Terug naar het overzicht

Creëer meer zelfinzicht met de Toolkit “Mijn draadjes doen zien en zien doen”

31 jan 2025
Plaats
Online

DOCENT: Karen Van Dyck
INHOUD: Hoe kun je kinderen en jongeren met enige obstakels (in hun groeiproces, emotionele ontwikkeling en prikkelverwerking) begeleiden om meer inzicht te krijgen in zichzelf? De toolkit “Mijn draadjes “doen zien” en “zien doen”’ is hiervoor een krachtig en bijzonder instrument, met elk kind/jongere in the spotlights!
TIJDSDUUR: een online workshop op 31 januari 2025 van 9:00 tot 12:00
ACCREDITATIE: Accreditatie wordt niet aangevraagd. Je ontvangt een bewijs van deelname waarmee je zelf accreditatiepunten kunt aanvragen
INVESTERING: 75,00 p.p. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven Informatie download

Werk jij met kinderen en/of jongeren? En herken je een van de volgende situaties?

  • Een kind waarmee je werkt vindt het lastig om diens eigen emoties te reguleren waardoor samenspelen met huisgenoten eindigt met uitbarstingen of agressief gedrag.
  • Een kind uit je groep heeft een pestverleden en vertoont een zeer laag zelfbeeld en laat daardoor niet zien wat het allemaal aan competenties in huis heeft.
  • Een jongere uit je klas heeft veel last van zintuiglijke prikkels, is steeds moe en haakt af als hij zich moet focussen op een taak of test.
  • Een kind blokkeert plots tijdens een sportactiviteit en wil sindsdien niet meer alleen uit huis.
  • Een kleuter heeft zoveel schakeltijd nodig om afscheid te nemen van zijn ouders als hij gaat logeren.
  • Een jongere heeft moeite om zijn vrienden te behouden en ligt in de knoop met zijn eigen identiteit. Hij vraagt je hulp hierbij.

 

Met de toolkt “Mijn draadjes “doen zien” en “zien doen” heb je een krachtig instrument in handen waarmee je kinderen en jongeren tussen 5 en 18 jaar inzicht kunt geven in zichzelf. Vervolgens kun je ze handvatten aanreiken om beter om te gaan met hun eigen uitdagingen.

De toolkit zelf kan ingezet worden bij kinderen en jongeren met een normale ontwikkeling alsook gebruikt worden voor mensen met een lichte verstandelijke beperking zowel thuis, op school, in begeleidingstrajecten, therapie en in dagbestedings- en woongroepen.

 

Met de toolkit schaalt een kind zichzelf in samen met een begeleider

Deze toolkit bestaat enerzijds uit Mijn Uniek Draadverhaal’, een veelzijdig interview met een laagdrempelige bevraging zodat elke cliënt/leerling zelf mag en kan reflecteren op eigen emoties, en anderzijds uit ‘Mijn Draadjestheater’, een visuele ondersteuning en blikvanger die je zal ondersteunen om elk kind/jongere ZICHZELF emotioneel te laten inschalen, bewust worden van eigen kansen en kwetsbaarheden, eigen snap-mechanisme doet groeien op een integratieve en dynamische manier. Het kind/de jongere staat centraal en vertelt/zet zijn eigen verhaal vanuit een eigen beleving.

De tool kan gebruikt worden als beginsituatie, als intake, als evaluatiemoment, als psycho-educatie, bij duiding van functie van gedrag en de vertaalslag ervan tijdens je sessies of begeleiding, bij verdere ontwikkeling van het zelfbeeld en het fundamentele zelfvertrouwen….

Meer informatie over de toolkit vind je hier>>

Achterliggende methode en theorie: ‘De Draad’ van Gerrit Vignero en het neurologische drempel- en zelfregulatie-continuüm SI van W. Dunn

De toolkit, die in deze workshop wordt besproken, is enerzijds gebaseerd op het model en methode van De Draad, ontwikkeld door Gerrit Vignero en anderzijds op de theorie over prikkelverwerking van W. Dunn.

De Draad zelf is een metafoor en tegelijkertijd een methode, bedoeld om de emotionele ontwikkeling te verhelderen voor onder andere begeleiders, leerkrachten, gedragsdeskundigen, therapeuten, coaches en ouders. De Draad geeft je inzicht en handvaten bij (complexe) opvoedings-, begeleidingsvragen alsook duiding en vertaalslag van de functie van zichtbaar gedrag. Het model van De Draad wil je helpen om een goede afstemming te zoeken met de cliënt of leerling en om een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen in gesprekken met ouders en het netwerk rond de cliënt of leerling. Ontwikkeling is in het ontwikkelings-dynamisch model van De Draad ingedeeld in een opeenvolging van een aantal stappen (of fasen), deze zijn vertaald in type draden. De Draad is een methode voor professionals, de toolkit is een aanvulling voor het kind zelf.

Sensorische informatieverwerking (SI) is medebepalend voor gedrag. Winnie Dunn ontwikkelde in 1997 een model voor SI. In dit model verklaart Dunn de interactie tussen neurologische drempels en gedragsmatige reacties hierop. Met het model krijg je meer inzicht in hoe kinderen en jongeren prikkels verwerken.

 

Voorbeeldvragen uit de toolkit

De belangrijkste kerngedachten of emoties per draad alsook mogelijke reacties en gedragingen van kinderen en jongeren worden geïllustreerd met enkele voorbeelden:

  • Merk je externe zintuiglijke/sociale prikkels op in je omgeving? Wanneer wel/niet? Wat doe je hiermee?
  • Laat je aan je buitenkant zien wat je binnenin voelt?
  • Ben je soms bang van jezelf als je weer uitzinnig boos bent?
  • Weet je waarom je je altijd verstopt als iemand hardop praat?
  • Aanvaard je hulp of heb je nood aan veel nabijheid?
  • Heb je steeds pijntjes?

Inhoud van de workshop

Tijdens de workshop komen de volgende thema’s aan bod

  • Emotionele ontwikkeling volgens De Draad
  • Sensorische Informatieverwerking volgens de theorie van W. Dunn
  • Hoe zit de toolkit “Mijn draadjes “doen zien” en “zien doen”” in elkaar
  • Voor welke doelgroepen en situaties kan het worden ingezet
  • Hoe dient de toolkit te worden gebruikt

 

Leerdoelen

Na afloop van de workshop:

  • Heb je een beeld gekregen van wat de toolkit “Mijn draadjes “doen zien” en “zien doen”” inhoudt
  • Weet je in welke situaties en bij welke cliënten je de toolkit kunt inzetten
  • Ben je geïnformeerd over wat er nodig is om de toolkit goed te kunnen gebruiken.

Voorbereiding en studiebelasting

De workshop is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 3 uur.

Cliëntgroep

De inhoud van de workshop heeft betrekking op: Kinderen en jongeren zonder beperkingen, kinderen en jongeren met LVB of kinderen en jongeren met een ontwikkelingsbeperking en normale begaafdheid in een schoolsetting, woongroep, begeleidingstraject of gezinscontext.

 

Doelgroep

De inhoud van de workshop heeft betrekking op: psychotherapeuten, begeleiders (zowel in onderwijs als in welzijn), therapeuten, coaches, counselors, orthopedagogen, psychologen, iedereen die (individueel) werkt met een kind/jongere.

Accreditatie

Voor deze workshop wordt geen accreditatie aangevraagd. Je ontvangt na afloop van de workshop een certificaat als bewijs van deelname waarmee je zelf accreditatie kunt aanvragen

Karen Van Dyck

Karen is Psychomotorisch therapeut, Integratieve psychotherapeut en auti-en gedragstherapeut in haar eigen praktijk ‘Gaandeweg’. Ze werkt bij het leersteuncentrum Expant en is 4 jaar werkzaam geweest bij Carrewiel in Mechelen.

Karen heeft de toolkit “Mijn draadjes DOEN ZIEN en ZIEN DOEN” ontwikkeld. Deze unieke toolkit is gebaseerd op van het model van De Draad en de theorie van Winnie Dunn rond sensorische informatieverwerking. Karen is regelmatig gastspreker bij diverse organisaties.
Bekijk de docent

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen