DOCENT: Karel De Corte
INHOUD: In deze studiedag leer je hoe je door het versterken van de relatie en verbinding geweld, escalaties en agressie kunt voorkomen in de zorg en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.
TIJDSDUUR: een studiedag op 28 mei 2024 van 9:30 tot 16:15 uur.
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: is toegekend door accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG (geldt ook voor het SKJ)
INVESTERING: 285,00 p.p. inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.
Hou jij slechte gevoelens over aan de nooit eindigende machtsstrijd met bepaalde cliënten? Vind je het frustrerend om de zoveelste maal de hulp van collega’s in te roepen om iemand te isoleren of te fixeren? Heb je in jouw team het idee dat het consequent toepassen van afgesproken gedragsregels – behalve in een machtsstrijd – nergens toe leidt? Ben je het getouwtrek over afgesproken bestraffing dat soms eindigt in een letterlijk gevecht, beu? Zoek je een nieuwe benadering die de spiraal kan doorbreken? Mogelijk is deze studiedag dan iets voor jou.
Veel professionals in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking herkennen het gevoel dat alles wat ze inzetten voor hun cliënten voortdurend in een bodemloze put verdwijnt. In het vakjargon spreek je van verontrustende opvoedingssituaties, grensoverschrijdend en uitdagend gedrag, en andere vastgelopen situaties…. Situaties met steeds terugkerende gedrags- en/of andere problemen waar een team de tanden op stuk kan bijten. Veelal komen teams in een opbod terecht waarbij begrenzing en grensoverschrijding elkaar in rap tempo opvolgen. Voordat teams het doorhebben, zitten ze in een louter gedragsmatige spiraal waarbij begeleiders geconfronteerd met geweld van de cliënt, zelf steeds meer macht moeten gebruiken.
Het onderliggende denkkader van deze studiedag is Gentle Teaching. Dit denkkader biedt een alternatief voor traditionele denkwijzen en werkmethodes die doorgaans gericht zijn op beheersbaarheid en gedragswijziging. Gentle Teaching focust volledig op de verbinding tussen cliënt en hulpverlener. De hulpverlener gebruikt de relatie als instrument om aan kwaliteitsvolle hulpverlening te doen.
Vanuit de psychologie van de onderlinge afhankelijkheid reikt de docent Karel De Corte je begrippen aan die jouw hulpverleningsrelatie verrijken en verdiepen. Zo krijg je meer handvatten die je uiteindelijk een nog betere hulpverlener maken. Hierbij krijg je de visie en het bijhorende gereedschap aangeboden om naast de goede (ver)zorg(ing) een hechte relatie op te bouwen met jouw cliënt. Via deze, weliswaar trage weg van de verbinding kun je fundamentele en duurzame resultaten bereiken om de levenskwaliteit van jouw cliënten te verhogen.
In deze studiedag worden geen kant en klare recepten aangereikt, maar wel tools en handvatten waarmee je in verbinding de negatieve spiraal kunt doorbreken.
De docent Karel De Corte zorgt voor een dagvullend programma met veel praktijkvoorbeelden en -oefeningen die de deelnemers stimuleren om actief mee te denken en te reflecteren over hun eigen werk.
De volgende thema’s komen aan bod:
Gentle Teaching…
Leerdoelen:
De studiedag is te volgen zonder voorbereiding. Indien gewenst kun je de aanbevolen literatuur doorlezen.
De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 6 uur.
De inhoud van de studiedag is van toepassing op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige of ernstige (meervoudige) beperkingen.
De studiedag is gericht op professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg, GGZ of speciaal onderwijs die zich niet altijd kunnen vinden in een gedragsmatige benadering en op zoek zijn naar een alternatieve inspirerende denk- en handelwijze.
Accreditatie is toegekend door:
Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.
Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!
Karel De Corte studeerde in 1991 aan de Universiteit Gent af als master in de orthopedagogiek en is al meer dan 32 jaar verbonden aan Den Dries, nu Voluit vzw in Evergem. Hij geeft sedert 2001 op freelance basis vorming, training en opleiding in Vlaanderen en Nederland rond de thema’s Gentle Teaching, emancipatie en downsyndroom. Sinds 2016 is hij in Nederland landelijk beschikbaar voor mensen met downsyndroom als CCE-consulent. Hij is auteur van het boek ‘Eerst vasthouden, dan loslaten. Het Emancipatorisch Methodisch Kader’ (2010) en in 2016 zag het boek ‘Maak me niet Down’ het levenslicht. In 2022 is het boek ‘Don’t let me Down’ vertaald en beschikbaar voor de wijde wereld. (www.kareldecorte.be en www.dontletmedown.eu)
Bekijk de docent
Siepkamp, P. (2005) Gentle teaching. Een weg van hoop voor mensen met bijzondere kwetsbaarheden. Amsterdam uitgeverij Boom / Nelissen
De Corte, K., Gentle Teaching op Vlaamse wijze in de 21ste eeuw., in Vlaams Tijdschrift voor Orthopedagogiek, jaargang 24, nr. 4, december 2005 (downloaden via www.kareldecorte.be)
Volksuniversiteit Utrecht
Nieuwegracht 41
3512 LE Utrecht
Let op! Deze locatie heeft geen lift.
De locatie ligt op vijftien minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.
Voor de locatie kan beperkt worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de parkeergarage Springweg aan de Strosteeg 83 in Utrecht. Let op! Parkeren in Utrecht is ontzettend duur op deze website vind je meer informatie over parkeren in Utrecht. Als je vooraf een parkeerplaats reserveert dan kan dit iets goedkoper uitpakken. Lees hier meer over het reserveren van een parkeerplaats.