Terug naar het overzicht

Mindfulness bij mensen met een verstandelijke beperking

10 okt 2019
Plaats
Fysiek

DOCENTEN: Marieke Leeflang en Dieuwke Kluvers
INHOUD: In deze tijd van veranderingen in de zorg is het belangrijk om vanuit het hier en nu te begeleiden. Op deze dag krijg je handvatten om cliënten vanuit een Mindful benadering te begeleiden en hen meer autonomie te laten ervaren in het omgaan met stress en spanningen.
TIJDSDUUR: Een studiedag op 10 oktober 2019 in Utrecht van 10:00 tot 17:00
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: Is toegekend door Register Vaktherapie. Accreditatie wordt aangevraagd bij NIP K&J / NVO OG en KNGF.

Blijf op de hoogte van het aanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief

Zowel uit literatuur, als in de praktijk blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking een grotere kans hebben op het ontwikkelen van gedrags- en psychische problemen. Ook is bekend dat ze meer stress ervaren en minder mogelijkheden hebben om met de stress om te gaan. Begeleiders en behandelaren ervaren dit dagelijks in hun werk. Mindfulness is een goed onderbouwde training die mensen leert met stress om te gaan door oplettend te zijn en in het hier en nu te ervaren wat er is, in plaats van automatisch te reageren.

Op deze dag nemen de docenten Marieke Leeflang en Dieuwke Kluvers je mee in de theorie van de Mindfulness en stress. Vanuit ervaringsgerichte oefeningen ga je zelf aandacht geven aan het hier en nu en merken wat Mindfulness kan betekenen voor jezelf en de mensen waar je mee werkt. De docenten geven je handvatten voor de aanpassingen die bij de doelgroep met een verstandelijke beperking horen. Daarnaast wordt je geïnformeerd over de laatste stand van zaken in het onderzoek naar Mindfulness in de gehandicaptenzorg.

Inhoud van de studiedag

Tijdens deze studiedag geven de docenten Marieke Leeflang (bewegingswetenschapper) en Dieuwke Kluvers (orthopedagoog) je een introductie op mindfulness in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Je leert onder andere hoe je mindfulness in je dagelijks werk kunt inzetten. Voor mensen die al bekend zijn met mindfulness maar nog niet werken met mensen met een verstandelijke beperking, is deze dag een mooie aanvulling want je leert hoe je mindfulness kunt aanpassen voor deze doelgroep.

De volgende thema’s worden behandeld:

  1. Theorie over Mindfulness, stress en stress systemen
  2. Onderzoek naar Mindfulness in de gehandicaptenzorg
  3. Zelf ervaren van Mindfulness

 

Aan het eind van de dag:

  1. Ken je de basisbegrippen van Mindfulness
  2. Heb je een korte introductie over stress en stress systemen gehad
  3. Heb je korte oefeningen in de praktijk toegepast voor jezelf en je client
  4. Kun je beter Mindful-begeleiden

Studiebelasting & voorbereiding

De studiedag is te volgen zonder voorbereiding.

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 6 uur.

Cliëntgroep

De inhoud van de studiedag heeft betrekking op mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor:

psychologen, orthopedagogen, vaktherapeuten, fysiotherapeuten, teamleiders, managers en begeleiders die werken met mensen met een verstandelijke beperking in hun eigen praktijk, in organisaties voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, GGZ, verslavingszorg en forensische hulpverlening

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

  • Register Vaktherapie voor 5 punten

 

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • Het accreditatiebureau Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP/NVO orthopedagoog-Generalisten. Als de training wordt geaccrediteerd door NIP K&J / NVO OG, is de studiedag ook geaccrediteerd bij het SKJ. Deze studiedag kan worden opgevoerd voor herregistratie. Zie ook de website van SKJ
  • KNGF

 

Heb je een accreditatie nodig die hier niet staat vermeld? Overleg dan met FORTIOR of de accreditatie kan worden aangevraagd via inschrijvingen@fortior.info.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

 

Marieke Leeflang

Marieke Leeflang is opgeleid als bewegingswetenschapper, psychomotorische therapeut en mindfulness trainer en al jaren werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe problematiek met zeer uiteenlopende hulpvragen. Eind 2018 gestart met onderzoek naar een Individuele Mindfulness training voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Op dit moment is Marieke in deeltijd werkzaam bij het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim bij het onderzoeksproject “Seksueel misbruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking: de inzet van psychomotorische therapie” en doet ze onderzoek naar de inzet van de PMT-module “Veilig en Sterk”.
Bekijk de docent

Dieuwke Kluvers

Sinds 2009 werkt ik voor Ons Tweede Thuis waar ik ben begonnen op een groep voor mensen met een licht- tot matig verstandelijke beperking en een complexe zorgvraag. Hier heb ik tijdens mijn studie gewerkt. In 2015 ben ik afgestudeerd als Orthopedagoog aan de Vrije Universiteit In Amsterdam. Nog datzelfde jaar kreeg ik van Ons Tweede Thuis de kans om in die functie te werken. Daarnaast ging ik werken als onderzoeker in samenwerking met de Vrije universiteit.

Als onderzoeker ben ik begonnen op het project Het effect van Mindfulness bij mensen met een licht- of matige verstandelijke beperking. In dit project hebben we in samenwerking met Hannelies Hokke van Bartiméus een mindfulness training ontwikkeld voor mensen met een licht- tot matig verstandelijke beperking en hun begeleiders. In 2018 gaan we de effectiviteit van de training onderzoeken.

Zelf vind ik veel voldoening en kracht uit het beoefenen van yoga. In 2017 kreeg ik de mogelijkheid om dit verder te ontwikkelen en kon ik een training Mindfulness Based Cognitiegedragstherapie volgen. Waarna ik zowel cliënten als hun begeleiders onze Mindfulness training geef.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening

10:05

Theorie van Mindfulness en stress

11:15

Pauze

11:30

Ervaren van Mindfulness

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

Toepassingsmogelijkheden voor begeleiders en cliënten. Oefenen in kleinere groepen.

15:00

Pauze

15:15

Samenvatten van de theorie, onderzoek, aanpassingen en delen van ervaringen. Wat ga je morgen anders doen?

17:00

Afsluiting

Aanbevolen literatuur

Chapman, M.J., Hare, D.J., Caton, S., Donalds, D., McInnis, E. & Mitchell, D. (2013). The use of Mindfulness with people with intellectual disabilities: a systematic review and narrative analysis. Mindfulness 4, 179-189.

Hwang, Y. & Kearney, P. (2013). A systematic review of Mindfulness intervention for individuals with developmental disabilities: Long-term practice and long lasting effects. Research in Developmental Disabilities 34, 314-326.

Lievense, P., Hokke, H., Sterkenburg, P. (2014). Pilotstudie naar de effecten van Mindfulness voor mensen met een visuele en matige verstandelijke beperking en hun begeleiders. Onderzoek & Praktijk, 12 (2), 7-18. Bekijk de publicatie hier

Punt, M., Helmond, P., Meirmans, M., Otten, R. & Speckens, A. (2016). Mindfulness voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Directieve therapie, 36 (3), 184-203. Bekijk de publicatie hier

Singh, N.N., Wahler, R. G., Adkins, A. D., Myers, R. E., Winton, A.S.W., Strand, P.S., (2003). Soles of the feet: a Mindfulness-based self-control intervention for aggression by an individual with mild mental retardation and mental illness. Research in Developmental Disabilities, 24 (3), 158-169.

De cursus vindt plaats in:

Volksuniverstiteit Utrecht
Nieuwegracht 41
3512 LE Utrecht

De locatie ligt op vijftien minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.

Voor de locatie kan beperkt worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de parkeergarage Springweg aan de Strosteeg 83 in Utrecht. Let op! Parkeren in Utrecht is duur op deze website vindt tips voor goedkoper parkeren in Utrecht

 

 

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen