Terug naar het overzicht

Obstipatie bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking

07 mrt 2025
Plaats
Online
Accreditatie

DOCENT: Anouk Mol-Bakker en Aly Waninge
INHOUD: wat is obstipatie, wat zijn mogelijke symptomen op lichamelijk gebied en op het gebied van gedrag en op welke manieren kan een diagnose gesteld worden?
TIJDSDUUR: een webinar op 7 maart 2025 van 9:30 tot 12:30
LOCATIE: Online
ACCREDITATIE: Is toegekend door Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals en NIP K&J / NVO OG (geldt ook voor SKJ).
INVESTERING: 134,50 p.p. FORTIOR is vrijgesteld van BTW vanwege een CRKBO registratie. (Leden van het Kennisnetwerk Pijn bij mensen met een verstandelijke beperking mogen deelnemen voor 119,50)

Inschrijven Informatie download

Obstipatie is een veel voorkomend lichamelijk probleem bij zowel kinderen als volwassenen met een ernstige meervoudige beperking. Obstipatie wordt veroorzaakt door verschillende soorten factoren, zoals bijvoorbeeld voeding en beweging. Het hebben van obstipatie geeft fysiek ongemak, maar kan ook leiden tot gedragsproblemen. Doordat mensen met een ernstige meervoudige beperking niet goed in staat zijn om te communiceren over wat zij voelen is het lastig om obstipatie goed vast te stellen. Tijdens dit webinar bespreken wij wat obstipatie is, wat mogelijke symptomen zijn op lichamelijk gebied en op het gebied van gedrag en op welke manieren je de diagnose op dit moment zou kunnen vast stellen.

 

Online platform

Het webinar wordt gegeven in Zoom en is te volgen zonder voorbereiding. Om het webinar te kunnen volgen heb je een snel internet en een PC of laptop met geluidsboxen nodig.

Inhoud

Aan het eind weet je:

  1. Wat obstipatie is;
  2. Hoe obstipatie kan ontstaan;
  3. Wat mogelijke symptomen zijn van obstipatie op lichamelijk gebied en op het gebied van gedrag;
  4. Welke hulpmiddelen er worden gebruikt om obstipatie te diagnosticeren.

Studiebelasting

Het webinar is goed te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. Dit webinar omvat drie contacturen.

Cliëntgroep

Het webinar heeft betrekking op kinderen en volwassenen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking.

 

Doelgroep

Het webinar is bedoeld (en geschikt) voor eenieder die zorgt voor mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige verstandelijke beperking binnen instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, in het speciaal onderwijs, in een ziekenhuis of bij ouders thuis: cliëntbegeleiders, sociaal agogen, orthopedagogen, psychologen, fysiotherapeuten, leerkrachten, interne begeleiders, teamleiders, verpleegkundigen, medisch pedagogisch zorgverleners, thuisbegeleiders, ..

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

  • Accreditatiebureau NIP K&J /NVO OG voor het volgend aantal punten:
    • Herregistratie 3 punten
    • Opleiding – diagnostiek: 1,5 punten
  • Het SKJ neemt de accreditatie van NIP K&J / NVO OG over.
  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 3 punten

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld overleg dan met FORTIOR of de accreditatie kan worden aangevraagd. Je kunt er pas vanuit gaan dat de accreditatie wordt aangevraagd als dit expliciet is bevestigd door FORTIR. Mail voor overleg naar inschrijvingen@fortior.info.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Anouk Mol-Bakker

Anouk Mol-Bakker is promovendus bij de Hanze, lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing en de Academische werkplaats EMB op het thema gezondheidsproblemen en multimorbiditeit bij mensen met EMB. Het doel van de onderzoeken die zij uitvoert is om de kwaliteit van gezondheidszorg voor mensen met een (zeer) ernstige en verstandelijke beperking te verbeteren. Naast het werk als onderzoeker is zij als fysiotherapeute en klinisch gezondheidswetenschapper betrokken bij de opleiding fysiotherapie van de Saxion Hogeschool Enschede.
Bekijk de docent

Aly Waninge

Aly Waninge is lector bij de Hanzehogeschool, lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing en universitair hoofddocent bij de sectie Gezondheidspsychologie, afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG in Groningen. Vanuit deze achtergrond is zij verbonden aan de Academische werkplaats EMB. Haar onderzoek richt op verbetering van de participatie, gezonde leefstijl en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking.
Bekijk de docent

Ochtend
09:30

Opening

09:35

Obstipatie, ontstaan en definities

11:00

Pauze

11:15

Symptomen en diagnosticeren van obstipatie

12:15

Evaluatie en afsluiting

12:30

Einde

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen