ze als mens dichtbij de ander komen.

De docent heeft veel ervaring met complexe dementiebeelden (zoals frontotemporale dementie en Lewy body dementie), (ernstige) persoonlijkheidsprobematiek en (ernstig) hersenletsel (waaronder bewustzijnsstoornissen). Jannet heeft ruime ervaring met ernstige psychiatrische problematiek binnen het verpleeghuis.

Sinds 1 oktober 2020 is Jannet werkzaam als consulent bij CCE (centrum voor consultatie en expertise). Ze wordt daar vooral ingezet bij complex probleemgedrag bij mensen met dementie en ernstig hersenletsel. Steeds vaker ben is ze ook betrokken in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

In haar werk is Jannet de theorie rond emotionele ontwikkeling steeds vaker gaan gebruiken. Ze is medeauteur van de praktische handreiking “emotionele ontwikkeling in de ouderenzorg”.
Bekijk de docent

Programma dag 1

Ochtend
09:30

Opening en introductie

09:35

Theoretische achtergrond emotionele ontwikkeling

10:00

Koffiepauze

10:15

Specifiek ouderenzorg: achteruitgang in functioneren

 
Middag
12:30

Lunchpauze

13:15

Afnemen kleurenprofiel en de verkorte SEO-V

14:45

Koffiepauze

15:00

Voordoen door de docent en oefenen

16:15

Afronding en invullen evaluatie

Programma dag 2

 
Ochtend
09:30

Opening en introductie

09:35

Vragen en bedenkingen n.a.v. de vorige bijeenkomst

10:00

Herkennen van de fasen in emotionele ontwikkeling

Basale emotionele behoeften per fase

10:15

Koffiepauze

11:00

Vervolg basale emotionele behoeften per fase

Toepassing theorie op een casus

 
 
Middag
12:30

Lunchpauze

13:15

Verdieping afname: scoren en omgaan met merkwaardige resultaten

Verslaglegging

14:45

Koffiepauze

15:00

Advisering, hoe sluit je aan bij emotioneel functioneren

Meenemen van een team en verwanten in de theorie rond emotionele ontwikkeling

16:15

Afronding en invullen evaluatie

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen