Terug naar het overzicht

Seksuele en emotionele ontwikkeling: ondersteunen van seksuele en relationele behoeften van mensen met EVMB

16 feb 2023
Plaats
Fysiek
Accreditatie

DOCENT: Harriët Schoenmakers
INHOUD: In deze studiedag wordt dieper ingegaan op de seksuele ontwikkeling en seksuele behoeften van mensen met EVMB. Hierbij wordt ook aandacht besteedt aan de emotionele ontwikkeling en daarmee het “aankunnen”. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de ondersteuning van seksualiteit bij mensen met EVMB.
TIJDSDUUR: Een studiedag op 16 februari 2023 van 9:30 tot 16:30.
ACCREDITATIE: Accreditatie is toegekend door het NIP K&J / NVO OG (geldt ook voor het SKJ).
INVESTERING: 250,00 p.p. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Wegens persoonlijke omstandigheden kan de studiedag op 8 december niet doorgaan en is verplaatst naar 16 februari 2023.

Inschrijven nieuwsbrief

Mensen met EVMB ontwikkelen zich net als ieder ander op seksueel gebied. En zij hebben ook relationele en seksuele behoeften. Als mensen een zeer ernstige verstandelijke beperking hebben, dan zijn ze 24 uur per dag afhankelijk van ondersteuning. Het is belangrijk voor ondersteuners om te erkennen dat de seksuele ontwikkeling een belangrijk deel uit maakt van de totale ontwikkeling. Mensen met EVMB hebben daarom recht op passende begeleiding zodat hun behoeften ingevuld kunnen worden in iedere fase van de seksuele ontwikkeling. Dit vergroot voor hen de kwaliteit van leven.

 

Seksuele ontwikkeling in relatie tot andere ontwikkelingsdomeinen

De seksuele ontwikkeling is onlosmakelijke verbonden met andere ontwikkelingsdomeinen zoals de emotionele ontwikkeling en de lichamelijke ontwikkeling.

Naarmate kinderen met EVMB ouder worden verandert hun lichaam. Ze worden groter, zwaarder en in de puberteit ontwikkelen de geslachtskenmerken zich. Daarbij behouden ze hun lage emotionele ontwikkelingsniveau. Mensen met EVMB krijgen soms een erectie, masturberen of grijpen in een decolleté. Dit kan voor verwarring zorgen bij ouders en begeleiders. Wat betekent het gedrag nou precies? Welke ondersteuning past nu het beste? Wat kan de persoon aan gezien zijn emotionele ontwikkeling?

 

Theorie en praktische toepassing

Het is niet eenvoudig om mensen met EVMB te ondersteuning in hun relationele en seksuele behoeften. Tot nu toe is de kennis rondom de seksuele ontwikkeling bij mensen met EMB beperkt en niet gemakkelijk toegankelijk. De docent Harriët Schoenmakers stelt je tijdens deze studiedag op hoogte van de beschikbare (wetenschappelijke) kennis rond dit thema en ze geeft je daarnaast een aantal praktische handvatten voor de ondersteuning.

 

Verdiepende studiedag, het volgen van de inleidende studiedag is sterk aanbevolen!

Deze studiedag maakt onderdeel uit van een serie scholingen over seksuele en emotionele ontwikkeling. De studiedag over de seksualiteit bij mensen met EVMB is als het ware een verdieping op een inleidende studiedag. Het is dus sterk aanbevolen om in ieder geval eerst de studiedag “seksuele- en emotionele ontwikkeling: bevorderen van seksuele gezondheid” te volgen voordat deze studiedag over seksualiteit bij mensen met EVMB wordt gevolgd. De serie scholingen ziet er als volgt uit:

  1. Seksuele en emotionele ontwikkeling: bevorderen seksuele gezondheid
  2. Seksuele en emotionele ontwikkeling: bejegening en gespreksvoering
  3. Seksuele en emotionele ontwikkeling: ondersteunen van seksuele en emotionele behoeften van mensen met EVMB

Inhoud

Tijdens deze interactieve studiedag gaat docent Harriet Schoenmakers op de volgende thema’s:

  • Seksuele ontwikkeling bij mensen met EVMB in relatie tot andere ontwikkelingsdomeinen
  • Het ontwikkelen van een visie op seksualiteit
  • Herkennen van (seksueel) gedrag en de behoefte die daar achter zit
  • Hoe kun je mensen met EVMB ondersteunen bij hun seksualiteit
  • Welke materialen zijn beschikbaar

Studiebelasting

Voor deze studiedag is geen voorbereiding nodig. De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 6 uur.

Doelgroep

De inhoud van de studiedag heeft betrekking op cliënten met EVMB. De studiedag is bedoeld voor:

  • Psychologen & orthopedagogen
  • Begeleiders
  • Verpleegkundigen
  • Vaktherapeuten
  • Managers
  • Overige geïnteresseerden

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

  • Accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG voor het volgend aantal punten:
    • Herregistratie: 6 punten
    • Opleiding- behandeling: 1,5 punten
    • Opleiding- diagnostiek: 1 punt
    • Opleiding-overige taken: 0,5 punten
  • Het SKJ neemt de accreditatie van het NIP K&J /NVO OG over. Deelnemers die accreditatie nodig hebben van het SKJ kunnen hun certificaat uploaden in hun dossier.

 

Overige accreditaties in overleg

Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Harriët Schoenmakers

Harriët Schoenmakers is sinds 2002 gedragsdeskundige bij Amerpoort en daarvoor bij andere instellingen. Zij werkt al vele jaren met mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Bij kinderdagcentrum De Blauwe Vogel in Soest, ontstond haar interesse in dit onderwerp. In 2013 en 2014 deed zij de masterclass wetenschappelijk onderzoek in de gehandicapten-zorg van de VGN. Het resultaat was het boek “Pubers laten van zich horen. Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen” dat ze samen met Nadi de Vos-Dijkslag schreef. Het boek kreeg in 2016 de Han Nakken prijs.
Bekijk de docent

Ochtend
09:30

Opening

10:05

Visie op seksualiteit bij mensen met EVMB door professonials, ouders, jijzelf

 

Ontwikkeling, waaronder de seksuele ontwikkeling

11:00

Pauze

11:15

Mensen met EVMB:

 

Ik en mijn lichaam

 

Ik en de ander

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:15

Gedrag en behoefte

 

Zelfbevrediging

 

Problemen

14:45

Pauze

15:00

Ondersteuningsbehoefte seksualiteit bij mensen met EVMB: bejegening, kunnen en aankunnen, materialen

 

Nog een keer visie op seksualiteit

16:30

Afsluiting

Literatuur


Visser-Korevaar, W. & Vonk, J. (2017). Seksuele en emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking. In J. de Bruin, J. Vonk, A. van den Broek & B. Twint (Red.), Handboek emotionele ontwikkeling & verstandelijke beperking. Amsterdam: Boom. Bestel dit boek hier >>

Vonk, J (2021) Emotionele ontwikkeling: over basisbehoefte, draagkracht en plezier. Den Haag: Acco Bekijk het boek hier>>

Schoenmakers, H., Vos-Dijkslag, de, N. (2016) Pubers laten van zich horen. Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen Baarn: Amerpoort Bestel dit boek hier

Locatie

Deze studiedag vindt plaats in:

Het Oude Tolhuys
Weg naar Rhijnauwen 13-15
3584 AD Utrecht

De locatie is goed bereikbaar met de auto. Naast de locatie is gratis parkeergelegenheid beschikbaar. De locatie is ook goed bereikbaar met het OV. Vanaf Utrecht kun je nog een stukje met de tram.

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen