DOCENT: Karen van Dyck
INHOUD: Hoe kun je kinderen en jongeren die obstakels tegenkomen in hun groeiproces, emotionele ontwikkeling of prikkelverwerking begeleiden om meer inzicht in zichzelf te krijgen? De toolkit “Mijn draadjes doen zien en zien doen” is hiervoor een krachtig en effectief hulpmiddel, waarbij elk kind of jongere centraal staat. Na deze studiedag heb je handvatten gekregen om met de toolkit te kunnen starten.
TIJDSDUUR: een studiedag op 28 februari 2025 van 9:30 tot 16:15
LOCATIE: Berchem (nabij Antwerpen)
ACCREDITATIE: Accreditaties worden aangevraagd in oveleg
INVESTERING: 245,00 inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW vanwege een CRKBO registratie.
Sommige kinderen hebben emotionele uitdagingen:
Neem bijvoorbeeld Luc. Op school en tijdens het spelen in de jeugdbeweging kan zelfs een kleine aanleiding ervoor zorgen dat zijn emoties en frustraties sterk oplopen. Andere kinderen worden bang, sluiten hem buiten, en daardoor raakt Luc steeds meer geïsoleerd. Zijn leerkrachten werken met hem samen door middel van visueel spelmateriaal en interviewkaartjes om hem te helpen beter na te denken over zijn emoties, zodat hij deze beter kan beheersen.
Een ander voorbeeld is Marie. Haar ouders zochten begeleiding voor haar omdat ze in de knoop zat met zichzelf, moeilijk communiceerde en weinig motivatie voor school vertoonde. Samen met haar coach of therapeut ontdekt Marie welke patronen ze gebruikt als ze het moeilijk heeft en wat ze nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.
Heb je ook te maken met kinderen of jongeren die moeite hebben met het reguleren van hun emoties? Tijdens onze speciale studiedag ontdek je hoe de toolkit “Mijn draadjes doen zien en zien doen” jou kan helpen om kinderen als Luc en Marie te ondersteunen bij hun emotionele groei.
Karen van Dyck heeft de toolkit “Mijn draadjes doen zien en zien doen” uitgebracht. De toolkit is Gebaseerd op het model en methode De Draad van Gerrit Vignero en de theorie over prikkelverwerking van Winnie Dunn. De toolkit bestaat enerzijds uit ”Mijn Uniek Draadjesverhaal” wat een veelzijdig interview is met een laagdrempelige bevraging. Anderzijds bevat de kit ”Mijn draadjestheater” als visuele ondersteuning en blikvanger. De tool is zowel inzetbaar in het onderwijs en welzijn, tijdens een coachtraject en ook binnen een therapeutisch proces.
Lees hier meer over de toolkit>>
Deze training is onmisbaar voor therapeuten, leerkrachten, begeleiders, en coaches die werken met kinderen van 5 tot 18 jaar met een normale begaafdheid of lichte verstandelijke beperking.
Docent Karen van Dyck behandelt de kaders van Gerrit Vignero rond emotionele ontwikkeling en de prikkelverwerking van Winnie Dunn. Zo krijg jij als professional voldoende achtergrond om nadien eventueel zelf met de toolkit aan de slag te kunnen gaan. Je werkt met uiteenlopende casusvoorbeelden om de inzetbaarheid van de tool te kunnen verkennen. In groepjes van 3-4 mensen werk je interactief aan verschillende opdrachten.
Tijdens de studiedag komen de volgende thema’s aan bod:
Leerdoelen
Aan het eind van de studiedag:
De studiedag is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 6 uur.
De inhoud van de workshop heeft betrekking op: Kinderen en jongeren zonder beperkingen, kinderen en jongeren met LVB of kinderen en jongeren met een ontwikkelingsbeperking en normale begaafdheid in een schoolsetting, woongroep, begeleidingstraject of gezinscontext.
De inhoud van de workshop heeft betrekking op: psychotherapeuten, begeleiders (zowel in onderwijs als in welzijn), therapeuten, coaches, counselors, orthopedagogen, psychologen, iedereen die (individueel) werkt met een kind/jongere.
Accreditatie kan in overleg worden aangevraagd.
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.
Karen is Psychomotorisch therapeut, Integratieve psychotherapeut en auti-en gedragstherapeut in haar eigen praktijk ‘Gaandeweg’. Ze werkt bij het leersteuncentrum Expant en is 4 jaar werkzaam geweest bij Carrewiel in Mechelen.
Karen heeft de toolkit “Mijn draadjes DOEN ZIEN en ZIEN DOEN” ontwikkeld. Deze unieke toolkit is gebaseerd op van het model van De Draad en de theorie van Winnie Dunn rond sensorische informatieverwerking. Karen is regelmatig gastspreker bij diverse organisaties.
Bekijk de docent
Website: https://gerritvignerodedraad.wixsite.com/dedraad
Vignero, G. (2017, 2021²). Ontwarring en ordening van de draad. Verbindend werken met cliënten met probleemgedrag. Antwerpen/Apeldoorn: Garant. ISBN: 9789044135701.
Vignero, G. (2011, 20215). De draad tussen cliënt en begeleider. De emotionele ontwikkeling als inspiratiebron in de begeleiding van personen met een verstandelijke handicap. Antwerpen/Apeldoorn: Garant. ISBN 978-90-441-2809-3.
Vignero, G. (2014, 20204). De hechte draad tussen ouder en kind. Beter begrijpen van (probleem)gedrag van een kind thuis, op school en daarbuiten. Antwerpen/Apeldoorn: Garant. ISBN 978-90-441-3756-9.
Dunn, W. (2013) Leven met sensaties. Begrijp je zintuigen. Amsterdam/Antwerpen: Pearson Assessment And Information
De studiedag vindt plaats in:
Syntra Campus Antwerpen
Borsbeeksebrug 32
2600 Berchem (nabij Antwerpen)